Една от най-систематизираните поредици със съставител Стоян Ставру, представяща най-новите и провокативни решения на Върховния касационен съд, се обогати с луксозното издание на „Предизвикай: Вещното право!“.

В него се съдържат 68 постановления и тълкувателни решения на Върховния съд и на Върховния касационен съд, постановени във връзка със Закона за собствеността.

„Тълковникът“ съдържа актове от период от близо 60 години, които са систематизирани съобразно главите на ЗС. Актовете са оформени и по традиционния за поредицата „Предизвикай: Съдебната практика!“ начин – с ясно открояване на поставения пред съда въпрос и на дадения отговор.

В това издание от поредицата е добавен и богат инструментариум за ориентиране и работа със съдебната практика.

Символ на поредицата е спиралата. По траекторията на спиралата правото може както да се „развива“ – по смисъла на чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК, така и да се „натяга и разтяга“ – подобно на пружина, даваща импулс за движение.

Включването на предговори в повечето от книгите от поредицата „Предизвикай: Съдебната практика!“ има за цел:

  • да допринесе за задълбочаването на връзката между философията и правото
  • чрез „капитализиране“ на различни философски подходи към изследването на същността и начина на функциониране на правото в една от неговите най-динамични форми в България – съдебната практика.

Като основен „съюзник“ в процеса на философското осмисляне на структурата, значението и значимостта на юридическите текстове е привлечена литературата и предлаганите от нея възможности за „четене“ на съдебните решения.

Става въпрос най-вече за „износ“ на философия към правото, при което се търси висока степен на прагматичност на резултатите. Прагматичността е ликвидността, която търсят практикуващите юристи, поради което и всяка философия, която иска да стигне до тях, трябва да говори езика на прагматичността. Това е и причината предмет на изследването да бъде актуалната съдебна практика на най-висшия правораздавателен орган в България – Върховния касационен съд.

Затрупани с огромен обем от нормативни и съдебни текстове, практикуващите юристи все по-рядко и все по-трудно отделят време и внимание на философското осмисляне на процесите, които създават правото като функциониращ „в реално време“ социален феномен. А именно практикуващите юристи са тези, които

  • работят с „живото“ право и
  • се нуждаят ежедневно от неговото философско осмисляне, включително в най-непосредствения за тях нормативен интерфейс – съдебната практика.

Ето защо проектът „Предизвикай: Съдебната практика!“ възприема съдебната практика като ключ към „вътрешния живот“ на правото – ключ, който се подчинява и дори създава сам своята собствена философия.

Заповядайте на официалната премиера на изданието, която ще се проведе от 18:30 ч. на 8 октомври 2019 г. в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“. Специално участие в нея ще вземат съдията от Върховния касационен съд Светлана Калиновад-р Ивайло Костов и  д-р Делян Недев, а в рамките на събитието ще бъде представена и цялата поредица. Входът е свободен, очакваме ви!

Събитието се провежда със съдействието на Културен център на СУ „Св. Климент Охридски“.

Поредицата „Предизвикай: Съдебната практика!“ започна през 2018 г. и включва два вида сборници със съдебна практика: годишни сборници („годишници“) и тематични сборници („тематичници“). И двата вида представят актове (решения и определения) на ВКС, постановени по реда на чл. 290 ГПК.

 

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 13:28
Гост

Колегата се е ориентирал най-вече към философията, а не към правото! Отдавна спрях да го чета, установих, че не ми е полезно – или се изказват стари тези, а новите са толкова екзотични, неприложими и далече от съдебната практика, че спрях да си губя времето. Но който иска, да си пръска парите, то затова се издават тези неща….

Николай
Николай
01 октомври 2019 16:39
Гост

Предвид че това с сборник с практика на ВКС, не вярвам да има някакви скандални тези 🙂

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 11:58
Гост

Изключително важно е философското осмисляне на процесите. Само рака ще се пистигне прагматичност на резултатите.

адв. Ганева
адв. Ганева
01 октомври 2019 11:57
Гост

Любопитно ми е какви графични знаци са измислили този път! Истинско удоволствие е да чета книгите от поредицата и да се ориентирам по изображенията !!

Георги Йонтов
Георги Йонтов
01 октомври 2019 11:54
Гост

Тази книга се очертава като доста полезно четиво, щом обхваща цялата практика по ЗС!

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 11:50
Гост

Този сборник ще е много полезен поради широкия времеви диапазон.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 11:53
Гост

И обемът на актовете. Представям си какъв труд е коствало това на автора.

Поздравления
Поздравления
01 октомври 2019 11:49
Гост

Едно трябва да му се признае на Ставру и неговите колеги – работят последователно и неуморно. Не винаги съм съгласен с неговите идеи и тълкувания на закона, но не би било честно да не му призная усилията.

Колега
Колега
01 октомври 2019 11:50
Гост

Тази поредица май се задържа на пазара доста време вече. Това означава, че се търси и има успех сред практикуващите колеги. Мисля, че това е най-смисленото признание за качеството на една правна книга.

Корекция
Корекция
01 октомври 2019 11:52
Гост

Мисля, че имате предвид Предизвикай:Правото, защото това е Предизвикай: Съдебната практика. Има известна разлика, но втората поредица е нова, едва на две години. Тепърва се трупат заглавия.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 11:55
Гост

Много е важен езикът и подходът към читателя. А и спираловидният подход допринася за интереса към четивото.

браво
браво
01 октомври 2019 11:33
Гост

Светлана Калининова е от съдиите, чиито решения се четат с удоволствие! Чест е, че ще представи този сборник. Определено полезно начинание.