Измененията в Изборния кодекс, които ГЕРБ внесоха ведно с огласяването на проекта си за нова Конституция, получиха подкрепа от мнозинството в правната комисия. Тя ги обсъди на първо четене и ги прие с 11 гласа “за” и 9 “против”.

Макар представителят на коалиционния партньор „Обединени патриоти“ в комисията Христиан Митев да обяви, че ще се въздържи и специално да посочи, че не одобрява смесената система – мажоритарна и пропорционална, която ГЕРБ предлагат за изборите за Велико Народно събрание, на финала гласува “за”.

Не бяха подкрепени предложенията на ДПС, сред които са вдигане на прага за преференциите, въвеждане на видеонаблюдение в секциите и улеснено разкриване на секции в чужбина. За тях гласуваха само депутатите от ДПС.

Силно критично срещу проекта на ГЕРБ, който предлага връщането на хартиените бюлетини, които по закон трябваше да отпаднат за всички избори с изключение на местните, направиха Крум Зарков от БСП и Йордан Цонев от ДПС.

Цонев заяви, че вместо сега да се връща възможността за гласуване с хартиени бюлетини, вечер е трябвало машините да бъдат произведени и сертифицирани от държавата. А в момента топката само се прехвърля между ЦИК и Министерския съвет, а на всички е ясно, че не е работа на ЦИК да се занимава с логистиката на изборите, каза той.

Този законопроект показва, че се търси не кой да свърши работата, а кой да понесе отговорността за несвършената работа, заяви Зарков.  Той подчерта, че връщането на хартиените бюлетини обезсмисля машинното гласуване и ще заличи най-големите му достойнства – елиминирането на недействителните бюлетини, намаляването на грешките и измамите. „Този законопроект има за цел да затрудни машинното гласуване и е част от нормативния блицкриг, който цели да внесе объркване у гражданите и да създаде впечатление, че този парламент има още какво да свърши, вместо да се разпусне“, каза Крум Зарков.

Ваня Нушева, която е преподавател по избирателни системи в СУ и директор на „Прозрачност без граници“ пък посочи, че идеята на ДПС за поставяне на камери в избирателните секции противоречи на стандартите на Съвета на Европа за опазване на тайната на вота. По думите ѝ те изискват не само да не става ясно как си гласувал, но и че въобще си гласувал. Хамид Хамид репликира, че и сега с поставянето на подпис в избирателните списъци става известно кой е гласувал и кой – не.

Математикът и шеф на съвета на директорите на „Информационно гласуване“ проф. Михаил Константинов на практика отказа да участва в дебата в правната комисия, като взе думата само за да препоръча на депутатите да гледат документалния филм „Кибервойната в американските избори“ (Kill chain: The cyber war on America’s elections), като им каза, че е ужасяващ и верен.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:24
Гост

­­­Г­­о­­р­е­­­щ­и­­ ­­м­о­­­м­и­­­ч­­­е­­­т­­­а­ ­­­в­­­и­­ ­­­о­­­ч­а­к­­в­­а­­­т ­­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?46922

Сиси
Сиси
01 септември 2020 15:17
Гост

Христиан Митев много лошо наклони везните.

Ем сърби, ем...
Ем сърби, ем...
01 септември 2020 15:19
Гост

Най ги обичам такива, да не знаят какво искат. Като изразиш някакво мнение, дръж си на него. А бе, какво се учудвам-той и Гешев нямаше да се кандидатира, ама ей го на сега

Мавродиева
Мавродиева
01 септември 2020 15:17
Гост

Да бе да се снима в секцията да се види дали се гласува за правилния кандидат, з акойто е платено?

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 15:17
Гост

Определено добро решение. Предложението на ДПС е продиктувано от техните лични амбиции

Коко
Коко
01 септември 2020 15:20
Гост

А на ГЕРБ щото не е . Хайде стига смешки.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 15:16
Гост

Абе да се спасяват бе. Отиде държавата на кино с тия глупости

Точкова
Точкова
01 септември 2020 15:16
Гост

Е, не! Правната комисия не е права и точка.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 15:16
Гост

А то това остана. Да се разкрият секции в чужбина, което значи предимно в Турция. Надали ДПС има идеята бесарабските Българи да могат да гласуват. А и да имат тая идея, знаят, че турчолята са им повече.

Облена
Облена
01 септември 2020 15:15
Гост

От години ДПС пишат най-добрите програми за управление преди избори. Факт е, че имат и много добри предложения за други неща. Сега например предлагат слагане на камери в секцията. Ама защо да се прави, като не може да има мушингия.

Стаматова
Стаматова
01 септември 2020 15:14
Гост

Глупост. На ГЕРБ ок предложенията да се приемат, но да не се приемат на ДПС е тъпо.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 15:15
Гост

Е щото пари ще струва. Нали трябва да се монтира па не знам си какво си.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 15:14
Гост

Не виждам защо не са приели въвеждането на видеонаблюдение в секциите?

Мики
Мики
01 септември 2020 15:14
Гост

За да не се вижда чии гласове са купени.

Drob4ev
Drob4ev
01 септември 2020 15:13
Гост

Категорично смятам, че може да се сложат камери. Извинете, но смятам, че има мегдан. Защо да не се сложат?

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 15:13
Гост

Е има си хас да не се одобрят на ГЕРБ само предложенията. Какво очаквате? Тая пандемия на мисленето, че видиш ли ГЕРБ да е, че те не са комунисти и не са турци, та затова са добро за стрната е глупава. Да де ма ГЕРБ са мутри! А сега де. За кой ще гласуваш? Комунисти, турци или мутри? Кое е по-лошо ?

Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 15:12
Гост

Е то на ДПС предложенията са по-смислени

Билияна
Билияна
01 септември 2020 15:15
Гост

И аз смятам така. Обаче естествено тези подкрепиха герберастите.