Ден преди официалното начало на новия политически сезон в парламента основните играчи демонстрираха втвърдяване на позициите и не дават знак за развръзка на кризата, започнала с протестите и исканията за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев, на която управляващите отговориха с проект за нова Конституция и искане за свикване на Велико Народно събрание.

От джипа си премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ не се е отказала да внесе проекта си за нова Конституция, въпреки че вчера от ДПС обявиха, че няма да го подкрепят, а това прави невъзможно приемането му и свикването на ВНС.

„Ще съберем 120 депутати, предложението ни беше нужно, за да покажем има ли политическа воля за рестарт“, каза днес Борисов. А на критиките на юристи и политици за ниското качеството на проекта за нова Конституция, който на 90% преповтаря действащата, отговори така: „Започват да умуват какъв е бил проектът за нова Конституцията. Какъвто и да е, ВНС може да промени всичко в него – от първата до последната страница. Това беше нужно, за да покажем има ли политическа воля за рестарт. После може да стане това, което каже БСП, ДПС и всички, които са във ВНС. Защо не искат? Защото са лъгали“.

И заяви, че проектът е „просто чернова“.

„Оказа се, че всички са лъгали, че искат промени. Сега искат да има насипен парламент, за да има пак кабинет от типа „Орешарски“. Това е целта. Много хитър сценарий изиграха. Отидоха, подплашиха Доган и сега направиха какво? Отново БСП, ДПС, Радев и олигархията – заедно“, коментира Борисов от джипа си.

Малко след това президентът Румен Радев заяви, че има проект за Конституция, но дебат по него може да има едва след като види оставката на правителството.

„Протестите са истинският обществен вот на недоверие към правителството и е цинично проваленото управление на Борисов да води дебат за нова Конституция“, заяви държавният глава. И заключи: „Това управление приключи морално и час по-скоро трябва да приключи и формално“.

Той призова депутатите, когато приемат оставката на „Борисов 3“, която по думите му е неизбежна, да не гласуват за експертно правителство. „Хората искат край на режима на Борисов, а не той да се бетонира като експертен кабинет“, каза Радев.

И формулира какво трябва да се случи така – служебен кабинет, честни избори, ново доверие. Като подчерта, че трябва да се въведат машинно и дистанционно гласуване.

На фона на тези коментари стана ясно, че един от партньорите в управлението – ВМРО, още няма отговор от ГЕРБ дали ще бъдат възприети предложенията им за промени в Конституцията. Сред тях са връщането на казармата, образователен ценз за депутатите и както го определи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов – „да приключат разни джендъризми“.

Днес той каза, че все още не е имало коалиционен съвет, а не знае кога ще се проведе такъв, но партията му държи на предложените от нея промени, иначе няма да подпише проекта на ГЕРБ за нова Конституция. Той заяви, че може да се проведе референдум по предложенията за изменения в основния закон, за да стане ясно какво искат гражданите. Дори и да не се съберат 50%, ще е ясна волята им, каза Каракачанов.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:24
Гост

­­­Г­­о­­р­­­е­­щ­­и­­ ­­м­о­м­­и­­­ч­е­­т­­а­­ ­в­­­и­ ­­о­ч­­а­к­в­­а­­т ­­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?46913

Формален
Формален
02 септември 2020 12:39
Гост

Български тутманик. То това е като чепкане на вълна да направиш конституция

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 19:25
Гост

Тролче, колко взе за този коментар? Герберастите раздават, ей! Като за последно.

Мунчо Рубладжийски
Мунчо Рубладжийски
01 септември 2020 17:10
Гост

Мунчо имал бил готова написана Конституция. Решетников пие студена водка, замезва със сельодка и вика на Хуйло: „Казвах ли ви, Владимир Владимирич, че е наш човек?!“

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 13:17
Гост

Борисов спи на стратегическия форум в Словения 🙂

Вики
Вики
01 септември 2020 12:35
Гост

Радев е напълно прав, че вече това правителство си е изпяло песента.

Ника
Ника
01 септември 2020 12:35
Гост

Ще видим утре дали протестите ще имат резултат.

Киро
Киро
01 септември 2020 12:30
Гост

ГЕРБ не се била отказала да внесе проекта си за нова Конституция! Боко до кога ще се излага?

Елена
Елена
01 септември 2020 12:31
Гост

И те са еди нормотворци! Да откършиш от тях.

Христо
Христо
01 септември 2020 12:29
Гост

И ние чакаме оставката на този нескопосан кабинет, но надали ще се получи точно така.

Мишо
Мишо
01 септември 2020 12:27
Гост

Е, дано неговият проект е по-читав от този на ГРОБ.

Коко-Роко
Коко-Роко
01 септември 2020 12:05
Гост

Пичове и дами, предлагам и ние да си напишем една Конституция. Аз ще донеса ракия и салата … предлагам най-възрастния да напише един преамбюл и да стои на скарата.
Среща довечера в 18:00 часа пред блока 😉

(шегата на страна, ама всеки почна да пише Конституции вече, едните нямат по-свестен юрист от Дани Кирилов за правосъден министър, другите дори не знаят какво искат)

Чакам Ви довечера!

Гост
Гост
01 септември 2020 12:27
Гост

Първа топка сме.

Някой
Някой
01 септември 2020 13:46
Гост

Аз ще донесе материал за скарата

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 11:28
Гост

Бате и Борисов и Радев не могат сами да си напишат речите за Нова Година и по събрания, конституция били писали. Луд ли си… На площада съм, но Радев много греши ако смята, че искаме него и партията му столетница

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 11:28
Гост

Двамата сборно имат ум на пеликан. Каква конституция ще напишат

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 11:27
Гост

Радев се помисли за голямото добрутро и спасител на нацията. Абе урунготан. Знаеш ли, когато Господ раздава мозъка, военните къде са били ?

Коко-Роко
Коко-Роко
01 септември 2020 12:00
Гост

На същото място, където си бил и ти, когато са преподавали български език 😉

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 11:27
Гост

Определено смятам, че Радев няма да види оставка

Bobi M
Bobi M
01 септември 2020 11:25
Гост

Най-смешното е, че реално всички пишат конституция. И тия дето няма да подкрепят свикване на велико нородно, обаче и те пишат и тия дето искат да си запазят постовете. Всички пишат.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 11:25
Гост

Е те са, като тия новите писачи на книги, както им викам. Чели са по-малко, отколкото са написали. Какво да говорим.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 11:26
Гост

Е да, ма това не е като да си Слави от The Clashers и да напишеш 2 книги за 2 години. Норматив. Това е конституция. Оня, че ровил в нета и събирал материал за книгите е едно,ама тия с конституцията не бива така

Живко
Живко
01 септември 2020 11:24
Гост

Радев от къде има капацитет да пише конституция

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 11:19
Гост

Ще си чакаш Радев, ще си чакаш. ТИМ казаха, че няма да има предсрочни избори трети път. И няма да има.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 11:19
Гост

Дебили