Дискриминация ли е „Право“ да се учи само редовно, както е предвидено в новата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност „Право” и професионална квалификация „юрист”. Това ще проверява Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

Комисията се е самосезирала по доклад на собствения си член Орлин Колев за предвидената като единствена възможност в наредбата (която ще започне да действа от академичната 2018/2019 г.) право да се учи само редовно.

„Тази подзаконова регламентация, според г-н Орлин Колев, силно стеснява използването на установените от чл. 42, ал. 10 от Закона за висшето образование форми на обучение – редовна, задочна, вечерна и дистанционна, като по този начин цели групи в обществото могат да се поставят в неравноправно положение“, информират от КЗД.

Според доклада установяването на редовна форма на обучение като единствено възможна на практика представлява ограничително условие за неопределен, но определяем кръг лица, които искат да се обучават в специалност „Право”. Членът на КЗД твърди, че по този начин се изключва възможността работещи граждани или учащи се в други специалности да следват право.

„Предвидената единствена редовна форма на обучение може да се разглежда и като ограничителна при упражняване правото на труд както за студентите, така и за преподавателите и би стеснила възможността в учебния процес да бъдат привлечени изявени в теорията и практиката специалисти“, аргументира се Орлин Колев.

И изтъква, че по този начин може да бъдат различно третирани широки групи от лица по признаците „лично положение“, „имуществено състояние“, „възраст“ и „увреждане“, като е възможно да бъдат засегнати и лица, носители на други защитени от закона признаци.

Новата наредба за обучението по право беше приета миналата година от служебното правителство, начело с проф. Огнян Герджиков. И именно премахването на възможността за задочно обучение беше сочено като най-голямата промяна, която предвижда. Тогава проф. Герджиков заяви, че се е борил за тази реформа от пет години и е била негова мечта от дълго време.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
29 януари 2018 20:34
Гост

В съвременния свят да учиш и да не работиш е меко казано странно. Ако проблемът е дали задочното обучение е по-некачествено от редовното, то това не е проблем на студентите, а въпрос на програми и контрол.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2018 15:26
Гост

Така е, правят правото образование само за богаташчета

Анонимен
Анонимен
29 януари 2018 15:25
Гост

Разбира се, че е дискриминация. Ако се налага да работиш, за да се издържаш, защото родителите ти не могат да те издържат, си принуден да пропускаш лекции и упражнения, а при задочното си чист – ходиш си на очни и не пропускаш… Не знам какво им бодеше очите задочното…