„Има такъв народ“ няма да се консултира с други партии преди да обяви втория си вариант на кабинет. Това обяви зам.-председателят на партията Тошко Йорданов.

Той обясни, че тъй като няма да се прави коалиция, затова и няма да има предварителни консултации.

„Другите могат или да подкрепят, или не, надявам се здравият разум да надделее вторият път, защото не искаме предсрочни избори“, каза Йорданов.

Той и съпартиецът му Филип Станев дадоха първата в историята на ИТН пресконференция. Тя беше обявена вчера от лидера ѝ Станислав Трифонов след като оттегли първата номинация на формацията за премиер – Николай Василев. До това решение се стигна, след като всички възможни партньори на ИТН казаха, че няма да подкрепят такъв кабинет, което отново постави на дневен ред възможността за поредни предсрочни избори. Сред предложените от партиите варианти беше и евентуално запазване на министрите от служебното правителство.

Що се отнася до съдебната реформа, Йорданов каза, че с „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ гледат в една посока.

Попитан дали реформата минава през смяна на главния прокурор, той заяви: „В учредителната ни декларация пише какво мислим за главния прокурор. Мислим, че той трябва да бъде избиран пряко от народа. Що се отнася до сегашния главен прокурор, трябва се подхожда спрямо това, което може да се направи. Ако някой ви каже, че влизайки в парламента, ще смени Гешев с друг – лъже. Това практически е невъзможно. Това е дълг процес, който върви през подмяна на състава на Висшия съдебен съвет“.

„Това, което може да бъде направено обаче е да бъде премахната желязната хватка на Гешев върху прокуратурата. Както и прокуратурата може да бъде извадена от състава на съдебната власт. Ако прокуратурата бъде освободена от хватката на шапката има достатъчно прокурори в тази страна, който биха си вършили работата“, каза още зам.-шефът на ИТН.

Тошко Йорданов добави, че с ДБ се разминават по отношение на това дали главният прокурор трябва да бъде избиран пряко от народа. И заяви, че настоящият главен прокурор не се ползва с доверието на никой друг, освен на ДПС и на ГЕРБ.

Президентът свиква парламента на 21 юли

Президентът Румен Радев ще свика Народното събрание на 21 юли. Това обяви в Силистра държавният глава и подчерта, че няма да бави процедурата.

„Народното събрание ще бъде свикано на 21 юли от 9 ч. по възможно най-бързия начин. Има ясен конституционен модел и ние ще вървим по него. Първо трябва да се сформират парламентарните групи, след това да поканим всички представители на консултации, след това да връча първия мандат. Такъв е редът и аз няма да го бавя“, заяви Радев.

Той поздрави изрично „Има такъв народ“ (ИТН) за изборната победа и подчерта вчерашното решение на лидера на партията Станислав Трифонов да оттегли кандидатурата на Николай Василев за премиер и обещанието да промени част от номинациите за министри, които посочи още преди да са обявени официалните резултати от изборите.

„Поздравявам ИТН в изборната победа. Това, което предприеха като отваряне, е всъщност отварянето на вратата към диалог, намиране на консенсус и решение. И предложенията, и утвърждаването на решение служебното правителство да мине към редовно зависи от народните представители и свободната воля на самите министри и най-вече от намирането на консенсус“, добави Радев, цитиран от БГНЕС.

Президентът каза още, че очаква политиците да продължат „демонтажа на порочния управленски модел“, да намерят изход от икономическата криза, несправедливостта и бедността.

„Днес е българската политическа жътва, очакваме политиците да са на висотата на очакванията на хората“, добави държавният глава.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 юли 2021 10:50
Гост

Трети път, като така се заинатиха ГЕРБ, то като телета, то му се вижда, че не става, то седи.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 18:34
Гост

И защо и с кого трябва да бъде консултиран? Поради каква причина?

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 17:43
Гост

На Славчо отдавна му се удава шоуто, а сега вече и съспенса като гледам. Оня ден като обявиха първото предложение за кабинет, Тиквата доволно потриваше ръце, предвещавайки междуособици в „протестните“ партии и едва ли не разпад. Но това се оказа нарочен блъф на сценаристите и след оттеглянето на кандидатурата на Н. Василев на Тиквата рязко му се дръпна ла*ното. Очаквам още такива предварително режисирани блъфове от шоумена, съпроводени със стягане на мускула под опашката на човека с джипката, предусещайки близки срещи с бай Ставри.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2021 10:51
Гост

Трябва някой, който да свърши истинска работа, аз също съм работил в администрацията – дори и частните фирми са пълна бюрокрация.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
16 юли 2021 17:12
Гост

Тия хора адекватни ли са? Кьорав карти не играе! Щели да ги подкрепят, ама на сляпо, ако не ги подкрепели отговорността за следващите избори щяла да бъде на ДБ и ИМВ. И да ги подкрепят и да не ги подкрепят не могат да съберат 120 депутата …
Тия верно се канят да управляват с 65 депутата без коалиция, баси изнудвачите :)))) То не бяха гафове- Ники Василев, сега това, мисля до края на месеца резултатът ще стане 3:0 само от автоголове.

мандатност на магистратските назначения
мандатност на магистратските назначения
16 юли 2021 15:58
Гост

Необходима е мандатност на съдиите и прокурорите. Два мандата максимум, после търсят призвание другаде, и идват нови хора. Юристи-предостатъчно, няма да има проблем с кадрите при изтичане на мандата.
Отникъде не следва,че инсталирането като съдия или прокурор е вечно-до пенсия. Има и други професии. какъв е проблема бивш съдия да стане юрисконсулт на някоя земеделска кооперация, например? Или да работи извън правото-я вижте какви магистрали като слънце се правят-няма срамна работа! Ето пример-бивш съдия става баничар: https://pik.bg/нашенски-съдия-скри-шапката-на-лондончани-с-баничарници-bg-zakuska-news414611.html

Анонимен
Анонимен
17 юли 2021 10:55
Гост

Жегата е по наследство или е само за тази година е – и мен ме напича – ама не дано мине.

Според мен айрян помага също, казват и джин с тоник, ма не харесвам, повече вода и сън.

Когато сънувате – си спомняйте – съдебната система не е баница, а баничарите не е срамна професия, все пак има и някакви мерки.

Какво се занимавам с неотворени парашути.

Юрист
Юрист
16 юли 2021 15:05
Гост

Гъмзата премиер! Радков виЦи! Пхахахаххаха

Анонимен
Анонимен
17 юли 2021 10:56
Гост

А кой.

Диди
Диди
16 юли 2021 12:10
Гост

Да видим сега какъв кабинет ще предложи Слави.

Anonimen
Anonimen
16 юли 2021 12:12
Гост

Дано сега да избере подходящите хора.

Младия адвокат
Младия адвокат
16 юли 2021 14:10
Гост

Твърде вероятно, по-абсурден и от първоначално предложения.

Anonimen
Anonimen
16 юли 2021 11:59
Гост

Добре че Слави размисли за този нелеп кабинет.

Anonimen
Anonimen
16 юли 2021 12:03
Гост

Помогнаха му. 😄

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 11:41
Гост

Президентът бърза, защото и неговият мандат изтича. Ако не успеят да се разберат за правителство, той ще трябва да разпусне НС, но в Конституцията нали има срок – не може да направи това три месеца преди да изтече неговият мандат. Така си обяснявам аз нещата

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 11:42
Гост

Малко наивно обяснение, ама щом казваш

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 18:38
Гост

Ти си глупав. Прочети. Тази хипотеза е на дневен ред при третата рулетка/ избори. Прочети и не умувай. Защото се излагаш.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 11:11
Гост

Радев много бърза. Да се чуди човек защо

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 11:43
Гост

Бърза, за да може новите партии да разкарат Гешев 🙂

Димо
Димо
16 юли 2021 11:58
Гост

Би било много добре.

Anonimen
Anonimen
16 юли 2021 12:03
Гост

А защо да протака? Няма смисъл.

fiasko
fiasko
16 юли 2021 11:06
Гост

Политическа жътва не е ли малко зловещо? Ожънването като синоним на изчегъртване 😀

Чисти
Чисти
16 юли 2021 12:06
Гост

Крайно време е да ги изчегъртат.

язък
язък
16 юли 2021 11:01
Гост

Радев бърза – защо? Колкото по-бързо има парламент, толкова по-бързо си отиват служебните и с тях Бойко Рашков, а така стресира Баце!

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 11:05
Гост

Mоже пък да не си отидат и да станат редовни? Тогава стресът на Боко ще ескалира.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2021 11:12
Гост

Хаха, дано. Да ходи да си гледа внуците

Anonimen
Anonimen
16 юли 2021 12:07
Гост

Няма отърване от този.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
16 юли 2021 11:15
Гост

Язък, или ще има коалиционно правителство с БСП, разбирай новото крило на левицата около Радев, или нови избори … малко е вероятно да оставят служебното като редовно. Според мен тия ситуации са все win-win за Радев. Сигурно е обаче, че ГЕРБ няма да управлява и че само те може да имат още някой лев за евентуални избори октомври …

Мафия
Мафия
16 юли 2021 12:09
Гост

Най- накрая да се отървем от тях.

4356
4356
16 юли 2021 10:49
Гост

Какво мисли кметът на Силистра до Радев за порочния управленски модел, дето трябва да се демонтира?