Пораженията върху психиката на юристите, когато са несправедливо обвинени в извършено престъпление, са в пъти повече, отколкото при останалите хора и затова прокуратурата трябва да е особено внимателна, когато им повдига обвинение.

Това се казва в решението на съдия Божана Желязкова от Софийския градски съд, с което тя осъжда прокуратурата да плати обезщетение от 50 000 лева на Таня Георгиева Андреева, която е била оправдана за документно престъпление, извършено докато е била старши юрисконсулт в изпълнителната агенция „Социални дейности“ към Министерството на отбраната.

През август 2010 г. тя и още няколко служители са били обвинени, че са нарушили Закона за обществените поръчки (ЗОП) и са облагодетелствали фирма да сключи тригодишен договор за охрана за близо 2,5 млн. лева. Според обвинението дружеството не представило всички необходими документи, но пък на участниците в комисията трябвало да бъдат платени 20% от сумата, за да може точно то да спечели. В крайна сметка обвиненията не били доказани и подсъдимите са оправдани на три инстанции, като делото е приключило окончателно за Андреева на 26 март 2014 г., когато окончателно е оправдана от Върховния касационен съд.

Тя е завела дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), като претендира обезщетение от 200 000 лева. В исковата си молба акцентира именно на професията си и пише, че цялата ѝ кариера е минала в областта на правото. Като юрист в комисията, задълженията ѝ били да следи за законосъобразността на провежданата процедура. Андреева пише, че винаги се е ръководила от принципите за справедливост, почтеност и законосъобразност, поради което незаконосъобразното наказателно преследване срещу нея силно накърнило чувството ѝ за справедливост. Освен това се притеснявала, че колеги и приятели ще разберат за воденото срещу нея дело, страхувала се, че то ще сложи и край на кариерата ѝ, въпреки че след това е започнала работа на висок пост в правен отдел на голяма петролна компания.

Наказателното дело срещу нея е приключило за по-малко от 4 години и не е добило широка публичност, а Андреева е чакала края му под парична гаранция, поради което съдът е приел за неоснователен иска за 200 000 лева.

Съдия Желязкова обаче пише в решението си, че справедливото обезщетение изисква съобразяване на икономическото състояние на държавата и доказаните неимуществени вреди на Андреева, а от показания на свидетели станало ясно, че тя е преживяла тежко делото. След това подчертава, че прокуратурата трябва да е особено внимателна, когато обвинява юристи и намеква, че делото срещу Андреева може и да е било угодно на някого и да е образувано „на всяка цена“.

„Когато се повдига обвинение срещу лице, което е юрист, то следва да бъде особено внимателно преценено, не прибързано, оскъдно от доказателства (или съставено  от негодни такива), образувано на всяка цена, само защото така е било угодно на някого, а да бъде прецизирано до максимална степен, защото ноторен факт е, че юристите са със силно развито правосъзнание и когато то е болезнено засегнато от несправедливостта, особено когато тя е целенасочена, тенденциозна, пораженията върху психиката на юриста са в пъти повече, отколкото при обикновения човек, извън професията“, се казва в решението на СГС.

В него съдия Желязкова отбелязва още, че естеството на упражняваната професия многократно е изострило чувствителността към несправедлив процес, особено, когато „несправедливостта е насочена срещу самата личност, упражняваща професията юрист“. Така тя стига до извода, че справедливото обезщетение за бившия юрисконсулт в МО е 50 000 лева, но решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

По-високите обезщетения за представители на определени професии са общо правило, каквато е и практиката на ВКС, но върховните съдии ги изброяват по-конкретно, като включват полицаи, военни, магистрати, митничари, но не и общата категория юристи.

В други решения по ЗОДОВ в този смисъл се цитира например решението на ВКС по делото на бившата районна прокурорка на Лом Вероника Кольова. Тя беше съдена и оправдана за престъпление по служба, а преди 5 години осъди прокуратурата да ѝ плати обезщетение от 150 000 лева.

„Когато незаконното обвинение е за умишлено престъпление в област, която е професионалната реализация на обвиняемия (подсъдимия), следва да се прецени как се е отразило то върху възможностите му за професионални изяви и развитие в служебен план, авторитета и името на професионалист. При определени професии – напр. полицаи, военни, магистрати, митнически служители и пр., очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите, са изключително завишени. По общо правило, незаконното обвинение на лица, упражняващи подобни професии в извършване на престъпление, има по-силно негативно отражение върху неимуществената им сфера. Казаното е относимо в още по-голяма степен за случаите, когато обвинението е за извършване на умишлено престъпление от сферата на тяхната професионалната реализация“, мотивира се тогава ВКС. На първа инстанция бившата прокурорка получи пълния размер на исканото от нея обезщетение от 250 000 лева, като съдия отново е била Божана Желязкова, която и тогава е отправила същите препоръки към прокуратурата.

„Когато се повдига обвинение срещу магистрат от магистрат, то следва да бъде особено внимателно преценено, не прибързано, оскъдно от доказателства (или съставено  от негодни такива), да не бъде разгласявано на всяка цена, само защото така е било угодно на някого, а да бъде прецизирано до максимална степен, защото ноторен факт е колко е тежко е да си магистрат в години на недоверие към съдебната система, защото, ако самата съдебна система не работи за своя авторитет и достойнство, то тогава не следва да се очаква и от обществеността да проявява и уважение към нея“, мотивира се по сходен начин и тогава съдия Желязкова.

Миналата година тя уважи и иска от 50 000 лева на бившия висш прокурор Цеко Йорданов срещу прокуратурата, след като беше обвиняем по делото „Октопод“, но след това процесът срещу него беше прекратен. Тогава съдия Желязкова написа, че за дискредитирането на Йорданов като уважаван магистрат, справедливото обезщетение би било половин милион лева, но той е поискал само 50 000 лева.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Молитва
Молитва
28 ноември 2019 20:07
Гост

Господи, моля те, събери си вересиите

Анонимен
Анонимен
28 ноември 2019 10:04
Гост

Тогава съдия Желязкова написа, че за дискредитирането на Йорданов като уважаван магистрат, справедливото обезщетение би било половин милион лева, но той е поискал само 50 000 лева.“

йееее колко е готина тая съдийка! Ако не дай Боже се наложи да водя дело по ЗОДОВ, бих искал при нея да попадна!
Съвсем сериозно, такава би трябвало да бъде съдебната практика и при останалите белким се спре тоя тормоз със скалъпени обвинения, особено когато говорим за потенциално неудобни хора в чувствителни сектори /като съдебна власт, мвр, митници и пр.

Колега
Колега
27 ноември 2019 16:45
Гост

Всъщност, абстрахирайки се от заглавието, мотивите на съдията са доста адекватни. Съобразила е всичко и не е приела исканото обезщетение, а го е намалила 4 пъти.

Извод
Извод
27 ноември 2019 16:45
Гост

Всъщност жената не е пострадала икономически, нито кариерно. Всички са щастливи.

Недоволен
Недоволен
27 ноември 2019 16:46
Гост

Абе аз не съм щастлив от състоянието на прокуратурата, честно казано. Поредното кьорфишек обвинение, което свършва под кривата круша.

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2019 20:04
Гост

Само че е изпитала такова унижение и болка, които никой пост и никаква заплата не могат да излекуват.

колега
колега
27 ноември 2019 16:23
Гост

А когато юрист се представя за прокурор, без да е такъв и извършва престъпни деяния?

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2019 12:26
Гост

Как може да се прави такъв паралел- юрист и обикновен човек. С какво юристът е необикновен. Пълен субективизъм. Това решение е срам за необикновените.

7луикъйртхгр
7луикъйртхгр
27 ноември 2019 15:04
Гост

да всички сме месо, кокали и кръв, когато симплицираме всичко до безобразие

адвокат
адвокат
27 ноември 2019 19:16
Гост

ЗАЩОТО когато обвиняват юрист, размера на наказанието което той търпи обикновено се завишава поради презумпцията, че той знае закона и въпреки това го е нарушил! С други думи, почти ВИНАГИ последиците за него за по-тежки!

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2019 20:05
Гост

Да не говорим, че именно заради правното образование и упражняваната професия, съставът може и да е квалифициран.

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2019 11:59
Гост

Пълни глупости! Обезщетението ще бъде в пъти намалено от горната инстанция. Как може да се пишат таки простотии, незнам вече…..

Зара
Зара
27 ноември 2019 11:40
Гост

Хайде сега с перо да ги галим. Сигурно другите хора нямат чувства.

асфврег
асфврег
27 ноември 2019 15:00
Гост

не е хубаво да гледаме в чуждата градина

Христо
Христо
27 ноември 2019 11:22
Гост

Значи юристите са с по- слаба психика и особено раними. Не им ли омръзна вечно да са от „друго тесто“.

Невярно
Невярно
27 ноември 2019 16:47
Гост

Изобщо не е това смисълът. Извадено е от контекста!

стар юрист
стар юрист
28 ноември 2019 7:53
Гост

Всъщност е така, те са от различно тесто. Особено тези, които са завършили единствения на времето университет, в който се влизаше и излизаше трудно, и където традициите се спазваха. А дали това ви дразни, в крайна сметка няма значение.

анонимен
анонимен
27 ноември 2019 11:14
Гост

Може ли да заведа делото срещу съдийката за обида – не съм юрист, значи съм обикновен човек, но това не означава, че нямам изострено чувство за справедливост, нито че няма да ми се отрази на психиката незаконосъобразно обвинение. Напротив, според мен обикновените хора страдат много повече, защото нямат тази възможност за защита, каквито имат юристите.

Стойчо
Стойчо
27 ноември 2019 15:00
Гост

Можете да заведете и следва да го спечелите, но ще ви бъде осъдена по-малка сума … защото не сте юрист 🙂

Наблюдател
Наблюдател
27 ноември 2019 11:13
Гост

Принципът в практиката на ВКС е, че при една категория професии има завишени изисквания към практикуващите ги и когато те станат обект на незаконно обвинение, търпят по-големи вреди от останалите, тъкмо заради тези очаквания за по-висок морал. Но не мисля, че това важи на ангро за всеки, завършил специалност „Право“, както и че априори, пораженията за юристите са в пъти повече, отколкото при останалите.

Съгласен съм
Съгласен съм
27 ноември 2019 16:48
Гост

Най-накрая едно смислено и аргументирано мнение! Добре че има четящи и мислещи хора все още!

анонимен
анонимен
28 ноември 2019 17:46
Гост

Познавам изключително добри и реализирани юристи, които нямат копче съвест, а представата им за справедливост е силно изкривена.

При все, частният случай не бива да дерогира принципа и е хубаво юристите да бъдат мислени като за хора с по-висок морал (или поне тази мисъл мен ме успокоява).

анонимен
анонимен
27 ноември 2019 11:08
Гост

Следвайки логиката на Божанка, предлагам ценоразпис:
Необикновените
съдия – 200 000 лева,
прокурор – 150 000 лева,
следовател – 100 000 лева,
адвокат – 150 000 лева,
юрисконсулт – 50 000 лева.
Обикновен човек – 20 000 лева, защото той няма чувство за справедливост, обвинението срещу него може да не е прецизно и с оскъдни доказателства, защото правосъзнанието му не е развито. Демек не страда от несправедливо обвинение.

уътре
уътре
27 ноември 2019 15:07
Гост

Правилно, само за адвоката е редно цената да е поне милион, защото това носи вреди на банковата сметка, а това е недопустимо. Иначе много точно казано.

адвокат
адвокат
28 ноември 2019 7:59
Гост

В цивилизования свят нотариуси и адвокати са средна класа, а другите юристи-чиновници имат лимитиран доход. Но понеже в тази територия мисленето си остана текезесарско, берем горчивите плодове 30 години.

law
law
27 ноември 2019 19:32
Гост

НЕ, не сте прав защото когато обвиняваш в престъпление лица от кръга на юристите, внасяш и чувство на НЕзаконно поведение от тяхна страна – при съдия – уронваш престижа на професията и разколебаваш вярата на хората в правилността на постановените актове… обвинение срещу прокурор – има същите последици, защото лица с вменени задължения да защитават закона, се представят за престъпници… следователи, адвокати и т.н. също са хора, които бдят за ЗАЩИТА НА ВАШИТЕ ПРАВА! А това е така, защото не адвоката идва при вас, а вие посещавате кантората му! Е, искате ли лице срещу което безхаберната прокуратура е завело неправилно… Покажи целия коментар »

зодов
зодов
27 ноември 2019 11:04
Гост

Значи да се моля, ако заведа дело по ЗОДОВ, да се падна на този състав 😉

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2019 10:52
Гост

Нещата ще се оправят когато лично прокурора повдигнал незаконното обвинение носи отговорност. Щом някой е избрал съдбата да е натегач, следва да си носи и последствията от това.

анонимен
анонимен
27 ноември 2019 11:16
Гост

Отдавна си мечтая за това. Да се удържа от заплатата му въпросното обезщетение например.

реалист
реалист
27 ноември 2019 17:23
Гост

Има да си мечтаем, защото регресната отговорност е табу и политиците няма да го разбият така лесно, както мнозина си въобразяват. Да, кадърните магистрати няма от какво да се страхуват. Но знаем, че много от тях са завършили правни ПУЦ-ове и са набутани по втория начин там където са сега.

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2019 10:41
Гост

Така… Интересна гледна точка. Значи ли тогава, питам аз, че хирург като оперира друг лекар, трябва да е по-внимателен, а останалите да ги реже като касапин?

Колега
Колега
27 ноември 2019 10:40
Гост

Ако всеки, който е завършил право заслужава по-високи обезщетения при незаконно обвинение, следва ли, че трябва да получава по-високо наказание при доказано обвинение. Не слагам въпросителен, защото отговорът и статистиката са ясни.

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2019 11:42
Гост

Напротив. Те и тогава са богопомазани. Отвод на колеги, субективизъм при решението…

професия?!
професия?!
27 ноември 2019 10:39
Гост

Юрист съм, ама по образование. Професия юрист няма. Юристът може и бизнесмен да бъде и да използва в бизнеса правните си познания, тогава ще се следва ли тази логика заради образованието му? Важна е професията.