Проверка на всички договори за обезвреждане на животински отпадъци на Агенцията за безопасност на храните и за загробването на труповете на стотици животни, което се извършва в момента заради кризата с африканската чума по свинете разпореди главният прокурор Сотир Цацаров след разследването на журналиста Генка Шикерова.

Филмът ѝ „Война за трупове“ (виж по-долу) показва как се стигна до там, че днес в разгара на епидемията по свинете, на практика унищожаването на труповете на животните е възложено на две фирми с мобилни инсинератори. А от дейността са изключени двата екарисажа във Варна и Шумен. При това шефовете им разказват, че това е станало с мотиви, че в единия има паяжина и малко паднала мазилка.

Двете фирми с мобилни инсинератори са получили до момента 30 млн. лв., без да се контролира какво точно извършват, и са подписали договори за още 30 млн. лв., става ясно още от разследването на Шикерова.

Сега Специализираната прокуратура трябва незабавно да извърши проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от БАБХ.

Като от държавното обвинение посочиха какво ще изискат от агенцията. Освен всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена от БАБХ през 2017 г. и сключените след това с пряко договаряне договори с фирмите с мобилни инсинератори, от прокуратурата ще изискат и данни за всички плащания. Както и документи за какви дейности са давани парите т.е. какво е реалното количество преработени и заплатени животински отпадъци.

Прокуратурата ще провери и какъв контрол е упражнявала БАБХ върху работата на изпълнителите, както и какъв е капацитетът на инсталациите. Фирмите пък ще трябва да покажат колко точно животински отпадъци са преработили, къде и кога. Като ще се изясни как се ползват в момента мобилните инсинератори и как се е случвало това при предишните епидемии от птичи грип и чума по дребните преживни животни.

Ще бъде проверено и състоянието на екарисажите във Варна и Шумен и какви са причините държавата да не ги ползва насред кризата с африканската чума по свинете.

В тази връзка ще бъдат изисквани и всички заповеди и указания на БАБХ за предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни във връзка с чумата – защо се загробват, а не се изгарят или обезвреждат по друг начин. Прокуратурата ще провери и каква е евентуалната опасност за здравето на населението от това.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пострадал от корупцията
Пострадал от корупцията
09 август 2019 10:58
Гост

Корупцията у нас вече взима огромни жертви – това е просто поредният пример. Тук щетите са най-вече икономически, но са от такъв мащаб, че оялите се най-сетне трябва да си дадат сметка какво правят. Обаче те са прости и алчни и никога няма да са откъснат от хранилката доброволно. Затова само затвор ще ги оправи.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 13:50
Гост

Веднага след като Домусчиев купи Нова ТВ, за да слугува на Пеевски, Генка Шикерова бе една от първите освободени. Безспорно име в журналистиката, но далаверите на управляващите трябва да бъдат замитани, а не осветлявани и затова стана неудобна.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 11:42
Гост

Кой знае какви далавери ще излязат наяве.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 11:43
Гост

Е и? Нагледали сме се на успешни досъдебни производства и …до тук.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 11:41
Гост

Паяжината и малкото паднала мазилка не са въобще съществена причина. Само оправдания и то нелепи от сърана на шефовете.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 11:38
Гост

Браво на журналистката. За отстояването на истината и за смелостта й.