Незабавна проверка защо в петък сутринта в продължение на 5 часа беше спряно излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио разпореди главният прокурор Сотир Цацаров.

Официалното обяснение на БНР гласеше, че „поради предварително планирана техническа профилактика, предавателите на програма „Хоризонт“ спират излъчване на 13 септември 2019 г. между 6 ч. и 11 ч.“. Практиката е регулярна, но никога не са спирали предавателите в цялата страна, а се провеждаше профилактика в отделни региони, като това винаги е било оповестявано от рано по БНР. Днес за първи път „Хоризонт“ не се излъчваше никъде в България, а анонсът, че това ще се случи беше направен на сайта на БНР едва в 21,16 ч. на предишния ден.

БНР е част от системата за национална сигурност. С постановление на правителството то е обявено за стратегически обект за националната сигурност по подпомагане и опазване на гражданите, в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи. Статут на стратегически обекти в областта на телекомуникациите имат и мобилните оператори, административната сграда на БНТ и Регионалните телевизионни центрове в Пловдив, Варна, Русе и Благоевград.

Затова днес ДАНС е изпратила писмо до главния прокурор, че със спирането за 5 часа в цялата страна на програма „Хоризонт“ е създадена „опасност за застрашаване на националната сигурност“.

Сотир Цацаров е разпоредил незабавно извършване на проверка за причините за това спиране. Тя е възложена на ДАНС, Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията и се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

„На всеки от тези органи са поставени конкретни задачи, като още в рамките на днешния ден органите на ДАНС е разпоредено снемане на обяснения от генералния директор на БНР Светослав Костов“, съобщиха от прокуратурата.

Проверката трябва да приключи за три дни.

Безпрецедентното спиране на предавателите на „Хоризонт“ съвпадна със скандала със свалянето от ефир на журналиста от програмата Силвия Великова. Само няколко часа след огласяването на информацията, че тя повече няма да води предаването „Преди всички“ и няма да следи съдебната тематика, директорът на „Хоризонт“ Николай Кръстев преразгледа решението.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 15:38
Гост

Журналистите могат да излязат на протест пред сградата и да не седнат пред микрофоните на работните си место и тогава по радиото да звучи само музика или бял шум, но журналистите НЕ могат да спрат ретранслаторните станции! Тях могат да ги спрат техници по нареждане на шефовете на радиото – тези, които натискат журналистите да не се критикува Гешев – за да не разбере цяла България, че всички журналисти протестират против подобна цензура и няма кой да води предаванията.

анонимен
анонимен
13 септември 2019 15:30
Гост

Че то слуша ли го някой това пенсионерско радио?

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 15:33
Гост

Да, хората, които държат да имат навременна и вярна информация. И тези, които стоят надалече от Пеевските жълти медии.

Симо
Симо
13 септември 2019 15:27
Гост

Прокуратурата ще се скъса от напъни да прави проверки преди изслушването на Гешев, за да ни убеди в дълбоките чу нравствени и професионални качества.

Милко
Милко
13 септември 2019 15:36
Гост

Вчера като си пътувах към Горно Нанагорнище за около 10 минути изгубих обхвата на радио Веселина. Дали да не сезирам Цаци?

Яската
Яската
13 септември 2019 15:38
Гост

Незабавно. Може да е някоя рокерска атака, която заплашва сигурността на чалгарите.

Позор
Позор
13 септември 2019 14:59
Гост

Не може журналята да си играят с националната сигурност, да спират националното радио когато си поискат и да очакват, че е им се размине. Протестът има граници, правото свършва там, където започва защитата на по-висш обществен интерес, какъвто несъмнено е националната сигурност.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 15:30
Гост

„Журналя“ или подобно презрително обръщение може да бъде използвано по адрес на псевдо-порно-журналистите от ПИК, но не и по адрес на утвърдени професионалисти в областта на журналистиката, които защитават нейната независимост.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 15:34
Гост

Не съм съгласен. Предната вечер е имало съобщение за профилактиката.

Очаквано
Очаквано
13 септември 2019 14:58
Гост

А така! Сега като установят, че причината не е била профилактика, а форма на протест, от БНР ще си идат не само Силвия Великова, ами и всички други свободомислещи журналисти. Това ще бъде поредният удар на Гешевтурата срещу свободата на словото, мисълта и правото на протест!

Да изчистим боклука
Да изчистим боклука
13 септември 2019 16:07
Гост

Жалкото е, че след всички тези удари нещата не се променят. А за потърпевшите смелчаци само ни остава горчив спомен. И после старата песен на нов глас: преклонена глава сабя не я сече.