Няма желаещи за съдебни заседатели. Председатели на съдилища от цялата страна алармират за проблема, който може да направи невъзможно разглеждането на наказателни дела. За това предупреждава членът на Съдийската колегия Боряна Димитрова в предложение до колегите си от кадровия орган.

В него Димитрова отбелязва, че през последните дни е получила много сигнали от председатели на съдилища от цялата страна за проблем с набирането на нови съдебни заседатели. Мандатът на сегашните изтича към края на годината. Общинските съвети са обявили процедури за избор на нови, но в някои от градовете няма нито един желаещ за съдебен заседател. В други пък кандидатите са крайно недостатъчно.

Само преди месец от Бургаския апелативен съд разпространиха чрез медиите призив към гражданите да се включат в правораздаването. За Районния съд в Бургас при необходимост от 135 съдебни заседатели в Общинския съвет са постъпили 50 кандидатури. За окръжния съд се търсят 90 души, а документи са подали едва 41. По информация на „Лекс“, подобни проблеми са констатирани и в Хасково, Ямбол, Кърджали, Несебър, Тополовград и други градове в страната.

В предложението си Боряна Димитрова посочва, че няма ясна дефиниция на проблема – дали това се дължи на завишените изисквания в Закона за съдебната власт, въведени с промените през 2016 г., или заради ниското възнаграждение.

Но тъй като въпросът засяга пряко правораздавателната дейност и опасността от невъзможност за разглеждане на наказателни дела, Боряна Димитрова го поставя на вниманието на Съдийската колегия.

В рамките на правомощията на кадровия орган тя предлага няколко варианта за реакция.

Единият е да се сигнализира Министерството на правосъдието или правната комисия на парламента с искане за извършване на последваща оценка на въздействие на разпоредбите от чл. 66 до чл. 75а от ЗСВ, които се отнасят до съдебните заседатели, а при необходимост и предприемане на законодателни изменения.

С промените в ЗСВ от 2016 г. бяха разширени изискванията към съдебните заседатели. Всеки, който иска да участва в съдебния състав, трябва да отговаря на следните условия: да е на възраст от 21 до 68 години; да има настоящ адрес в община, която попада в рамките на съдебния район на съда, за който кандидатства; да има завършено най-малко средно образование; да не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията; да не страда от психически заболявания.

Съдебен заседател не може да е такъв в друг съд, да е общински съветник от съдебния район, за който е избран, да участва в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели или да работи в съд, прокуратура, следствен отдел, МВР или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който е избран.

Наред с това желаещите трябва да съберат и голям набор от документи, за да се кандидатират за съдебни заседатели. А след това комисии към общинските съвети изслушват всеки допуснат. Мандатът на съдебните заседатели е четири години, като не могат да бъдат избирани за повече от два последователни към същия съд.

Вторият вариант за реакция, който предлага Боряна Димитрова, е да се промени наредбата за съдебните заседатели в частта за техните възнаграждения. В чл. 73, ал. 4 от ЗСВ, който е пренесен и в наредбата, се казва: „Размерът на възнаграждението на съдебните заседатели на ден се равнява на една двадесет и втора от 60 на сто от основната заплата съответно за районен съдия, за окръжен съдия и за съдия от военен съд, но не по-малко от 20 лв. на ден“. А броят на часовете, за които се дължи заплащане, е реално отработеният и не се ограничава от осемчасовия работен ден, се уточнява в наредбата.

Третият вариант е Съдийската колегия да отправи апел към гражданите да се включат в правораздавателния процес.

Кой от трите ще избере и дали ще има и други предложения, ще стане ясно във вторник, когато кадровият орган ще обсъди този сериозен проблем.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мисли
Мисли
07 октомври 2019 20:26
Гост

За тия пари какво очакват? Никой нормален човек няма да заседава по наказателни дела за жълти стотинки, та после да го пречукат на някоя тъмна уличка

Надали
Надали
07 октомври 2019 20:50
Гост

Надали някой се занимава с бабите от съставите.

Логика
Логика
07 октомври 2019 20:51
Гост

В нашите условия няма как млад здрав човек с образование и добра професия да си губи времето в съдебен състав. Остават само пенсионерите.

J,ek
J,ek
07 октомври 2019 14:28
Гост

Винаги съм би против съдебните заседатели , едно време ги имаше и по….трудови дела . Бабки , които носеха сладки и черпеха за рождените дни на внуците . Сега караме и без тях . Всичко е популизъм – че уж обществото участвало в правораздаването . Не виждам обаче да сме вдигнали имиджа на правораздаването , а и така или иначе всичко е на главата на съдията….Фигуранти , които по-скоро пречат .

анонимен
анонимен
07 октомври 2019 11:04
Гост

Никой не иска да си губи времето като съдебен заседател, защото няма келепир. Или да се увеличи заплащането, или да стане задължително.

анонимен
анонимен
07 октомври 2019 11:02
Гост

Възрастовата граница не трябва да отпада. Проблемът е от една страна са ниските възнаграждения, а от друга – многото бумащина, която трябва да събират. По-облекчен режим може би трябва да се измисли.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2019 10:23
Гост

Законодателните изменения няма да помогнат. Не вдигнат ли възнаграждението, няма да се промени положението.

Обаче
Обаче
07 октомври 2019 20:52
Гост

Ще помогнат ако ликвидират съставите.

Или
Или
07 октомври 2019 20:53
Гост

Или въведат жури ad hoc за всяко дело.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2019 10:22
Гост

Тези пък! Кой ще им седи два мандата. Това въобще да го махнат.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2019 10:20
Гост

Разширяват изискванията, не вдигат възнаграждението. Кой ще им работи така

бял хакер
бял хакер
07 октомври 2019 7:59
Гост

докато системата не стане като в САЩ – всеки пълнолетен е съдебен заседател, няма да се оправят нещата. да джуркат в ГРАО и да теглят имена и готово

просто решение
просто решение
07 октомври 2019 7:46
Гост

Да си кажем честно какъв е проблемът, дами и господа. Съдебни заседатели преди въвеждането на тази горна възрастова граница бяха предимно скучаещи пенсионери, които освен това гледат и да изкарат някой лев. Именно те бяха съдебни заседатели. При това мнзинство в в съдебния състав. Правилно ли беше това? според мен – не. С тези пари обаче няма как да привлечем активни хора да се впишат като заседатели, решението е просто – щом не искате пенсионери, вдигнете ставката.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2019 7:51
Гост

не е само това, колега, макар да съм съгласен, че е основният проблем. другото е голямата бумащина, сега се изискват толкова много документи, че на никой не му се разправя. Принадлежност към ДС и какво ли не… кой ще ходи да ги събира за тези пари

разумен
разумен
07 октомври 2019 8:15
Гост

В султаната на Боко тиквата желанието за работа ще угасва, поради безпрецедентно ниските възнаграждения за Европа (не само ЕС). Убеден съм, че този месец българите като цяло ще подкрепят статуквото, с което ще докажат, че заслужават ниските си възнаграждения. „Ние българите вечно се страхуваме да не си изгубим мястото на опашката. Затова и често губим” (Андрей Пантев)

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2019 10:27
Гост

Защо ли е така? Според Тиквуций икономиката ни цъфти и процъфтява.

Joro
Joro
07 октомври 2019 10:28
Гост

Да, увеличи се производството на асфалт, че не стига за магистралите му и кръпките по софийските улици, които уж се преасфалтират.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2019 9:17
Гост

da slojim satrudnici na DS li?