Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност арестуваната за подкуп кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. Определението на съда дойде след искане на Специализираната прокуратура, след като стана ясно, че от ареста Иванчева е издала заповед, с която уволнява заместника си Румен Русев, въпреки че е задържана от 17 април. По искане на прокуратурата, съдът отстрани от длъжност и задържаната с Иванчева нейна заместничка в общината в „Младост“ Биляна Петрова.

Разследващите установили, че Иванчева е изготвяла документи в качеството си на кмет от арестното помещение, предавала ги е на свои близки с достъп за свиждане, след което те са достигали до общинската администрация.

По време на заседанието на съда прокурор Димитър Петров определи заповедта за уволнението на Румен Русев, издадена от Иванчева от ареста, като прецедент. Той посочи, че тя имала всички необходими реквизити, но не съдържала мотиви защо той да бъде отстранен от поста си. Заповедта пристигнала в администрацията на район „Младост“ чрез майката на Иванчева на 21 май. Според прокуратурата целта била Русев да бъде сплашен, тъй като е дал показания срещу кметицата.

„Очаквам да бъда свалена и политически унищожена“, каза пред съда Иванчева и помоли да не бъде отстранявана от длъжност.

Съдия Иво Хинов обясни, че в Закона за местното самоуправление и местната администрация няма изрична хипотеза, от която да следва, че кметовете и техните заместници нямат служебни правомощия, ако са в ареста. Така съдът прие, че няма пречка Иванчева да уволни заместника си докато е зад решетките. В същото време обаче, Румен Русев е свидетел по делото срещу нея за подкуп и уволнението му може да се тълкува като сплашване и натиск върху свидетел, което вече е основание за отстраняване от длъжност.

Така съдът мотивира определението си, което не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Иванчева издала заповедта за освобождаването на Русев, за да назначи на негово място пиара на общината Петър Кърджилов. Още след задържането си кметицата каза, че то е резултат от заговор срещу нея от страна именно на Русев.

Кметицата беше арестувана в центъра на София, а в автомобила ѝ бяха открити 56 000 евро. Според обвинението Иванчева и помагачите ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров поискали подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена негова преписка в общината. Прокуратурата твърди, че Иванчева е поискала 250 000 евро, а първата предадена вноска е 70 000 евро, от които 14 000 били за посредника Дюлгеров. След като той взел парите, се срещнал в заведение в центъра на София с Иванчева и Петрова и им предал останалите 56 000 евро.

На заседанието в Апелативния специализиран наказателен съд, който остави и тримата окончателно в ареста, бяха изнесени и данни от специални разузнавателни средства, според които Иванчева казала, че бизнесът на Ваклин бил поставен на колене и преписката му нямало да бъде придвижена, докато не плати.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Иванов
Иван Иванов
25 май 2018 3:59
Гост

Надявах се да пропусна тази фаза от фашизма – ма ето ти на.
Ма к`вото дойде.

Възмутен
Възмутен
23 май 2018 18:47
Гост

Общинската администрация спи ли?

Крюшо
Крюшо
23 май 2018 11:52
Гост

Нали за това я оставиха в ареста. За да не върши повече престъпления. Ако не беше тъжно щеше да е смешно.

жжж
жжж
23 май 2018 12:05
Гост

Откога мярката за неотклонение задържане под стража автоматично влече забрана да се подписват документи ? Престъпление ли е един кмет, ако не е бил отстранен, да подписва документи като кмет ? Искане да отстраняване от длъжност на обвиняем трябва да се мотивира с данни за това, че могат да настъпят неблагоприятни последици ако не бъде отстранена, а не с това, че продължила да изпълнява функциите си, от които не е била отстранена.

гошо
гошо
23 май 2018 13:35
Гост

един грамотен човек да се изкаже! Точно така, мярката не е уволнение, за сега не е и трайна невъзможност да си изпълнява функциите на Кмет

пълен виц
пълен виц
23 май 2018 13:45
Гост

откакто има изпълняващ функциите кмет, докато е в отпуск и е определен и.д. тя ли подписва или той?

Anonimen
Anonimen
23 май 2018 11:30
Гост

Нещо или тази история е скалъпена, или Иванчева е много смела.

Jana
Jana
23 май 2018 11:31
Гост

Ili izvynzemnite pak sa se namesili 🙂

5-ко
5-ко
23 май 2018 11:27
Гост

Е като изготвя документи от ареста няма ли кой да предотврати излизането им от там? Или родната полиция пак спи?

Анонимен
Анонимен
23 май 2018 11:21
Гост

Подписвала документи от ареста? Сериозно! Тази жена изумява с всяко свое действие. Нали има изпълняващ длъжността, кой въобще би изпълнил заповед от нея?

zzz
zzz
23 май 2018 11:22
Гост

da vidim dali e istina, po tozi sluchai ne vsi4ko e kakto izglejda na prav pogled

Anonimen
Anonimen
23 май 2018 11:25
Гост

Вече се убеждавам, че със сигурност е натопена. Сигурно е развалила плановете на някой строителен предприемач.