Прокуратурата за втори път наложи парична гаранция от 10 000 лева на лидера на ДОСТ Лютви Местан. Това се случи, след като Окръжният съд в Кърджали отмени вчера мярката за неотклонение на Местан, тъй като прие, че по делото няма събрани доказателства за доходите на партийния лидер, за да бъде обоснован размерът на гаранцията.

„Ние нямахме друг полезен ход, освен да съберем изискуемите според съда доказателства за имотното състояние на Лютви Местан. Категорично прокуратурата счита, че макар деянието да е за престъпление по непредпазливост, тъй като от него е настъпила смърт, обвиняемият не може да остане без мярка за неотклонение“, коментира днес говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова.

Местан е обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофата на 14 април на разклона за село Загорско край Кърджали. Той беше задържан за 24 часа, след което прокуратурата му наложи паричната гаранция, която беше отменена от съда. Сега той отново може да обжалва гаранцията. Лидерът на ДОСТ е с отнета шофьорска книжка и забрана за напускане на страната.

Ако вината му за катастрофата бъде доказана, той може да получи от 2 до 6 години затвор.

Според прокуратурата лидерът на ДОСТ е нарушил две разпоредби на Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на момиченцето. Първата е, че при завой за влизане в път с двупосочно движение шофьорът трябва да навлезе по възможно най-краткия път в дясната лента, а втората предвижда, че водачът, приближаващ се към кръстовище, трябва да се движи с такава скорост, че при необходимост да може да спре и да пропусне участниците в движението, които имат предимство.

Местан е пътувал от село Загорско за Кърджали и на кръстовището е правил ляв завой, откъдето пък по главния път е пътувала колата с четиричленно семейство. В понеделник лидерът на ДОСТ уверяваше, че е подал ляв мигач и е спрял на знака “Стоп”, но не видял идващи автомобили и навлязъл в кръстовището. Той твърди, че ударът с колата на семейството е бил челен, което означава, че той вече е бил в своето платно и автомобилът на пострадалите е управляван с превишена скорост.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тъжно да ти стане
Тъжно да ти стане
20 април 2019 17:32
Гост

А дали другата кола не се е движила твърде бързо? Дано да можем да се доверим поне на пътните експерти, ако на съда не можем, щото този съд смята, че имотното състояние на Местан, не е такова, че да позволи да му бъде наложена парична гаранция.

Anonimen
Anonimen
19 април 2019 14:29
Гост

Окръжният съд в Кърджали дали е безпристрастен?

666
666
19 април 2019 21:52
Гост

Nadali.

Anonimen
Anonimen
19 април 2019 14:23
Гост

Защо не ми харесват нещо показанията на Лютви Местан?

Anonimen
Anonimen
19 април 2019 14:13
Гост

За тази трагедия виновникът трябва наистина да получи ефективна присъда.