Двама мъже са опитали да подпалят Граничния полицейски участък във Видин и това е щяло да предизвика мощен взрив, след който градът да гори една седмица. Това обявиха днес зам.-главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, след като мъжете са били задържани преди седмица.

Палежът е бил предотвратен, защото полицията имала информация, че „нещо“ ще се случи и били сформирани екипи, които забелязали двамата мъже. След кратко преследване те били задържани, като в тях били открити 11 бутилки с бензин и вещества, които при смесване предизвикват взрив. В полицейския участък имало 10-тонна цистерна, в близост до него пък се намира бензиностанция, а районът е жилищен.

„Както се изрази един колега от Видин: Ако палежът беше извършен, Видин щеше да гори една седмица“, каза днес Иван Гешев.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов разкри, че двамата задържани най-вероятно са наети да извършат палежа, защото не били местни. Още не са ясни мотивите им, но разследващите предполагат, че са свързани с работата на граничното управление. Миналата година там е бил запален автомобилът на граничен полицай и имало опит за палеж на апартамента му, но извършителите объркали етажа и запалили друг. След това главният прокурор Сотир Цацаров възложил да бъде сформиран щаб, който да работи по случая.

„По същество това представлява директна атака срещу държавата. Някои хора явно са замрели в началото на 90-те години“, коментира днес прокурор Гешев.

Районният съд във Видин е оставил двамата мъже в ареста, а тази седмица се очаква окончателното решение на втората инстанция.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 март 2019 21:12
Гост

Сега трябва да извършат вътрешно разследване за връзките на граничните полицаи. Не е случайно, че са набелязали управлението!

Някой
Някой
05 март 2019 16:33
Гост

Много интересен обект за палеж. Обичайно се пали за сплашване или при взети пари, но несвършена работа.

Анонимен
Анонимен
05 март 2019 15:29
Гост

Добре, че се намират съвестни хора, които да алармират своевременно. Това е равносилно на атентат.

Анонимен
Анонимен
05 март 2019 15:03
Гост

Teзи са замрели не в началото на 90-те години, а много по-рано.

Анонимен
Анонимен
05 март 2019 15:01
Гост

Тези мислят ли въобще за хората, които живеят там?