Върховната административна прокуратура (ВАП) е открила 119 незаконни общински наредби по отношение на текстовете за местните такси за битови отпадъци.

Проверката е продължила почти година и е започнала след сигнал на омбудсмана Диана Ковачева. Тя е била информирана от ВАП за резултатите, според които разпоредби от подзаконовите нормативни актове противоречат на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), на Закона за нормативните актове (ЗНА), на Закона а устройството на територията (ЗУТ) и др.

Миналата година омбудсманът сезира прокуратурата след извършена проверка на общинските наредби на Видин, Несебър и Долна Митрополия във връзка с декларациите за освобождаване от таксата за битови отпадъци, когато имотът не се ползва. В тези общини декларациите се приемат до 31 октомври, а в Стамболийски – срокът е бил до 30 ноември на предходната година. По закон обаче подаването на такива декларации е до края на годината.

Повод за проверката и сезирането на ВАП бяха жалби на потърпевши собственици на имоти от Видин, които сигнализираха, че не им приемат декларациите след 31 октомври с аргумента, че са извършени промени в нормативната уредба, макар те да са в нарушение на действащия закон.

В сигнала си до прокуратурата омбудсманът посочи, че и в наредбите на общините в Пазарджик, Стамболийски и Бобов дол са включени допълнителни условия за освобождаването от такса за сметосъбиране и сметоизвозване.

Прокуратурата информира, че проверките им са обхванали всичките наредби от общинските съвети в страната. Установени са 119 наредби, противоречащи на разпоредби от нормативни актове от по-висока степан. Подадени са общо 44 протеста до административните съдилища, а от тях към момента са 12 уважени на първа инстанция, пишат от ВАП и прилагат списък на общините, в които са разкрили незаконосъобразни разпоредби (виж тук).

„Установени бяха разпоредби от общински наредби, в които за подаването на декларации за освобождаване от заплащане на такса за услугата по събиране и извозване на такса битови отпадъци поради неползване на имот, се въвежда по-кратък срок от законоустановения в действащата към момента разпоредба на чл. 71 от Закона за местните данъци и такси“, информират от ВАП.

От писмото на прокуратурата става ясно още, че някои общински съвети са въвели допълнително условие за освобождаване от таксата, като тази възможност е предвидена само за имоти, които не са декларирани за основно жилище, а подобно изискване в ЗМДТ няма.

От прокуратурата посочват още, че са констатирали и нарушения на разпоредби по ЗУТ – при разкопаване на улици, тротоари и вътрешно-квартални пространства, освен разрешения за строеж, са изисквани нарочно допълнителни разрешения, за които са събирани отделни такси.

„Такива решения на общинските съвети не намират основание в ЗМДТ и в ЗУТ. Правомощията на общинския съвет относно местните такси и цени на услуги се базират на ЗМДТ, респективно на други специални закони и е недопустимо да се проявяват чрез въвеждане на ново бреме“, заявяват от ВАП и допълват, че при проверките са открити и общински наредби, с които се регламентират състави на административни нарушения, за които са въведени санкции, различни от уредените в закона.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Следовател
Следовател
20 януари 2023 21:00
Гост

На държавен изпит ме изпитваха върху въпроса за “Прокурорския надзор в административното право”. Заслужена 4-ка си получих. И за капак после ме взеха за хоноруван асистент по административно право:))))…

Мастаров
Мастаров
20 януари 2023 14:29
Гост

Не подценявайте административното право и надзора за законност! Явно не сте попадали в някой административен произвол на местни и централни власти. И да, някой трябва да ръчка държавните и местни органи да си вършат работата!

Я пак?
Я пак?
20 януари 2023 14:26
Гост

Що за заглавие, Lex? Прокуратурата може да твърди, че 119 наредби са незаконни, но съдът ще се произнесе, ако бъде сезиран от същата тая Прокуратура кое е законно и кое не. Или вече Прокуратурата решава?

Проскубаната гарга
Проскубаната гарга
20 януари 2023 13:51
Гост

То това изобщо не е важно и е чешене на езика. Последиците са издаване на нови наредби на мястото на отменените. Те пък отново са незаконосъобразни. Трябва да има предварителен контрол, както и текущ. От последващ контрол файда няма.

Пашов
Пашов
20 януари 2023 11:41
Гост

И какво се очаква да последва? Едно голямо нищо

Лазар
Лазар
20 януари 2023 14:55
Гост

За кой ли път! Само се вдига шум.

Хари
Хари
20 януари 2023 11:41
Гост

Не виждам смисъл от цялото мероприятие

Manov
Manov
20 януари 2023 11:41
Гост

Пълни глупости

Мдаа
Мдаа
20 януари 2023 11:17
Гост

ВАП е излишна и е време да бъде елиминирана. И какво като е открила?! Нищо не може да направи, освен да сръчка Съда, или да налага проверки. Нищо друго.

Харизанов
Харизанов
20 януари 2023 11:39
Гост

Никава полза няма от тях, така е.

Глупости
Глупости
20 януари 2023 11:15
Гост

Нищо не е открила смешна та ни прокуратура, а и в случая няма никакви законови провомощия извън наказателното производство, което много скоро КС ще го каже в прав текст на каскет компанията!

Stavri
Stavri
20 януари 2023 11:39
Гост

И аз това се чудя. Защо се занимават с глупости

Minev
Minev
20 януари 2023 11:39
Гост

То пък каскет компанията като го разбере…

гиньо
гиньо
20 януари 2023 16:13
Гост

Явно сте проспали лекциите по административно право и процес!
Това е типично правомощие на прокуратурата у нас, и няма значение дали Гешев, Пешев или Ушев е начело на същата.
Затова са предвидени протести срещу административни актове!

Свидетел
Свидетел
20 януари 2023 11:04
Гост

От ГЕРБ така действат. Вземете един град Доспат. Кметът там – Радев е човек на ГЕРБ и си строи незаконно постройки за собствена изгода! Застроил незаконно целият язовир Доспат и няма кой да реагира?! Той държи всички там. Размина се с някаква глоба от 100 лв.

Рони
Рони
20 януари 2023 11:38
Гост

Те цяла магистрала правят незаконно.

Лидия
Лидия
20 януари 2023 11:41
Гост

Но да се замислим и колко време щеше да се строи магистралата между Ботевград и Шумен ако се занимаваха да правят законно всичко. Да вземат терени, собствениците да ходят да обжалват с месеци и години и какво ли още не.

Чулев
Чулев
20 януари 2023 11:40
Гост

Наистина така правят. Това са главатари на местно ниво с протекции от баш главатаря на държавата Бойко.

Само питам
Само питам
20 януари 2023 13:16
Гост

Общо взето кметовете и общините си правят каквото си искат.

Фани Дъкова
Фани Дъкова
20 януари 2023 15:00
Гост

Така е за съжаление. И няма кой да ги спре.

Кики
Кики
20 януари 2023 14:57
Гост

Само той да беше. Ама прикриватурата си затваря очите.