Разследването срещу общинския съветник от Бургас и крупен бизнесмен Бенчо Бенчев, на чието име беше наета стая в хотел Истанбул, в която се криел Димитър Желязков – Очите, приключи. Това обявиха от Районната прокуратура в Бургас.

Всички доказателства и материали, относими към делото, са събрани и предявени на обвиняемия и неговите защитници“, казаха от държавното обвинение. Сега предстои да бъде изготвен обвинителен акт, който да бъде внесен в съда.

През август миналата година при акция по задържане на група за рекет и изнудване, за която от прокуратурата твърдят, че е ръководена от Митьо Очите, той не беше открит и беше обявен за международно издирване.

Димитър Желязков беше арестуван два дни по-късно в Истанбул заедно с още петима души, сред които и Бенчо Бенчев. Общинският съветник платил хотела, където беше арестувана групата, а с кола на негова фирма Митьо Очите влязъл в Турция от Гърция. Освен това в дома на Бенчев в Бургас бяха открити множество оръжия и големи суми пари. Бенчев твърди, че не е знаел, че помага на Митьо Очите да се укрие от правосъдието, тъй като няма представа, че е издирван.

Бенчев беше обвинен в лично укривателство. Според точния текст на обвинението той е спомогнал на Димитър Желязков да избегне и да бъде осуетено наказателно преследване срещу него, като на 2 август 2018 г. го е транспортирал с лек автомобил от Солун до Истанбул, а през следващите два дни му „предоставил за ползване стая в хотел, която била резервирана на името на Бенчо Бенчев, без да се е споразумял с Димитър Желязков, преди да е извършило самото престъпление“.

Освен това, общинският съветник има обвинение, че е държал в спалнята си без разрешение 57 фабрични патрона. Както и за ловна карабина и три пистолета с боеприпаси за тях, за които „не взел необходимите мерки за сигурност и мерките, предвидени в надлежните законови правилници, наредби или инструкции“.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любопитен
Любопитен
11 септември 2019 14:59
Гост

Любопитно е защо на Бенчо му е трябвало да поема такъв риск заради Очите. Тук укривателството е най-скучната тема за размисъл. По-важни са мотивите. Щото случайни хора не укриват току-така обявени за национално издирване лица с общоизвестно криминално минало. Не е от добрина, ще знаете. Трябва да се разрови дълбоко и да се установи в какви престъпления и под каква форма на съучастие са намесени двамцата хубавци. Защото на Бенчо колата не му е купена със спестени от закуски пари. А е и общински съветник, това означава, че могат да изскочат много далавери за по много пари в Бургас. А… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 13:51
Гост

Вече е ясно и как ще приключи делото. Ще е голям цирк с очите да имат един и същи адвокат.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 13:50
Гост

Той за това е станал крупен бизнесмен. Защото му цакат такива като Митето.

анонимен
анонимен
11 септември 2019 13:07
Гост

Някой да е очаквал друг резултат.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2019 12:57
Гост

На местно ниво всички са обвързани – мутри, бизнесмени, общински съветници, а някои са и в двойно качество, както се вижда

анонимен
анонимен
11 септември 2019 13:04
Гост

Къде са резултатите от борбата с корупцията. Прах в очите!