Окръжната прокуратура в Шумен не е доволна от условната присъда на частния съдебен изпълнител Асен Тонев и ще иска от втората инстанция той да бъде пратен в затвора за 5 години затвор.

От държавното обвинение съобщиха, че са протестирали присъдата на Окръжния съд в Шумен, с която Тонев беше признат за виновен за длъжностно присвояване и укрити данъци в особено големи размери.

Прокуратурата ще настоява пред Апелативния съд във Варна, Тонев да бъде признат за виновен по първоначално внесеното обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и до пълния размер на присвояването и всички случаи, посочени в обвинителния акт. С него Тонев е обвинен, че от 22 май 2007 г. до 14 януари 2016 г. е присвоил над 321 000 лева от кредитори и длъжници, които похарчил за лични нужди – пътувания в чужбина, покупка на автомобили и плащане на лизингови вноски. Парите били внесени по 18 изпълнителни дела в специалната сметка на частния съдебен изпълнител и по закон не могат да се използват за нищо друго, освен за плащанията към взискателите.

Преди седмица Шуменският окръжен съд призна Тонев за виновен за укритите данъци и за длъжностно присвояване на 243 073 лева от специалната сметка, но го оправда по обвинението за особено тежък случай. Първата инстанция му наложи общо наказание от 2 години и 10 месеца затвор условно с 5-годишен изпитателен срок.

Според прокуратурата това наказание „не съответства на степента на обществена опасност на деянието и дееца, нито постига целта осъденият да се поправи и превъзпита, както и да въздейства предупредително върху него и възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото“.

Асен Тонев е започнал работа като ЧСИ през 2006 г., но още в началото започнал да създава хаос и безпорядък във воденото счетоводство, за да улесни присвояването на пари. Камарата многократно го е наказвала с глоби и с предупреждение за временно лишаване от правоспособност, докато се стигнало и до отстраняването му преди 2 години. След това той беше възстановен, но през март отново беше отстранен по искане на прокуратурата.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гошето
Гошето
21 ноември 2018 13:10
Гост

За тези престъпления-само условна…

Остап
Остап
21 ноември 2018 12:56
Гост

Този ЧСИ заслужава по-сурово наказание, което е да е профилактика за колегите му и не само.

Минувач
Минувач
21 ноември 2018 13:08
Гост

Наказанието наистина не постига целта осъденият да се поправи и превъзпита.

Anonimen
Anonimen
21 ноември 2018 12:54
Гост

Срам за гилдията. И без това сме им като трън в очите.

Мишо
Мишо
21 ноември 2018 12:53
Гост

Условната присъда е крайно недостатъчно наказание.