Прокуратурата ще иска 60 дни арест за 29-годишния Желяз Андреев, който беше задържан в Добрич по искане на САЩ. Става дума за дело в Маями, за измама и нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, по което обвинени са 11 души, между които и петима българи.

Особеното в случая е, че обвинението към Андреев е затова, че е осъществявал контакт и продажби, докато работи в кол център в българския офис на американската компания AW Tronics преди 5 години. За ареста на Андреев разказа приятелката му Милена Здравкова, която тогава е работила за същата фирма.

Той е бил служител в отдел „Продажби“ и работата му била да осъществява предлага авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави. Служителите получавали от шефовете си портфолиа на клиенти и контакти за връзка с тях, като имали норматив за брой обаждания и продажби на ден. Сред клиентите, попаднали в списъка за контакт на Андреев, била сирийската авиокомпания Syrian Air, но сделка с нея би била в нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. Американската компания обаче не се съобразила с това и не предупредила служителите си за тези ограничения. Андреев осъществил 7 сделки със сирийската компания по време на 6-месечния му изпитателен срок на поста.

Преди две години той напуснал фирмата и започнал работа в друга компания. Преди месец обаче бил освободен от работа, след като му съобщили, че е в Черния списък на САЩ. На 24 октомври 2016 г. той станал един от обвиняемите по разследване на прокуратурата във Флорида за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама. По него обвинени са 11 души, между които и българите Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев.

САЩ са обявили Андреев за издирване, за да бъде екстрадиран и съден, като преди 4 дни той е потърсен на постоянния си адрес в Добрич. Полицаите обяснили на родителите, че го търсят във връзка със стар инцидент на пътя, на който той станал свидетел. По това време Андреев и приятелката му пътували към Добрич за великденските празниците и разбрали от обаждане на майка му, че го търси МВР. Двамата си спомнили за инцидента и той веднага след пристигането си в Добрич отишъл в полицията, където обаче го задържали по искането на САЩ.

Адвокатът му Боян Лимберов коментира пред „Нова телевизия“, че от задържането на Андреев на 7 април, не му е позволен контакт с него. „Правото на защита е потъпкано и на мен ми беше отказана среща с него“, каза адвокат Лимберов. В подкрепа на Андреев е създадена и група във Фейсбук „Да спрем екстрадирането на Желяз“, в която вече има публикация, че адвокатът все пак се е срещнал с него.

В същото време от Окръжната прокуратура в Добрич съобщиха, че се чакат материалите по преписката, като престъпленията, в които Андреев е обвинен, отговарят на измама и контрабанда по българското законодателство. По законите на САЩ те се наказват с до 20 години затвор.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:27
Гост

­­Г­­­о­­р­­е­­­щ­­­и­­­ ­м­­­о­­­м­­­и­­­ч­­­е­­­т­а­­ ­в­­и­­­ ­­­о­­­ч­­­а­к­­­в­а­­т ­­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?7119

Мутафчиев
Мутафчиев
11 април 2018 11:26
Гост

Не трябва да го даваме.САЩ беше моят идеал.Този случай показва че това е една отвратителна страна,която не се съобразява с другите страни.Президент Рейган каза,че тогава СССР е империя на злото.С този случай САЩ доказва че се доближава до бившия вече СССР. Мутафчиев

Янев
Янев
10 април 2018 16:03
Гост

Дали това не е отговорът на казуса..?
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
чл. 16. Не е виновно извършено деянието, което е осъществено в изпълнение на неправомерна служебна заповед, дадена по установения ред, ако тя не налага очевидно за дееца престъпление.

Възмутен
Възмутен
10 април 2018 13:55
Гост

Нямат право да отказват среща с адвоката.

Анонимен
Анонимен
10 април 2018 13:25
Гост

Човекът де факто си е невинен.

Случаен
Случаен
10 април 2018 13:23
Гост

А защо компанията не предупреждава за ограниченията?