Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Това обяви самият държавен глава в обръщение към медиите, предшествано от среща с Гешев.

„В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото ѝ в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес.“, заяви Радев

И обяви: „Започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията“.

На него президентът каза, че ще покани академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/720966988391425/

„От ефективността на реформата на съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, качествено държавно управление и просперираща обществена среда“, заяви Радев.

Той припомни, че първият път е върнал предложението на ВСС за назначаване на Гешев, като е подчертал, че провеждането на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. „Повторното гласуване не успя да ги разсее. Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите“, каза президентът.

И заяви: „Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал. Днес подписах указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор“.

Президентът освен това каза какви са очакванията му към Гешев и посочи, че ги е изразил на срещата си си с него днес:

Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички нарушили закона без оглед на социално положение, участие във властта и политическа принадлежност.

Румен Радев посочи, че българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за „Апартаментгейт“, за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти, за грабежа на КТБ.

„Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост“, заключи президентът.

Ще развенчая мита за всевластния главен прокурор

Иван Гешев коментира след срещата с президента, че една от задачите му ще е да развенчае мита за всевластния главен прокурор, който бил създаден от политици и използван от тях.

„Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в тази държава. Решава конкретният прокурор, който е компетентен и прокуратурата, която да се произнесе. Категорично смятам да развенчая мита, който се изгражда с политическа цел, че главният прокурор е всевластен и разпорежда всичко. Това не е вярно. И, че той е безотговорен, това също не е вярно. И това, че той контролира всичко, това също не е вярно. Това е политика“, каза Гешев.

По думите му, през последните години това не е било обяснявано достатъчно на обществото и той смята да го промени.

„В този сегмент прокуратурата не е била достатъчно активна и затова определен кръг успя да изгради донякъде впечатлението, че българските главен прокурор е всевластна, безконтролна фигура“, добави Гешев и посъветва в бъдеще политиците да пращат сигналите си до прокуратурите, а не да ползват главния прокурор за пощенска кутия и за реклама.

„Осъзнавам, че в голямата си част това, което каза президентът, е очакване на българските граждани – очакване най-после за повече справедливост. И ще направя всичко възможно да оправдая тези очаквания“, коментира още Гешев.

Той заяви, че не е работил селективно по делото „КТБ“. „Не само аз, но и екипа от прокурори, съдебни служители и следователи. Това ще стане явно от самото съдебно производство, което е пред нас. Това е моята оценка от юридическа гледна точка. Съзнавам, че това дело е натоварено с много други гледни точки. Включително политическа, геологическа и всякакви други. Прокуратурата не може да отговори на други очаквания извън правовите, извън закона“, каза той.

По думите му прокуратурата се отчита достатъчно. „Някои неща могат да бъдат подобрени в тази насока. Не прокуратурата е виновна за всички проблеми в тази държава“, каза Гешев. Но подчерта, че това не означава, че прокуратурата няма определени проблеми, които следва да бъдат решени. „Но да се фиксираш и да изградил своята идеология върху това, че една институция е нещо лошо и да се бориш с тази институция за мен е непродуктивно. Това уврежда имиджа на цялата държава, макар че някои постигат чист личен и политически интерес“, допълни той.

Издаването на указа става 12 дни след повторното гласуване в подкрепа на единствения кандидат за главен прокурор във Висшия съдебен съвет. До него се стигна след като Румен Радев върна първото предложение на съвета за назначаването на Гешев. Държавният глава отправи критика, че на практика е нямало състезание за важния пост. Той изтъкна и това, че с множеството становища от прокурори, структури на МВР и ДАНС, институционалната подкрепа за Гешев е взела превес над тази на гражданското общество.

Кога той ще встъпи на новия си пост вече зависи от процедурата за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. За поста е номиниран настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и ако бъде избран на него преди края на мандата си начело на държавното обвинение на 10 януари 2020 г., това може да ускори встъпването в длъжност на Иван Гешев.

Предстои указът за назначаването му да бъде публикуван в Държавен вестник, което се очаква да стане този петък.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тука е така
Тука е така
26 ноември 2019 16:05
Гост

Хванаха някакъв случаен прокурор, който няма професионални качества, и го направиха главен. Само в Абсурдистан може да се случи. В белите страни трябва да си бачкал цял живот и да си УСПЕШЕН професионалист в своята сфера.

гешефтаров
гешефтаров
26 ноември 2019 20:18
Гост

Народът в цивилизованите страни не е толкова прост, че да избира да го управлява простак, при това мутра с престъпната му шайка. Оттук и лесното обяснение за избора на който и да било за главен прокурор.

Няма как
Няма как
26 ноември 2019 15:58
Гост

Нямаше как да се случи другояче, Радев е обвързан от конституционни процедури.

Йорданова
Йорданова
26 ноември 2019 16:00
Гост

Всеки човек трябва да е преди всичко обвързан от моралните си възгледи, процедурите идват после!

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2019 15:44
Гост

Снимката на Гешев кърти!

Мъка
Мъка
26 ноември 2019 13:22
Гост

Мила родна картинка-Гешев ще ръководи прокуратурата под пълния контрол на Боко. Още седем години само с присъди за дребните рибки.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2019 12:57
Гост

Хората ядат пасти като няма хляб. А на нас само прах в очите ни хвърлят.

Катаджия
Катаджия
26 ноември 2019 12:59
Гост

Разбрах, че гешевистите черпят на жълтите павета с бонбони. Специално за шофьорите- с бонбони „Merci“, за да не им се потят в ръцете.

Смешко
Смешко
26 ноември 2019 12:45
Гост

Каква развръзка за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти. Гешев да не е луд да хапе ръката, която му даде хляба. Боко е безмилостен, особено когато му бръкнеш в далаверите.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2019 12:49
Гост

По същата причина нито едно дело за корупция по високите етажи на властта не бе завършено по време на мандата на Цацаров. Е, ако го питате, той естествено ще се похвали пак с перфектното досъдебно производство.

гешефтаров
гешефтаров
26 ноември 2019 20:20
Гост

Има си хас, наси Тиквоча си го избра !

Олигарх
Олигарх
26 ноември 2019 12:43
Гост

Докато Бойко си ги избира, нито прокуратурата нито КПКОНПИ ще са политически независими. А сега при тандема Цацаров-Гешев, плод на предварителен сценарий нещата ще се влошат съвсем.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2019 12:39
Гост

Цацаров, къде си. При теб поне прикриватурата беше отчасти ефективна. А сега надали и това ще е така.

Помним
Помним
26 ноември 2019 16:01
Гост

Съгласен. Имайки предвид досегашните дела на Гешев, няма да стигнем далеч в правосъдието.

аланкоолу
аланкоолу
26 ноември 2019 20:23
Гост

Ама ние от 30 години не вървим нанякъде, за да стигаме близо или далече !

Ради
Ради
26 ноември 2019 12:36
Гост

Така и не разбрах за какво е тази среща. Резултатът си беше ясен още след края на втората процедура.

Пешев
Пешев
26 ноември 2019 15:49
Гост

Е как за какво – да му цунка дупарата. И да се извини – че той не е искал да му прави проблем, ама менторите го накарали да върне за прегласуване

Очевидно
Очевидно
26 ноември 2019 16:06
Гост

Да си измие ръцете пред хората Радев. Затова беше.

мутрофоб
мутрофоб
26 ноември 2019 20:26
Гост

Резултатите бяха ясни още когато българите допуснаха да ги управлява мутра, обаче повечето от тях са късогледи ! И тепърва очаквайте подобни резултати.

Тодор
Тодор
26 ноември 2019 12:33
Гост

Господин Радев, много от нас уважават и спазват законите, но не виждам и лъч надежда в обозримо бъдеще за просперитет.

жив
жив
26 ноември 2019 20:29
Гост

Абе то няма живот, а ти говориш за просперитет ?!

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2019 12:31
Гост

Обществото ни е особено чувствително точно към тази процедура, защото тя беше задкулисна и нелепа с ИЗБОРЪТ между Иван и Гешев.

мунчо
мунчо
26 ноември 2019 20:34
Гост

Да, ако под обществото разбираме стотина хиляди, които по скрит или явен начин изразиха своето несъгласие. Останалите са зомбирани от 30 години чалга или вцепенени от задълженията си към банките и топлофикациите.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2019 12:28
Гост

Много тъжна новина. Но това се очакваше. След като Радев не сезира КС.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2019 12:16
Гост

И какво точно можеше да направи?

Димитър Л.
Димитър Л.
26 ноември 2019 12:17
Гост

Да пита КС, пък те да се срамят.

вуте
вуте
26 ноември 2019 20:35
Гост

E те това би било измиване на ръцете.

Петър
Петър
26 ноември 2019 12:56
Гост

Нищо естествено. Радев е длъжен да спазва Конституцията. Най-много да подпише „с нежелание“. Но това е без значение.

лгтбдействие
лгтбдействие
26 ноември 2019 15:52
Гост

Да си сложи перука и висок ток, като „жена си“

Съдия
Съдия
26 ноември 2019 12:15
Гост

Толкова му беше опозиционерството, точно, колкото и на партията му.

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
26 ноември 2019 12:09
Гост

Президентът на Територията формално парафира удобното Главно ченге на Територията.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2019 12:35
Гост

Изключително удобно, но не за хората. А за властимащите И за самия Гешев, разбира се.

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
26 ноември 2019 14:05
Гост

Разбира се, че и аз това имах предвид.

мутрофоб
мутрофоб
26 ноември 2019 20:38
Гост

Не е ченге, а военен. И главното-не е мутра, а мутрофоб, като мен.