Заподозреният от арестуваната кметица на „Младост“ Десислава Иванчева в апетити към поста ѝ неин заместник – Румен Русев, поиска да ръководи общината докато тя е в отпуск. Това му решение е подкрепено от другия зам.-кмет на района Владимир Клисуров. Двамата изпратиха декларация до кмета на София Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет.

Повод за нея е пристигналото вчера в районната администрация на „Младост” заявление от Иванчева, че желае да ползва отпуск и през това време да я замества Владимир Клисуров. Районът има трима зам.-кметове, но след като единият от тях – Биляна Петрова, беше задържана заедно с Иванчева, изборът за това кой да управлява, докато кметицата е в ареста, е само между Русев и Клисуров. По време на заседанието на Специализирания наказателен съд, на което беше постановено задържането под стража на Иванчева, Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюгеров, обаче кметицата заяви, че подозира Русев за акцията срещу нея, защото имал апетити към поста ѝ.

В декларацията си до Фандъкова и Общинския съвет Русев и Клисуров пишат, че казусът има правна страна и юристите не били единодушни дали отпускът на Иванчева е законосъобразен. „Има вероятност отпускът да е нелегитимен и в тази хипотеза г-жа Иванчева не може да посочва свой заместник за време, в което изпълнява служебните си задължения. Ако е легитимен, не може по време на отпуск да подпише заповед, съгласно чл. 39 ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, а именно: кметът на района, определя със заповед заместник-кмет, който го замества при отсъствието му от района. И в двата случая всички последващи административни актове биха били незаконосъобразни“, твърдят те.
Като вариант за излизане от ситуацията двамата са решили да продължат да работят в екип. Но вместо посочения от Иванчева Клисуров, ръководството на района да поеме Румен Русев.

„Предвид спецификата на проблемите в „Младост”, огромна част, от които касаят задълбочен и компетентен анализ на процедури, свързани със строителство, излизаме със следното предложение до Столичен общински съвет. На основание чл. 39 ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, за заместващ избрания кмет да бъде посочен Румен Русев, архитект и инженер с огромен стаж. За целта Владимир Клисуров се самоотвежда като вариант за поста“, пишат те до Фандъкова и СОС.
И изразяват надежда предложението им да бъде разгледано в най-кратки срокове, заради спешността на проблемите, които трябва да реши общинската администрация. Дават пример с финансирането на училища, детски градини и изплащането на заплати на медицински сестри.

Междувременно защитниците на тримата обвинени в корупционната афера – Иванчева за получаване на подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, а Петрова и Дюлгеров като нейни помагачи, бяха извикани в следствието. Очаква се повдигането на нови обвинения. А утре предстои Апелативният специализиран наказателен съд да се произнесе окончателно по мерките им за неотклонение.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Minuva4
Minuva4
25 април 2018 13:57
Гост

Дано новото ръководство наистина да търси подкрепата на гражданите за да се запазят междублоковите пространства.

5-ко
5-ко
25 април 2018 13:49
Гост

Да му мисли заместникът на Десислава Иванчева, че тя такъв батак остави след себе си.

Minuva4
Minuva4
25 април 2018 13:45
Гост

Добро решение. Нека да я замества Румен Русев. Така ще се види наистина доколко е лоялен.

Анонимен
Анонимен
25 април 2018 13:43
Гост

Тая пък в какъв отпуск е? Тя трябва да е зад решетките.

Извънземен
Извънземен
25 април 2018 13:50
Гост

Не е вярно. Парите са и били подхвърлени.