Президентът Румен Радев назначи проф. Янаки Стоилов за съдия в Конституционния съд. Той вече е подписал указа. Информацията огласи самият държавен глава.

Министър на правосъдието ще стане досегашният заместник на Стоилов Иван Демерджиев.

„Авторитетът му е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на ценностен човек и професионалист“, каза държавният глава за Стоилов. За Иван Демерджиев посочи, че е „юрист с авторитет и позиции“, който се е утвърдил като успешен и принципен заместник-министър.

Янаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. във Велико Търново. От 1984 г. е асистент по Теория на държавата и правото в Юридическия факултет на Софийския университет „Климент Охридски”, а след това старши и главен асистент по същата дисциплина.

Защитава докторска дисертация през 1990 г. на тема „Субективното право (същност, действие, видове)”. Доцент е от 2002 г. и професор по Теория на правото от 2018 г.

Ръководител е на катедрата по Теория и история на държавата и правото в ЮФ на СУ.

Стоилов е почетен професор на Шанхайския университет Джао Тонг от 2016 г.

Янаки Стоилов беше депутат във Великото Народно събрание, където беше Секретар на Комисията за изработване на проект за нова конституция. След това е избиран в няколко парламента, в които е бил председател на Комисията по правни въпроси, както и зам.-председател на Народното събрание.

Янаки Стоилов влиза в КС на мястото, което ще оваканти председателят проф. Борис Велчев. На 15 ноември изтича не само неговият мандат, но и този на колегите му Анастас Анастасов (избран от НС) и Георги Ангелов (излъчен от Общото събрание на ВКС и ВАС).

Кой ще влезе на мястото на Георги Ангелов, ще решат върховните съдии на 4 ноември. Имената, които се спрягат за бъдещ конституционен съдия, са на ръководителките на Пето и на Седмо отделения във ВАС – Йовка Дражева и Ваня Анчева, както и на колегите им Соня Янкулова и Севдалина Червенкова. Всички те са дългогодишни съдии във ВАС. Не са изключени и други кандидатури.

Кога парламентът ще попълни квотата си е напълно неясно.

Народното събрание ще трябва да избере и още един член на Конституционния съд, но това може да стане чак през февруари 2022 г., когато ще изтече и мандатът на Гроздан Илиев, който встъпи по-късно след скандала с клетвата на Венета Марковска преди 9 години.

76
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Traicho
Traicho
31 октомври 2021 20:35
Гост

Новият поне е практик! Старият партиен кадър и хлъзгав политик!

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2021 20:51
Гост

Чичо ви Румен Радев защо така се забърза? На тъмно, набързо, без консултации, без допитване, без обсъждане… мнооого по комунистически. Нали не трябваше така? Нали щеше всичко да е прозрачно?

само отбелязвам
само отбелязвам
30 октомври 2021 17:48
Гост

Сега остава и Ваня Анчева да изберат!

Венета Марковска бе по-достойна и от тримата танкисти, барабар с Радев.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
29 октомври 2021 20:48
Гост

Приятен човек, но защо той ще взима заплата за някаква фиктивна длъжност, а аз ще опъвам каиша до пенсия, че и отвъд.

Най-бедната държава в Европа и – най-много органи, органели и пипала.

Да вървят да работят и – 2-3 часа да се събират – да побеседват.

При мен е така, имам 1 ден за теоретична работа в седмицата, останалото е – справки по дела, вписвания, нотариуси.

Нищо де – кой както иска да лентяйства, аз имах един колега, дето го мързеше и кофата за боклук да си отвори, та аз и това правех.

Жалко е – енергични хора и си губят живота в спане.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 21:14
Гост

Стоилов и без това е пред пенсия. Трябва да внимава да не се „презори“ нещо, че в Правителствена болница може да нямат черен дроб за присаждане и ще трябва да прережда други като бившия секретар на МС.

съдия със сак
съдия със сак
29 октомври 2021 22:01
Гост

Адвокате, в този живот и аз най-вероятно до пенсия ще си нося сака с делата вкъщи да ги пиша, щото на работа не остава време, ако разбира се дотогава не ме изгонят или не доживея. Ама няма да се чудя защо Янаки е станал конституционен съдия, пък аз не съм, нито ще се правя на по-велик от него. Просто не е възможно всички юристи да станат конституционни съдии, нито върховни съдии. Това го няма в нито една държава по света. И докато не го проумеем, та всеки да седне на задника си да работи това, що му е писано, нищо… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2021 10:41
Гост

Като не ти се пишат дела до пенсия, напускаш и ставаш адвокат или юрисконсулт, за да си по-щастлив. Но не смееш, защото си страхлив пръдльо.

съдия със сак
съдия със сак
31 октомври 2021 18:23
Гост

Ще прощаваш, но не ми се струваш особено щастлив от съизмеряването си с новоназначения конституционен съдия. Завистта никога не може да бъде източник на щастие, а явно най-много може, вместо отговор на един мой културен и добронамерен пост, да породи у теб стомашни смущения и сероводородни изпарения.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 17:06
Гост

Най-добрият правосъден министър от доста време насам. Заслужена номинация.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 16:45
Гост

Вече не ми е никак странно, че активистите на ССБ харесват хем Де Бъ и Христо Иванов, хем ПП ПП и Кирил Петков, хем Радев, хем комуниста Стоилов.
Това е някаква страшна джендърско-левичарско-байдъновска Извратеност и Малоумщина от 21 век, на която могат да завидят дори Ленин и Троцки.
Евала!!!

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 17:05
Гост

Откакто закриха преПравен свят, троловете, които бяха на щат там, вече явно пишат безплатно тук, но най-лошото е, че като гледам нямат пари да си купуват и да си пият хапчетата.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 19:57
Гост

Духай супата бе, девствен и нещастен джендър! Емили и Мелиса в едно си ти.

.....
.....
29 октомври 2021 22:30
Гост

Тези хорица се определят като евроджендъри.

Русофоб
Русофоб
29 октомври 2021 16:41
Гост

Хахахахахахаха! Хахахахаха! Хахахаха! Хаха! Ха! 😀

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 16:39
Гост

Другарят Лилов би бил доволен и горд от развитието на протежето си. А интересно какво ше е „бонбончето“ за другаря-следовател Б. Рашков? Посланически пост, двадесети недвижим имот или нещо друго…….Поживьом, увидим…….

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 15:32
Гост

Така другарката Стоилова осребри внасянето на доноса на Рашков във ВСС за отстраняването на Гешев. Още тогава казаха, че му е обещано, ако…, така и стана.

.....
.....
29 октомври 2021 16:34
Гост

Така и ще си остане в историята,като продажен и поръчков министър на правосъдието!
Този е срам за юридическото съсловие!

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 17:02
Гост

Недей така говори за Барни Ръбъл, така хубаво оцветява книжки човека!

Айде бе
Айде бе
29 октомври 2021 20:37
Гост

Това не е Барни Ръбъл, а е братовчедът Балки.

Проскубания Бухал
Проскубания Бухал
29 октомври 2021 18:40
Гост

Самият факт, че е известен повече като партиен функционер и политик а не като юрист, говори много за принципа въз основа на който се назначават съдиите в КС. Вършиш услуги и получаваш „морков“. Сякаш няма добри специалисти в университетите, които се занимават професионално с материята. Доц. Киселова, като съвестен и подготвен преподавател е къде по-подходяща от Стоилов. Пък и стана жертва, а после излезе и си защити името пред медиите във връзка с плагиатството на Илиев.

адвокат от САК
адвокат от САК
29 октомври 2021 15:31
Гост

Едно единствено добро нещо-според мен- има за я. с. и то е, че е участвал в създаването на настоящата ни конаституция. Поне това предполага, че ще има що-годе нормален юридически поглед върху нея и автентичната воля на законодателя по отношение на съдържанието й. А.с. пък съвсем е залитнал в друга посока- стреми се към позицията “адвокат в СЕС“, а хоп- като не му достига стаж на висока позиция/ навремето/, става конституционен съдия, и прокламира дори в този сайт, че правото на ЕС имало примат по отношение на нашата конституция и едва ли не, дерогирало чл.5 ал.1 от КРБ… Да му… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
29 октомври 2021 15:32
Гост

конаституция- конституция, разбира се

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 15:09
Гост

Извинявайте, ама Янаки е депутат около 15 години, които, да не се лъжем, съвпадат със свръх проваленият ни преход и едни от най-жестоките кризи в новата ни история. Да е свършил нещо запомнящо се? Не. Послушко на хранилка. Нищо не свърши и като министър (моля, оборете ме). Ако погледнем обективно предната министърка Ахладова направи доста повече и реално остави нещо. Сега почвайте да ме обвинявате в платено тролство.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 15:17
Гост

Да не Ви изтрият коментара, че това може да се сметне за обида. 😀😀 Бюрократ- тунеядец от най-висока класа. Снижават се е навремето достатъчно, че сега са изплува и да си подсигури достойни старини.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 14:25
Гост

Янаки – комунаки – използваки – конституционаки ???? КС почервеня.

Ники
Ники
29 октомври 2021 13:21
Гост

Поздравления! Това е напълно заслужено. Не сме имали скоро по-добър министър от него.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 16:41
Гост

Е какво толкова направи бе? Абсолютно нищо. Даже хората не разбираха, че има конкурси за ДСИ, синдици и т.н. Изпълняваше поръчките на Радев и туй-то. Разлика с Барни Ръбъл – нула!!

Калоян
Калоян
29 октомври 2021 13:16
Гост

Жалко за Велчев. КС не е имал такъв страхотен човек за председател.

Тиквун
Тиквун
29 октомври 2021 14:02
Гост

Братиньото е жесток съдия! Най-добрия братиньо след Гешката!

демократ
демократ
29 октомври 2021 12:33
Гост

Каква изненада! Президентът на БСП назначава активист на БСП на властови позиции.

Позор!
Позор!
29 октомври 2021 13:00
Гост

Каква изненада, лайнометните тролове на Пеевски не коментират професионалните качества на кандидата, които са безупречни, а търсят за какво да се заядат, вкл. в коя партия бил членувал.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 14:14
Гост

Какви точно качества? Да слуша партията-майка? Или да работи нещо реално, а не да смуче от държавата като депутат и министър. Съжалявам, но народните представители закърняват интелектуално, а тоз е безсрочно там. Поне да беше работещ съдия или уважаван преподавател, ама преподавател, а не такъв като Вълчев, Герджиков и Илиев, които ползват университета за собствените си политически амбиции .

.....
.....
29 октомври 2021 12:33
Гост

Изпълни много поръчки,за това си „заслужи“ назначаването в КС.
Докато фатмака със зелените чорапи е на власт,тази държава не я чака нищо добро.
Разруха, бедност,мизерия, инфлация, изключително висока смъртност..с това ще се запомни управлението на фатмака Радев.

Кики
Кики
29 октомври 2021 13:14
Гост

Той Радев сигурно ти е виновен и за пандемията? 🙂

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 14:16
Гост

Бяга от отговорност и не ограничава заболелите. Мн бързо забравихме Шипка 2020г , какви простотии говореше. Радев е един фатмак с болни амбиции.

.....
.....
29 октомври 2021 16:37
Гост

Е как да не е виновен фатмака,като лично той даваше примери как хората не трябва да се ваксинират!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 17:21
Гост

Пилците се броят на есен. Като е готова статистиката за смъртността в България за 2021г., ще видим кой какъв е. За 2020г. 15000+ са починалите над средното. На служебното правителство не му се търси никаква отговорност. Няма парламент, само Мунчо и червените партизани зад гърба му. Накрая ще кажат- вързани ни бяха ръцете нормативно. Много искахме, ма Слави е виновен, че не се състави правителство навреме. Радев и компания е тотално неадекватен в настоящата ситуация.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 17:49
Гост

В добавка. През 2020 г. нямаше ваксини. Ще е голям резил 2021г да има повече смъртни случаи.

Сравнение
Сравнение
29 октомври 2021 12:15
Гост

Сложете от една страна „белия хакер“ Барни Ръбъл, а от другата проф. Янаки Стоилов. Кой според вас по-добре оцветява книжки и би се справил с работа като клоун в цирка и кой изглежда като ерудиран юрист с високи професионални и нравствени качества.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 12:18
Гост

Янаки безспорно е най-добрият правосъден министър, който сме имали за последните 10 години, и напълно заслужава мястото в КС, че дори и председателското място би му подхождало.

демократ
демократ
29 октомври 2021 12:35
Гост

Кое по-точно го прави „добър“, че и „най-добрият“ според Вас? По какви критерии му давате такава висока оценка? Освен по партийна принадлежност..

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2021 10:45
Гост

Добър го прави това, че пее в хора на дишева, Панов и ссб. То е ясно

.....
.....
29 октомври 2021 17:01
Гост

Добър е силно казано,но послушен, страхлив,готов да изпълни поръчки на кукловода фатмак Радев-да.
Добре,че България се освободи от този страхливец.

адвокат от САК
адвокат от САК
29 октомври 2021 12:34
Гост

Забелязвам една много порочна практика- дори правоспособни юристи се подвеждат по американският идиом “ изглежда като“, вместо да търсят истинската същност на процеси, явления и личности. Това трябва да бъде изчистено от нашата правна действителност. Задачата на всяка една юридическа професия не е да действа на основата на “изглежда като“, т.е. не е да приема на ангро външността, а да се задълбочи в същината на проблемите и да ги решава. В правото не би следвало да съществува идиома “ изглежда като“, а да се постига същността на нещата.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 14:30
Гост

Изглежда като…. битов алкохолик, който не си е сръбнал сутрешното питие. Мишо Михов No2

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 11:40
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Вили Събева
Вили Събева
29 октомври 2021 12:06
Гост

Т.н.пенсионери са истински независимите национални мъдреци.Щото не са в позиция да се стремят към власт, но знаят,че вината да оставят този обществен хаос в РБ върху крехките плещи на своите внуци,ще им тежи дори отвъд предела .Затова именно Те трябва да управляват, за да грешките поправят.И на младите ще дойде времето.И тогава ще се каят, че никой уж не си бил мръднал „пръста“хаоса да промени. Но ще грешат. Човечеството в кръговратът на безвремието се върти и всеки път си въобразява,че е поставено на друга писта.Щото отказва да признае правото на старците и стариците да творят достойно ИЗВИНЕТЕ СЕ НАМ! И… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 14:50
Гост

Да, като Мина Зайкова, чиито деца и внуци отдавна са в чужбина. Пенсийка от България, депутатска заплата пак оттука, а родата й плаща данъци някъде другаде. Аман от тарикати. Пенсионерите могат да дават съвети и отстрани, не е необходимо да окупират всички ключови държавни длъжности. Ако са толкова жертвоготовни- да бъдат в услуга, а не да се ползват с привилегии и да се назначават за вярност към партията.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 15:00
Гост

Като пенсионер, Стоилов да се беше отдал изцяло на преподаването. Да учи младите на право и морал. Ама не-алчността му няма граници. Изборът му потвърждава факта, че КС е един рудиментарен орган с спорна репутация и ярко политически оцветен. Публична тайна е че рам се слагат политически фигури.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 15:13
Гост

Кажете това на Тодор Кантарджиев, когото изгониха, щото бил дърт и му било време за пенсия. Човекът изнесе цялата пандемия на плещите си, а така му се отблагодаряват. Разлиа между Кантарджиев и Стоилов е от земята до небето. Първият беше реално работещ в полза на народа, а Янаки се угажда на тоя и на оня, за да се докога до власт. През цялото време като министър не направи нищо съществено освен да приглася на протестърите срещу Гешев. Ако някой смята, че главния прокурор няма нужда от доверена охрана, а не такава сложена от изпълнителната власт,по-добре да замълчи.

Гешев е радост!
Гешев е радост!
29 октомври 2021 12:13
Гост

След кончината на лайнометно-правната журналистика в лицето на преПравен свят, нормалните юристи имаме привилегията платените тролове на Шиши и Геши искрено да ни забавляват със смехотворните си опорни точки.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 14:34
Гост

Мхм, още не е станал конституционен съдия и цензурата започна. Ех, ех минали времена, забравени.

Хахахах
Хахахах
29 октомври 2021 11:36
Гост

Ако Демерджиев се държи достойно, както Стоилов … ще бъде истински пробив ..
МП от години е оглавявано от пълни некадърници … но Цуца, Барни и Ахладова, заедно с Христо Иванов … мамата таковаха на министерството

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 12:10
Гост

Барни Ръбъл е недостижима величина. Няма друг такъв олигофрен като него. Единствено Гешев му е донякъде конкуренция.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 13:37
Гост

Но пък хайде да сме откровени – без него е някак скучно и не толкова забавно. Няма друг, който да ми докара такава широка усмивка само като го покажат по телевизора. Подобно е с първия перчем на ДПС, но не е същото.

Мики
Мики
29 октомври 2021 13:18
Гост

Барни беше пълна карикатура. Той дори не можеше да говори, а сричаше като първолак пред камерите.

анонимен
анонимен
29 октомври 2021 13:40
Гост

Барни поне е имал някакъв стаж, докато Бойкикев се е прозявал на парички от НПО и нищо не е правил, в класацията за мен Хр.Иванов е последен!

адвокат от САК
адвокат от САК
29 октомври 2021 11:36
Гост

Въздържам се от позитивна реакция- само това мога да напиша. Добре поне, че с половин уста каза, че в нашето право имало области, в които едностранното волеизявление на едно ФЛ пораждало конститутивен ефект, но не и в казуса с к.п. Така е, когато политическата конюнктура се сблъска с основните правни принципи, но поне стоилов не посмя да отрече наличието на правните принципи в публичното право….

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 11:36
Гост

и какво точно свърши като министър?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 11:54
Гост

Съдебна реформа бе, ееее, тц тц. Хич не беше бухалка на комунвгите срещу Гешев и Бюрото по защита. Всеки път на интервютата се гъне като червей след дъжд. Няма да споменавам запитването до КС за отстраняване на главния прокурор…. Ооо, не. Стоилов ще е обективен. Честна партизанска.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 11:55
Гост

Изпълни поръчката на Радев да внесе искане за освобождаване на Гешев като гл. прокурор. Това беше условието да го назначи в КС.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 12:21
Гост

Искането за освобождаване на Гешев било поръчка?! Няма юрист, вкл. прокурори, с които сме учили заедно, с който да съм говорил и който да не е съгласен с искането! Явно само ВСС, кукловодите и платените им тролове не са съгласни с това, че Гешев трябва да бъде освободен.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 октомври 2021 16:33
Гост

То въпросът е дали вобще има право да го иска. Цялото поведение на Стоилов беше цирк с ясен резултат. И процедурни е под въпрос дали има такова правомощие и като краен ефект. Целта беше да вдигне пушилка и да си заработи мястото в КС. Само слепец ще го отрече. Вместо КС да е деполитизиран орган-ние ругае „заслужили“ партийни функционери.

Ad nauseam
Ad nauseam
30 октомври 2021 17:43
Гост

Кой подписа указа за Гешев?

И като махнеш Гешев ще дойде … Гешев?

Това ви е реформата на вас жълтопаветник убавци, кат някогашния любовник на Лилов. Много успешен министър, и не само. Успешен е в нищоправенето, усвояването и накланянето към фуражките.

Вики
Вики
29 октомври 2021 13:20
Гост

Ти пък да не си им светил? Още повече Гешев си е за махане.

.....
.....
29 октомври 2021 12:35
Гост

Изпълняваше поръчки, сведени му от фатмака със зеления чорап, това свърши….

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
29 октомври 2021 11:34
Гост

Кой сега раздава порциите?!?

OMG
OMG
29 октомври 2021 11:35
Гост

E, тази порция си е от неговата паница.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 11:37
Гост

чичо Румен

.....
.....
29 октомври 2021 12:37
Гост

Със зелените чорапи и фатмашкия манталитет..

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 11:29
Гост

Стоилов беше подходящ дори за бъдещ коалиционен кабинет. Жалко, но заслужава мястото в КС.

Георги Ат.
Георги Ат.
29 октомври 2021 11:25
Гост

Каква изненада само?!

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2021 11:30
Гост

Всичко друго е, но не и изненада.

СпонджБоб
СпонджБоб
29 октомври 2021 11:34
Гост

Радев му беше обещал.

Георги Ат.
Георги Ат.
29 октомври 2021 13:01
Гост

Сарказъм, бе, сарказъм … не разбирате ли?

Хахахах
Хахахах
29 октомври 2021 11:13
Гост

Брех …