Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които бяха наложени строги ограничения за дивото къмпингуване и високи глоби.

В началото на месеца депутатите приеха, че за разпъване на палатки и разполагане на кемпери извън определените за това места, глобите ще са от 500 до 1000 лева, а при второ нарушение – от 1500 до 3000 лева. Въпросните места засега са само къмпингите, а общините до 6 месеца трябва да определят и места за свободно къмпингуване.

Гласуваните промени предизвикаха протести и призиви към държавния глава да им наложи вето.

Днес президентът се възползва от това си право и обяви, че налага вето именно на текстовете, които въвеждат изисквания за временно разполагане на палатки и каравани, както и за глобите. В мотивите си Радев казва, че тези промени са предложени и приети без обществено обсъждане между двете гласувания на законопроекта. Според него депутатите не са изяснили колко хора ще бъдат засегнати от ограниченията, не са осигурили алтернативни места за къмпингуване, но са въвели строгите глоби.

„Ако всички притежатели на каравани, кемпери, любители на палатки и др., отидат в съществуващите на категоризирани къмпинги по Крайбрежието, защото искат да летуват по този начин на българското море, ще има ли място за всички тях? Правени ли са проучвания и разчети за капацитета на категоризираните къмпинги? Без отговори на тези въпроси не може да се приеме, че новият рестриктивен режим е пропорционална мярка“, пише в мотивите си държавният глава.

Според него има несъразмерност между високите и строги санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата. Като се позовава на Конституцията, президентът посочва, че тя изисква от гражданите да пазят околната среда, но за опазването и възпроизводството ѝ, отговорност носи и държавата.

„Ограниченията за „диво къмпингуване“ по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени.  Стандартите и нормативите все още не са установени, както повелява Конституцията (чл. 55), но високите глоби вече са разписани в закона“, пише още Радев.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:53
Гост

­­­Г­­­о­р­­­е­­щ­­и­ ­м­о­м­и­­ч­­е­­­т­­­а­­­ ­­­в­­и­ ­о­­ч­­а­к­в­­а­­­т ­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?27701

Слаба работа
Слаба работа
26 юни 2019 11:53
Гост

Правилно. Обаче я се сетете за кои закони (много по-съществени от този) президентът не си мръдна пръста да наложи вето.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2019 23:56
Гост

Браво, Радев!

Халкидики
Халкидики
24 юни 2019 19:43
Гост

Колко къмпинга има по морето, които да се доближават поне до тези в Гърция? Онези псевдопатриоти ми обясняваха как в Гърция не мога да разпъвам палатка, където ми скимне, ама там срещу 10 евро разпъвам в къмпинг с ток, вода, ежедневно поддържани санитарни възли, облагородени и заградени пространства.

Z.Z
Z.Z
24 юни 2019 19:39
Гост

Можеше и малко по-аргументиран да е, ама айде.