Тройно са се увеличили случаите на домашно насилие в София по време на пандемията от COVID-19. Това отчитат от Софийската районна прокуратура (СРП) след анализ на данните за преди и след началото на извънредното положение през март миналата година.

Троен ръст е отчетен дори и само за първите шест месеца на тази година, в сравнение със същия период на 2019 г. За първото полугодие на 2021 г. в прокуратурата са били заведени 700 преписки и са започнали разследвания по 127 случая на домашно насилие. Миналата година досъдебните производства са били 116, а преди пандемията – през цялата 2019 г. са само 40.

От държавното обвинение посочват, че решените дела тази година са 118, като петима души вече са осъдени ефективно и изтърпяват присъди в затвор. Само сигналите за закани с убийство през първата половина на тази година са 80, а решените дела са 48. Толкова са били за цялата 2020 г., т.е. има двоен ръст.

Сред осъдените за домашно насилие е и мъж, който започнал да тормози съпругата си веднага след като излязъл от затвора за убийство. В началото на миналата година той бил предсрочно освободен от изтърпяване на наказание от 16 години затвор. Заживял с родителите, съпругата си и двете им деца в столичния кв. „Красно село“ и веднага започвал да тормози жена си – удрял я, обиждал я и постоянно искал пари. След като веднъж опитала да излезе от жилището, мъжът скъсал дамската ѝ чанта и ѝ ударил шамар. През юли 2020 г. жената се прибирала в дома си, когато възникнал пореден конфликт и той я обвинил, че има любовник и заплашил да я убие. След това хванал жената за косата, навел главата ѝ назад и я порязал с нож в шията. Жената работела в болница и месец по-късно мъжът ѝ я ударил с юмрук в главата на работното ѝ място.

Срещу него започнало разследване и през март т.г. той се признал за виновен за закана с убийство, а Софийският районен съд одобрил споразумение с прокуратурата, според което той е осъден на 3 години затвор при първоначален строг режим. Освен това той трябва да изтърпи и още над 2 години затвор заради предишните престъпления, които е извършил и е бил освободен предсрочно, посочват от държавното обвинение.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:01
Гост

­Г­о­р­е­­­щ­­­и­­ ­­м­­о­­м­­и­­­ч­­е­­т­­а­­­ ­в­­и­­­ ­­­о­­ч­­а­­к­­в­­­а­­т ­­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?62641

Име
Име
14 септември 2021 17:55
Гост

Лекс, моля Ви, не започвайте ковидиотщина. Има си достатъчно евтини сайтове, където се тиражират скрити послания, че за всичко е виновен ковида и всички трябва да станем ковидиоти и да се ваксинираме. Много у лЕво звучи- първо заглавието: „Прокуратурата отчете драстичен скок на домашното насилие в София заради COVID-19“ А по същество, после в статията: „Тройно са се увеличили случаите на домашно насилие в София по време на пандемията от COVID-19.“ И нормално да се увеличат. Института за домашното насилие е нов и тепърва всякакви колеги го използват, за да изхвърлят опонента на доверителя си от общото жилище. Никаква връзка… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 септември 2021 17:08
Гост

Не слушат тия жени и деца и Тва е. А като не слушат трябва да се пошляпва, доказан метод във времето.

адвокат от САК
адвокат от САК
14 септември 2021 14:07
Гост

Забелязах и нещо друго- клиентите ми направо ми заповядват да направя така, че съпругът им да спре с побоищата. Питам ги- вие какво точно искате, и ми казват- направете така, че съпругът ми да спре да ме бие, но НЕ ИСКАМ да се развеждам, ОБАЧЕ- крайната последица от прилагане на мерките за защита от домашно насилие неминуемо водят до разтрогване на брака. Т. нар. жертви ясно осъзнават, че насилието на съпруга им не може да се поправи само с прилагането за напр. 1 година на въпросната мярка, защото е въпрос на цялостен светоглед и манталитет на личността му, но НЕ… Покажи целия коментар »

Лазар
Лазар
14 септември 2021 14:53
Гост

Хем сърби, хем боли…

Име
Име
14 септември 2021 19:39
Гост

Ти пък какви клиенти имаш, тролче :)))) Упорито при това. Я си покажи каратистките способности, като строшиш някоя бетонна стена с глава. Нали беше каратист. Така ще отървеш всички ни от безсмисления си спам.

Жаки
Жаки
14 септември 2021 13:27
Гост

Много тъжна статистика.

бедността ражда насилие
бедността ражда насилие
14 септември 2021 13:21
Гост

Това показва оскотяването на обществото ни. Съпрузи масово се мразят, но поради битови причини, демек недоимък, продължават да съжителстват и колкото могат се избягват. Като не могат да се избягват и се стига до насилие. Всичко е въпрос на пари в масовия случай, не говоря за извратените изверги, които и милионери да станат, пак ще бият жените си

Гиги
Гиги
14 септември 2021 13:23
Гост

Покрай това висене в къщи хората изперкаха.

Наблюдател
Наблюдател
14 септември 2021 13:05
Гост

Още един довод в защита на задължителната ваксинация 🙂 Стоенето вкъщи е не само неприятно, но и опасно.

адвокат от САК
адвокат от САК
14 септември 2021 13:18
Гост

“Стоенето вкъщи“- а по същество- работата хоум офис- няма нищо общо с безотговорността на гражданите. За мен гражданите са две огромни групи- отговорни хора и безотговорни хора. Отговорните хора живеят живота си, като са осъзнали фактът, че на всяко предоставено им право са поели насрещно задължение/ отговорност/. Безотговорните хора живеят ден за ден, “ кво’т дойде“, искат да имат само права, без поемане на насрещни отговорности и си въобразяват, че така не само опростяват житието си, но и лъжат “ системата“. Ковид 19 извади наяве глупостта и скритите пороци именно на втория тип хора.

адвокат от САК
адвокат от САК
14 септември 2021 12:50
Гост

Интересно защо никой не коментира конкретният факт- “…Сред осъдените за домашно насилие е и мъж, който започнал да тормози съпругата си веднага след като излязъл от затвора за убийство….“ Моля крив/з/озащитните организации, недоволни от липсата на ратификация на ИК от Р.България да дадат ясна статистика- колко от всички бг. граждани са осъдени за убийство и осъществяват домашно насилие спрямо брачният си партньор веднага, след като бъдат освободени от изтърпяване на наказанието си за убийство,м…Това са ЕДИНИЦИ лица, които са осъдени за извършено от тях предходно тежко престъпление- убийство- така, че- хайде да не се вменява такъв характерологичен профил на всеки… Покажи целия коментар »

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
14 септември 2021 13:06
Гост

Много ли те стяга чепикът за ИК?

адвокат от САК
адвокат от САК
14 септември 2021 13:09
Гост

До “Вуйчо Ваньо 14 септември 2021 13:06“ Напротив- аз съм хетеро жена, семейна биологична жена, адвокат, така, че- аз съм доволна от РКС, с което се постановява, че ИК не съответства на КРБ, защото и моето правно становище е абсолютно същото.

Гошо
Гошо
14 септември 2021 13:27
Гост

Или шапката?

Анонимен
Анонимен
14 септември 2021 13:24
Гост

Колега, не знам какъв адвокат от САК си, обаче съжденията ти нямат връзка с главния мозък! Разбира се, че единици са осъдени за убийство и след това бият жените си. Тук е въпросът за тези НЕОСЪДЕНИ за каквото и да е било, които насилват жените си и то не само с бой, а и със заплахи. Дано да нямаш дъщеря

адвокат от САК
адвокат от САК
14 септември 2021 13:56
Гост

До “Анонимен 14 септември 2021 13:24“ В над 80 процента от случаите в моята адвокатска практика, “жертвата“ е осъзнала отлично, още ПРЕДИ сключването на гражданският брак, че бъдещата й брачна половинка е мъж- насилник, но си е въобразявала, че след брака това поведение ще се промени. В над 70 процента от случаите ми жертвата ПРИЕМА побоищата като израз на любов и счита, че това е нормално. Не знам защо ‘“лошите момчета и мъже“ крият някакво очарование за жените с по-нисък социален статут, но- това са фактите от моята професионална практика. Една жена от подобен социален кръг иска правна защита от… Покажи целия коментар »

9876
9876
14 септември 2021 12:44
Гост

В България липсва социалната услуга – да се помогне на жените и децата, жертва на домашно насилие, да се настанят в специални домове, липсва превенцията, липсва и работата със самия насилник. Единици са неправителствените организации, които се занимават с тази проблематика. А патриотите искаха и тях да закрият.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2021 12:37
Гост

Ковида извади на показ всичко онова за домашното насилие, което оставаше скрито за хората и което те се правят, че не виждат и че не съществува. А домашното насилие е един сериозен проблем на обществото и за това трябва да се говори.

Кристина Димитрова
Кристина Димитрова
14 септември 2021 12:45
Гост

Хората не подават сигнали, гледат да не се месят, когато чуят скандалите и ударите от съседните апартаменти. Така става съучастници на насилника

Фико
Фико
14 септември 2021 13:26
Гост

Безхаберието на Ганьо. Нали пожарът не е в неговия дом.

Гвро
Гвро
14 септември 2021 13:25
Гост

И най вече да се действа срещу него.