Президентът Румен Радев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради сделката за продажбата на ЧЕЗ на българската компания „Инерком“ на Гинка Върбакова.

Държавният глава настоява, че правителството дължи отговори за схемата на финансиране на сделката и как е получена политическа подкрепа за нея. Тъй като темата за ЧЕЗ продължава да е актуална, Радев каза, че ще свика КСНС през втората половина на април. По думите му, без политическа подкрепа, фирма като „Инерком“ няма как да получи „такава голяма ангажираност от банките“.

Напрежението по сделката дойде именно от съмненията, че малка и непозната до скоро българска фирма като „Инерком“ е избрана от Чехия да придобие бизнеса на ЧЕЗ в България. След това стана ясно, че „Инерком“ ще плати само 20% от цената от 340 млн. евро, а останалите пари ще са от банки.

Според президента Радев сега не е ясно и под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на Гинка Върбакова, като се включи в сделката, каквито преговори се водят.

„Не е ясно и кой води преговорите от името на българската държава и кой води преговорите от името на самата Върбакова. До момента аз нямах информация от службите по този въпрос. Излишно настоях и получих информацията от компетентните органи, която регулярно е била изпращана в МС. Ето защо считам за основателно да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност на който ще бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната“, коментира днес Радев.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:29
Гост

­­­Г­о­р­­е­щ­и­­­ ­­м­о­­м­­и­ч­­е­т­а­­ ­­в­­и­ ­­о­­­ч­­­а­к­­в­­а­­­т ­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?5841