Президентът Румен Радев е подписал указа за назначаването на проф. Атанас Семов за конституционен съдия. Това е станало още във вторник – пет дни след като държавният глава огласи номинацията на проф. Семов. Днес указът беше обнародван в Държавен вестник. Така процедурата вече е изпълнена и остава само той да се закълне.

Атанас Семов е професор по право на Европейския съюз и ръководител на Международната магистърска програма по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През 2012 г. е удостоен от Европейската комисия с титлата „Жан Моне професор“ за неговите трудове относно съдебната система на ЕС. Той е бил депутат, зам.-председател на Народно събрание, както и кандидат за президент и за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз.

Наскоро в коментар по повод решението на КС за Истанбулската конвенция проф. Семов коментира: „Водещото в ролята на КС винаги е опазването на върховенството на Конституцията, но винаги един КС задължително трябва да проявява и политическа чувствителност, адекватност към обществените вълнения, към обществените ценности и към обществените страхове“.

В Държавен вестник днес е публикувано и решението, с което на 26 октомври за членове на Конституционния съд бяха избрани зам.-председателките на Върховния касационен и Върховния административен съд Павлина Панова и Надежда Джелепова.

Клетвата в КС трябва да се проведе на 13 ноември, тъй като ден по-рано изтича мандатът на четиримата съдии, чиито места ще заемат новоизбраните – Кети Маркова, Румен Ненков, Стефка Стоева и проф. Цанка Цанкова.

Както „Лекс“ писа, очаква се още с встъпването си в длъжност двама от новите конституционни съдии да поемат дела, които преди това са били разпределени на предшествениците им.  По правило това става по старшинство. Така се очаква Надежда Джелепова да получи делото по искане на Търговската колегия срещу промените в Закона за банковата несъстоятелност, с които със задна дата бяха обявени за недействителни прихващанията след поставянето на Корпоративна търговска банка под специален надзор, което в момента е на доклад на проф. Цанка Цанкова.

На Павлина Панова пък ще се падне дело на Стефка Стоева – по него в едно бяха обединени исканията на президента, депутати от БСП и омбудсмана Мая Манолова срещу няколко от последните изменения в Административнопроцесуалния кодекс.

Следващото ново дело, което бъде образувано в КС, ще отиде при на проф. Семов, а последен от новите съдии казус на свой доклад ще получи избраният от Народното събрание Красимир Влахов.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Казабланка
Казабланка
02 ноември 2018 9:37
Гост

И 100 години да търсим, няма да намерим по-лош човек за член на КС от този.

Радка
Радка
02 ноември 2018 10:24
Гост

Ние и сега не сме търсили, ама ни го спуснаха от горе.

Мунчо
Мунчо
02 ноември 2018 8:40
Гост

Ще го видим като съдия колко е политически чувствителен.

Димчо
Димчо
02 ноември 2018 8:07
Гост

Напълно съм съгласен с мнението му относно решението на КС за Истанбулската конвенция.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2018 8:06
Гост

Честито!