Моят правен екип ще получи истинско професионално наслаждение докато се занимава с казуса за специалния прокурор. Към това екзотично предложение ще се отнесем с цялостно внимание“. Така президентът Румен Радев отговори днес по време на отчетната си пресконференция дали ще наложи вето върху измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), които въвеждат фигурата на разследващ главния прокурор и заместниците му.

В петък Народното събрание прие окончателно промените. Според гласуваните текстове всеки обвинител, който има най-малко 12 години стаж, не е наказван през последните 5 години (освен със забележка или намаляване на заплатата), има високи професионални и нравствени качества и много добра последна комплексна оценка, може да се кандидатира за поста разследващ главния прокурор и заместниците му. Номинации могат да правят и шестима членове на Пленума на Висшия съдебен съвет. Изборът се извършва от Пленума с мнозинство от 15 от общо 25 гласа, ако никой не ги получи, се провежда балотаж между двамата с най-голяма подкрепа.

Мандатът на новия прокурор ще е 5 години и след края му той ще може да избере дали да се върне в прокуратурата или да стане съдия.

Обвиненията срещу главния прокурор и заместниците му ще се внасят в Специализирания наказателен съд (СНС). Новият прокурор ще може да възлага отделни действия по разследването на следовател към спецпрокуратурата, а когато е във фактическа невъзможност сам да извърши дадено действие, шефът на спецпрокуратурата ще определя един от подчинените му обвинители, който да го направи.

Ако откаже да образува досъдебно производство, пострадалият, ощетеното юридическо лице или подателят на сигнала ще могат да обжалват пред СНС.

Правната общност, както и депутати от опозицията, заявиха, че няма нужда от такава фигура, а разпоредбите ще предизвикат повече проблеми, отколкото ще решат такива. Освен това беше констатирана и празнота в закона – той не предвижда възможност, ако на главния прокурор бъде повдигнато обвинение, той да бъде временно отстранен от длъжност. Невъзможността за това произтича от чл. 230 от ЗСВ, според който самият обвинител №1 единствен внася във ВСС предложението за отстраняване от длъжност на магистрат и няма как сам да поиска това за себе си.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:15
Гост

­­­Г­­о­­­р­­­е­­щ­­и­­ ­м­­о­­­м­и­­ч­е­­т­­а­­ ­­в­­и­ ­­­о­ч­­а­­­к­­­в­­­а­­т ­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?53215

Анонимен 22345
Анонимен 22345
01 февруари 2021 23:04
Гост

Вервам само на Цар Киро. Честен бизнесмен.

Anita Brett
Anita Brett
03 февруари 2021 20:30
Гост

Why? Rashkov (Tzar Kiro) is one of the many criminals and traffickers in Bulgaria and he uses the ethnicity trump card without a second thought. As for the potential side effects of using cannabidiol in relation to medical uses, it should be noted that there have been reports of insomnia, depression and anxiety in some of the people who had been given it for medicinal purposes. However, these were not reported in other people who had not taken the oil. https://goldbee.com/cbd-oils/

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2021 19:03
Гост

и на този да му имам правния екип!

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2021 16:29
Гост

Малко е един специален прокурор. Ами него кой ще го разследва? Трябва да се назначи и разследващ прокурор за разследващия главния прокурор прокурор.

Тишо
Тишо
01 февруари 2021 12:31
Гост

Много сериозна заявка от страна на Радев.

Симо
Симо
01 февруари 2021 12:32
Гост

Подкрепям го напълно.

Hari
Hari
01 февруари 2021 12:28
Гост

Много ми е интересно как се установяват високите професионални и нравствени качества.

Ким
Ким
01 февруари 2021 12:30
Гост

Никак. Те и за Гешев казаха че притежава такива. Но уви!

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2021 11:58
Гост

Не само, че този законопроект е пълен абсурд, т.к. никъде в ЕС не съществува такава фигура, а и не изпълнява препоръките – забележете, на КОНСУЛТАТИВЕН орган на Съвета на Европа, но и същият законопроект противоречи и на нашата Конституция. Вместо да се занимават с ненужни „реформи“, нормотворците можеха да си изпълнят КОНСТИТУЦИОННИТЕ си задължения, защото ИВСС вече е с изтекъл мандат от доста време и законовия срок за откриване на процедура за нов ИВСС отдавна е изтекъл, т. е. нашите скъпи нормотворци не изпълняват сами закона. Защо не се хвърли малко светлина в Правната комисия към НС и да се… Покажи целия коментар »

Nina
Nina
01 февруари 2021 11:53
Гост

Народа иска промяна, а не поредния дето си избива комплекси и е жаден за власт! Борисов е жаден за пари, а тоя за власт. И двамата сте един дол дренки!

Caci
Caci
01 февруари 2021 12:34
Гост

Обаче те докато си утиляват жаждата, ние лапаме мухите.

Авигел
Авигел
01 февруари 2021 11:52
Гост

Да вземете с Борисов и да се скриете в някое имение и да не се обаждате повече!!!

Lalov
Lalov
01 февруари 2021 11:52
Гост

Радев не говори повече ако може!

М. Кирилов
М. Кирилов
01 февруари 2021 11:52
Гост

Нищо ново под слънцето. Пак се точи и се прави на интерсен. Смята, че има голяма подкрепа от хората и поради тази причина си позволява да говори глупости. Знаем ако се даде цялата власт в социалист за какъва разруха става дума. Да не се надява. Видяхме Боусонаро в Бразилия. Пълен паразит.

Велизара
Велизара
01 февруари 2021 11:51
Гост

Идеята е да може да се контролира главния прокурор, а не да се гаври някой с него, както той се гаври с посочените му от властта. Тоест изказването на Радев е нелепо

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2021 11:50
Гост

Президента е неадекватен. Уви.

Абагард
Абагард
01 февруари 2021 11:50
Гост

ЕС не ни ли натисна да имаме такъв пост или те казаха, че няма нужда от такъв. Обърках се вече.

една
една
02 февруари 2021 10:55
Гост

ЕС не е писал да имаме такъв пост.Последно тиражираха идеите на един чиновник от Съвета на Европа.Не разбрах защо им придадоха толкова голяма тежест.Надявам се правите разлика между Съвета на Европа и Европейския съюз. Очевидно е, че директорът на дирекция „Права на човека “ в Съвета на Европа не познава нашето законодателство и Конституцията на страната. Може би толкова е наясно и с проблема.Това не е решение на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, а идеи на един от служителите в администрацията.Конституционният съд, Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на република България и доста неправителствени организации им казаха, че няма нужда от… Покажи целия коментар »

Агов
Агов
01 февруари 2021 11:49
Гост

Поредния повярвал си, че хората го харесват заради платени социологически проучвания.

Stratiev
Stratiev
01 февруари 2021 11:49
Гост

С това си изказване тотално ми доказа, че има подмолни мисли и не му вярвам. Аз и на ГЕРБ и на Слави не вярвам и на БСП и ДПС също. Не са ме убедили, че има смисъл да им се вярва. Обаче и на този няма как да вярвам с подобни изказвания. рябва да си по-смирен.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2021 11:48
Гост

Ее грозно бе. Знаем, че ще ти доставя перверзно удоволствие, но моля не говори такива неща