Конкурсите за повишаване в гражданските и търговските отделения на апелативните съдилища бяха прекратени, като се очаква в най-скоро време да бъдат обявени нови. Решението беше взето днес единодушно от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС), а до него се стигна след решения на Върховния административен съд (ВАС).

Както „Лекс“ писа, през септември 2021 г. два състава на ВАС отмениха конкурсите за гражданските и търговските отделения на апелативните съдилища с идентични мотиви – незаконосъобразно сформиране на конкурсните комисии от Върховния касационен съд (ВКС), т.е. заради изключването от жребия на заместник-председателите на ВКС, на магистрати, които предстои да се пенсионират и на други, за които се е знаело, че ще напуснат съда (виж повече тук и тук).

Преписките бяха върнати от ВАС на Съдийската колегия на етапа, в който трябва да бъдат избрани нови състави на конкурсните комисии.

СК на ВСС обаче изпадна в недоумение как да продължи конкурсите. Причината за това беше свързана със законодателни изменения.

Конкурсите за апелативните съдилища бяха обявени на 24 април 2018 г. Към онзи момент по закон членове на конкурсните комисии са – един представител на КАК от професионалната квота, един хабилитиран преподавател и трима съдии, специалисти по съответната материя, избрани на случаен принцип от Пленума на ВКС (чл. 189, ал. 5, т. 4 от ЗСВ). Именно по този начин са сформирани комисиите в двата конкурса.

През 2019 г. ЗСВ обаче е променен и в състава на конкурсните комисии вече не влиза член на КАК. Те се състоят от един хабилитиран преподавател и четирима съдии.

Затова СК на ВСС не знаеше точно по кой ред да процедира. И реши да поиска тълкуване от двата състава на Върховния административен съд. Такова обаче не беше дадено и въпросът отново се върна в Съдийската колегия.

И днес КАК предложи или изцяло да се прекратят конкурсите, или да продължат от фазата на избор на нова конкурсна комисия. Третият вариант беше да продължат от там, откъдето са спрени.

Кадровиците обаче единодушно се спряха на първото предложение и прекратиха двата конкурса.

ВАС ни е дал указания откъде да започнем, от кой етап – избор на конкурсна комисия. Но не е казал как да сформираме комисията – дали съставът да бъде съгласно действащия към онзи момент закон, или след промяната по новия ред. Аз ще подкрепя варианта за прекратяване на конкурсите“, обясни Драгомир Кояджиков.

Председателят на ВАС Георги Чолаков допълни, че от датата на обявяване на конкурса през 2018 г. със сигурност има още магистрати, които вече са направили стажа за апелативен съд и може да участват в нови такива. „Има и още много освободени бройки, които може да ги включим в този по-голям конкурс, който да обявим“, посочи Чолаков.

След като СК на ВСС единодушно прекрати конкурсите, по предложение на Атанаска Дишева, колегията възложи на КАК да подготви необходимите документи със свободните места в апелативните съдилища и да ги внесе, за да може в най-кратък срок да бъдат обявени нови конкурси.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:47
Гост

­­Г­­о­р­­­е­­щ­­и­ ­­м­о­­­м­­­и­­­ч­е­­т­а­­­ ­в­и­ ­­­о­ч­­­а­­­к­­­в­­а­­­т ­­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?73906

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 22:42
Гост

Отпадъци

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 17:54
Гост

А защо не отменят за Търговска колегия на ВКС конкурса, като там е същото и за другите колегии отмениха, а да търговската всичко е пито- платено до 5- то място под чертата включително. Обжалвайте, колеги!

kap
kap
21 юни 2022 17:22
Гост

Чудесна работа на тандема Дишева-Кояджиков!

Мони
Мони
21 юни 2022 14:31
Гост

Пълна каша.

Михаил
Михаил
21 юни 2022 14:30
Гост

Не виждам защо ВАС трябва да се произнася по конкурсите за ВАС и за административните съдилища .

на протест!
на протест!
21 юни 2022 14:29
Гост

А не трябваше ли много отдавна да се вземе решение за прекратяване и да се обявят нови конкурси, вместо да се протака с искане за тълкуване? Това административният орган винаги може да направи. Но ВСС не мисли за системата, а поддържа системата на вечните командировки. На това отгоре сега се канят да векуват на постовете си заради политическото безхаберие. Ако КС позволи това, ще е национално предателство. Вместо да се чудят откъде да извадят аргументи колко важен орган е ИВСС – визирам по делото в КС – да вземе КС да каже – мандатността е жалон на демокрацията. Изтече ли… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 15:22
Гост

Искането за тълкуване беше опит за хитруване от страна на ВСС, за да обвържат ВАС с едно единно становище по въпроса относно приложимия закон, който така или иначе щеше да бъде ябълката на раздора, ако конкурсът беше продължил. За съжаление беше доста плосък опит и в крайна сметка загубиха оше време на хората.

Чочо
Чочо
21 юни 2022 14:27
Гост

Голяма сага с тези конкурси.

Мики
Мики
21 юни 2022 14:28
Гост

Жалка история.

Герасим
Герасим
21 юни 2022 14:27
Гост

E, щом има незаконосъобразно сформиране на конкурсните комисии от Върховния касационен съд…

извън пътя
извън пътя
21 юни 2022 14:23
Гост

Тази серия от решения за незаконосъобразно определяне на състава на конкурсните комисии от ВКС са абсолютно необосновани. Не може такъв елементарен проблем, ако се съгласим, че въобще е такъв, да обоснове отмяна!?! на целия конкурс и връщане на етапа сформиране на комисии. Да не би да са влезли районни съдии или чистачки, вместо върховни съдии в комисиите, бе колеги от ВАС? Какъв проблем видяхте?

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 14:25
Гост

Затова трябва да се забрани на ВАС да се произнася по конкурсите за ВАС и за адм. съдилища и да се дадат на ВКС и да видим дали тогава ще безобразничат по чуждите конкурси, а техните ще летят със светлинна скорост.

Георги Колев
Георги Колев
21 юни 2022 14:42
Гост

Не видяха проблем, а поръчка. Голяма въртележка се завъртя, докато се намерят състави, които да я изпълнят.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 14:04
Гост

Това не е ли неизпълнение на задължителното за тях решение на ВАС.
Абсолютно нарушение на закона е неизпълнението на съдебно решение, което им указва изрично какво да направят. Интересно на какво правно основание се позовават, за да прекратят конкурсите, при положение, че имат друго разпореждане по решенията на ВАС?
Лошото е, че пак ще има жалби, най-вече от командированите, за които това е прекрасен начин да протакат поне още няколко години процедурата, тъй като се знае, че някои от тях са толкова зле, че никога не биха спечелили обективен конкурс.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 14:34
Гост

Няма как въпрос, който не е бил предмет на разглеждане в производството пред ВАС, да бъде разглеждан като неизпълнение. Съдът е казал от кой момент да продължи процедурата, тъй като се произнася в условията на висяща процедура и неговото правно задължение е да посочи незаконосъобразните действия, които следва да бъдат повторени. Ако ВСС реши да прекрати процедурата /което е в неговите правомощия/ очевидно няма как тя да продължи и ще започне отначало. Ако някой смята да аргументира жалбата си срещу решението на ВСС по този начин, ще е по-добре да намери по-сериозни аргументи.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 13:42
Гост

Понеже не знаем към кой момент се преценява приложимият закон, хайде всичко отначало. Все пак следва да се отбележи, че това е по-добрият подход отколкото хората да чакат още 4 години и накрая конкурсът пак да бъде отменен.

UJASSS
UJASSS
21 юни 2022 13:47
Гост

Това малоумно решение трябва да се обжалва. Не може ВСС да демонтрира правен нихилизъм, колкото и неправилно да е решението на ВАС.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 13:53
Гост

И все пак между редовете на решението се чете, че ВАС е напълно непредвидим в произнасянията си, което не е невярно. Когато става въпрос за и без това изключително бавните и тромави конкурси, предпочитането на сигурността не е лошо решение в дългосрочен план, колкото и да са абсурдни мотивите за това от правна гледна точка.

Чолаковщини
Чолаковщини
21 юни 2022 14:04
Гост

Щото, нали, златен век …

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 14:12
Гост

Абсолютно, наредихме нашите „калинки“, ама нямаха уседналост, дайте да им дадем възможност сега да ги наредим на горна инстанция, нищо че са некадърни, нали са послушни.

Георги
Георги
21 юни 2022 14:32
Гост

А, сефте!

Анонимен
Анонимен
21 юни 2022 15:28
Гост

Точно това е случаят, цели се нацъканите навсякъде калинки да се издигнат. Уредени хора, вижте случая за младши съдия от ОС Сливен Алексиева, която въпреки наличие на бройка в РС Нова Загора е назначена в Рс Пловдив като специално за нея е открит щат там. Но нали член на ВСС е семеен приятел, няма как да се откаже на отрочето. Ако ще е за наш човек всичко може, законът се чете като дявола евангелието, отменят се решения на СК, възобновяват се производства, щатове се откриват, чудеса. За случайно попадналите в системата – брадва и потискане докрай. Жалки хора!

Дали
Дали
21 юни 2022 13:59
Гост

Може ли да поясните кое точно е нихилизъм? Вярно, че ВСС многократно е демонстрирал такъв в други случаи, но сега си упражнява правомощията напълно законосъобразно. ВАС не може да задължи СК да продължи този конкурс, а само да укаже от коя фаза да продължи, ако не бъде прекратен.