Комисията по конституционни и правни въпроси гласува и прие на първо четене проекта на Закон за събиране на вземания по потребителски договори (ЗСВПД). Въпреки че той влезе в дневния ѝ ред още в началото на април, комисията така и не успя да го гласува до днес.

Както „Лекс“ писа, тогава срещу разглеждането му възразиха от ИТН, ГЕРБ и „Възраждане“. Така първият изцяло нов закон на този Министерски съвет, по-известен като закон за колекторите (пълния текст на проекта виж тук), отлежа един месец в парламента преди да бъде гласуван на първо четене от ресорната комисия.

Днес проектът на закон за колекторите беше одобрен с 11 гласа „за“ и един „въздържал се“ – Петър Петров от „Възраждане“.

На практика днес нямаше дебат по законопроекта, тъй като той беше проведен преди месец (виж тук).

„По законопроекта предстои все още много работа. Следва да бъдат включени множество допълнения, които да изчистят спорните въпроси. Нека да направим работна група, в която те да могат да се обсъдят в широк формат. С подкрепата си днес демонстрираме желание този закон да се развива. Вярвам, че всички заинтересовани ще можем да направим законопроекта работещ“, каза Андрей Михайлов от ИТН

Атанас Славов от ДБ също поиска по-дълъг срок между двете четения.

„Материята е сложна и чувствителна и следва да бъде внимателно прецизирана“, съгласи се Филип Попов от БСП.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова пък изтъкна, че в законопроекта има няколко разпоредби, които противоречат на практиката на Европейския съд по правата на човека. „Изисква се чисто правна работа за съответствие на законопроекта с конвенцията“, каза Йорданова.

С проекта на Закон за събиране на вземания по потребителски договори за първи път се въвежда регулация за т. нар. колекторски фирми, като той ще се прилага не само за фирмите, които купуват дългове, но и за тези, които обслужват вземания, от името на кредитор или на купувач на вземания по необслужвани потребителски договори. Правилата му няма да важат за адвокатите, съдебните изпълнители, нотариусите и банките.

Проектът въвежда изисквания за фирмите, които купуват или обслужват вземания. Те ще се вписват в специален регистър, ще трябва да имат поне 500 000 лв. капитал и застраховка.

Има и условие всички наети в тях, както и ръководствата им, да „не са осъждани за и срещу тях няма образувано наказателно производство за престъпления против личността, престъпления против собствеността, престъпления против паричната и кредитната система и за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система съгласно Наказателния кодекс“. Има и изискване срещу членовете на управата и служителите на колекторските фирми да няма образувани изпълнителни производства за събиране на публични вземания в големи размери, по смисъла на проекта за над 3000 лв.

С проекта се забранява кредитор да прехвърли вземането по договор с потребител на лице, което не е вписано в специалния регистър. И всяко такова прехвърляне се обявява за нищожно. Тази забрана обаче се предвижда да се прилага 9 месеца след влизането на закона в сила.

Три дни след обнародването му обаче ще започнат да действат въведените с него правила за прехвърляне на вземания по потребителски договори.

Те изискват преди прехвърлянето първоначалният кредитор да уведоми потребителя, че възнамерява да го извърши, като посочи размера на вземането, неговото основание, датата, на която е настъпила изискуемостта му, погасените до момента суми, както и лицето, на което ще го цедира. Уведомлението трябва да е в писмена форма.

Основен момент е, че в него кредиторът е длъжен да покани длъжника да плати доброволно в двуседмичен срок.

След цесията потребителят има право на всички възражения спрямо купилия дълга, които е имал към първоначалния кредитор.

Длъжникът освен това има право да оспори вземането пред новия кредитор. Колекторските фирми се задължават да създадат вътрешни процедури с ясна, точна и актуална информация за процеса на разглеждане на жалбите, които да публикуват на сайтовете си. В тях задължително трябва да е посочено как се подава жалба, как ще бъде разгледана, в какви срокове, включително и „кога ще бъде потвърдена жалбата, ориентировъчни срокове за разглеждане, наличие на компетентен орган, омбудсман или механизъм за алтернативно разрешаване на спорове и др.“.

Регламентира забрана новият кредитор да иска от потребителите „каквото и да е плащане, което е в по-висок размер от дължимото според договора с първоначалния кредитор“. И се предвижда, че колекторската фирма ще има право само на лихва за времето на забавата за изпълнение на прехвърлените вземания, която не може да надвишава законната лихва.

Проектът урежда задължение при събирането на задължение на потребител колекторите да зачитат доброто му име, правото му на чест, достойнство и неприкосновеност на неговия личен живот. „Забраняват се действия и практики по събиране на вземането чрез използването на тормоз, принуда, въвеждане в заблуждение или предоставяне на неверни данни относно съществуването и размера на вземането, включително използването на физическа сила или на заплаха, или на обида – чрез думи или действия или нарушаващи добрите нрави“, предвижда законопроектът. Като изрично регламентира серия от забрани. Сред тях е да се звъни по телефона, да се изпращат писмени покани, включително и по електронен път от 20 до 7 ч., както и в почивни и празнични дни. Да се отправят повторни покани и обаждания в интервал, по-кратък от 2 работни дни. Да се контактува във връзка или по повод на вземането с лица, на които то не е прехвърлено. Да се поставят уведомления и информация за дълга под всякаква форма на обществени места, както и на места от личната правна сфера на длъжника, от които може да се получи обществено достъпна информация.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:49
Гост

­Г­­­о­р­е­­щ­­­и­­­ ­м­­­о­­м­­­и­­­ч­е­­т­­а­­ ­­­в­­­и­ ­­о­ч­­а­­к­­­в­­­а­­т ­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?72270

miklasd
miklasd
18 май 2022 11:35
Гост

I discovered your site and I am really excited about the information you provided in the posts.
vex 3

Shadow
Shadow
09 май 2022 12:54
Гост

Всъщност някой разбра ли как може да се изиска изплащане на креди от длъжник? Виждам, че в закона всичко е забранено, да звъниш да пращаш писма, дори имейл само в работно време можело. Ако някой е разбрал какво е позволено да се прави нека изброи действията.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
09 май 2022 15:29
Гост

всъщност някой чете ли текста???

„да се изпращат писмени покани, включително и по електронен път от 20 до 7 ч.“

да пращаш писма може, ама не и да ги пращаш посред нощ („куриери“ след 21 часа обикновено са мутри). пращане по пощата, с доставка през деня, си е напълно законен начин. може и с препоръчано писмо с обратна разписка. тогава пощальоните пускат съобщение в пощенската кутия, а писмото го получава адресата в пощенския клон.

89376563
89376563
05 май 2022 17:37
Гост

Гледам, че много нападате Корнито, ама друг нищо не написа. Тя вярно, че за собствения си имидж мисли най-много, ама поне написа нещо и го вкара. Много е лесно да се плюе отстрани.

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 17:36
Гост

А какво мисли Деса Умнотеса 🙂

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 17:38
Гост

Тя не може да мисли, особено по толкова важна тема. Много очакваш от нея.

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 17:36
Гост

Другарката Нинова в момента мисли само как да припечели от оръжията за Украйна, докато се представя на другарите за кремълска матрьошка.

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 17:35
Гост

А дали този парламент ще успее въобще да го изгласува този проект, че както е тръгнало, може и да няма много живот

скоро няма да го бъде
скоро няма да го бъде
05 май 2022 17:35
Гост

Т. нар законопроект включва и фирмите за бързи кредити, но! така е написано, че и те няма да го разберат. Не знам кой е работил, та писал, писал, а недописал – най-важното кога да звънят по телефона, не че не е, за да няма тормоз, но точно правната работа им куца. Както и да е, явно в следващите месеци закон за колекторите няма да видим

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 17:37
Гост

Аз не съм убеден, че идеята е да го видим…

4567
4567
05 май 2022 17:34
Гост

Корнела Лела да вземе да си намери друга работа, за тази явно не става. Все калпави идеи ражда

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 17:32
Гост

Хаха, Нинова се е изложила, да не синхронизира проекта си с практиката на ЕСПЧ

уфф
уфф
05 май 2022 17:33
Гост

Какво очакваш от комунистка, която умее само да скърца със зъби и да тропа с крак. Който се е хванал с комунистите, не е прокопсал, така да знаеш

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 17:22
Гост

Вкарват едно нищо, пък после ще мислят как да го направят нещо.

др. Нинова толкоз може
др. Нинова толкоз може
05 май 2022 17:32
Гост

Как може така, колега за труда на другарката Корнела. Тя се поти два месеца над този законопроект, а накрая да излезе, че даже не съответства на ЕКПЧ. Евала, другарко, евалла!