Хотелският комплекс, който се строи на територията на ловно стопанство „Искър“, няма никакви документи за строеж. Това са установили вече контролните органи, които започнаха проверки по случая, огласен преди две седмици от столичния общински съветник и съпредседател на „Зелено движение“ Владислав Панев. Веднага след това беше уволнен директорът на стопанството инж. Атанас Дарелов.

От Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщиха днес, че е образувана преписка, а документи за строежа не са представени.

Според огласената от Панев информация, от 2016 г. ловното стопанство има договор с фирма „Био Майнинг“ на бизнесмена Румен Гайтански. Според него фирмата трябва да поддържа и модернизира ловната база и да извършва съвместни дивечовъдни дейности със стопанството. В него обаче не е посочено изграждане на нови бази или други строежи. Действащият строеж на двуетажна сграда пък беше заснет от Панев с дрон.

По време на проверката на място, извършена от земеделското министерство, е установено, че има груб строеж, с изграден вече покрив и стоманобетонова монолитна конструкция на два етажа. „Био Майнинг“ е спечелила конкурса и е подписала договор със стопанството, като едно от предложенията ѝ е било за даряване на пари, което не е изпълнено, констатират още проверяващите. След огласяване на случая обаче е бил направен опит да започне нова процедура по узаконяване на строежа.

„По време на одита е предоставено на одиторския екип писмо от 12.08.2020 г. до Председателя на Управителния съвет на ЮЗДП ДП, в което изпълнителният директор на дружеството предлага УС на ЮЗДП ДП да вземе решение за приемане на натрупаните от 2016 г. до момента, но невнесени парични средства – в размер на 600 000 лв., с цел стартиране на ново инвестиционно намерение (извършване на ремонтни дейности на ДМА и/или строителство на нови ДМА, и/или закупуване на ДМА, свързани с ловностопанската дейност на ТП „ДГС Искър“). В договора не се включват строително-монтажни работи по изграждане на ловни бази“, обявиха днес от прокуратурата.

Липсата на документи за строежа е констатирана и в доклад на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), според който няма и данни за одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. Проверката на място е показала, че около строежа няма ограда, нито информационна табела, а той не е и обезопасен.

ДНСК е сезирала и кмета на район „Панчарево“, който да извърши проверка, а от ВАП ще изискат цялата информация за резултатите от дейността на контролните органи.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
odin789
odin789
18 август 2020 17:09
Гост

Забавлението е навсякъде По всяко време, просто инсталирайте приложението за онлайн игри на мобилния си телефон. Ще може да играе други игри Станете без почивка!

[url=https://www.ballinw.com/ดาวน์โหลด-live22/]โหลด Live22[/url]

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 13:45
Гост

НЕ ДУМАЙ! 😀

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 13:45
Гост

НЕ ДУМАЙ! 😀

Dido
Dido
17 август 2020 13:34
Гост

Интересно какъв ще е резултатът от проверката на кмета.

Димо
Димо
17 август 2020 13:29
Гост

Като съборят една-две такива незаконни постройки, бързо ще се научат.

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 12:06
Гост

Говеда! НЕ им стига всичко ми още строят бе. Всеки да се налапа докато може

Manoleva
Manoleva
17 август 2020 12:05
Гост

Как ще ми е кеф да падне това или да го съборят. Както и много от грозните хотели по морети на плажа!

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 13:30
Гост

Грозни, незаконни и заемащи голяма част от плажната ивица.

Обретенов
Обретенов
17 август 2020 12:05
Гост

Е какви нарушения или какви документи ще откриете бе. Хваща някой и строи. Дреме му.

Харалампи
Харалампи
17 август 2020 12:05
Гост

ЩЕ си съсипем държавата и природата от лакумия. Защото има прости момчета и момичета, които обаче не искат да работят на пълен работен ден, зщаото смятат това за унизително. Лелките да работят така. Той на 29 иска да е баровец. И напъва да прави хотели. А може и на 65 да е и да иска още и още пари. Сякаш в гроба ще ги отнесе!

Лъчо
Лъчо
17 август 2020 13:32
Гост

Тя природата не прощава. Защо са всички тези порои, земетресения и наводнения?

Цветков
Цветков
17 август 2020 12:04
Гост

То и сега има закони забраняващи масовото строене на който където му падне, ама какво от това. Срещу добра сума се пишат разрешителни по гори и язовири и морета да се строи

Filipa
Filipa
17 август 2020 12:03
Гост

Големия въпрос. Какво като се смени управлението и се напише нова конституция. Как ще се справят управляващите с малките лъжи и малкте пренебрегвания на закона. Говорим ето така – кмет на малко село пише разрешение за строеж, защото му се дава голям рушвет. Прибира си парите и си купува нова кола а баровеца прави хотел. За да е чиста съвеста на кмета или там на който разписва разрешителните си вика “ еми поне ще се отворят работни места“

Димитрова
Димитрова
17 август 2020 12:02
Гост

Сефте. Поредните бирници дето искат да друсат задници и шкембета по курортите и по София по клубовете, щото правят пари от хотели застроени по нечестен начин

Daniel
Daniel
17 август 2020 12:00
Гост

Да му писне на човек. Ако се направят масови проверки ще има над 2000 обекта сигурно, които се строят в защитени територии или на места, на които трябва да има само природа, но не и хотелски комплекси

Анонимен
Анонимен
17 август 2020 12:01
Гост

Ами в Шабла между фара и Тюленово има закупен огромен комплекс от ТИМ, който минава и през обществен плаж. И той е закупен от ТИМ. И там са се гласяли да правят голф игрище. Огромно пространство. Засега не се прави нищо, но… това са предимно полета до плажа и на скалите и се ползват за къмпингуване и плаж за малки деца. Има малко заливче там и се ползва за плаж на малките деца и бебета… мопже и това да ги е спряло досега

Spiro
Spiro
17 август 2020 11:59
Гост

Ето заради това се протестира. Заради тази повсеместна мутренщина заляла страната. Всеки олигарх и мутра и борче иска да изкарва пари, като сече горите и съсипва природата за да прави хотели и после пари !

Гери
Гери
17 август 2020 13:33
Гост

Лошото е, че тези са под крилото на някой дупетат.