Председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев да я ръководи още пет години, предлага Министерският съвет.

По закон окончателното решение дали той да получи нов мандат на поста е на президента Румен Радев, който трябва да издаде указ за назначаването му.

Изискванията към председателя на ДАНС са да е български гражданин, дипломиран магистър, да не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията, както и да не е освобождаван от наказателна отговорност за умишлени престъпления от общ характер. Освен това той трябва да има 12 години юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност и за обществен ред, от които 5 години на ръководна длъжност.

Председателят на ДАНС трябва да не членува в партии и организации с политически цели и да има разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво на класификация „Строго секретно“.

Димитър Георгиев беше назначен за председател на ДАНС през март 2015 г. Той е машинен инженер и магистър по счетоводство и контрол. От 1993 г. до 2005 г. работи в Националната служба „Сигурност” по линия на противодействие на икономически и финансови престъпления. Преминава през всички нива на служебната йерархия, като от 2002 г. до ноември 2005 г. е началник на структурно звено с ранг на полицейски комисар.

След това е съветник на главния секретар на МВР. А от 2006 г. в продължение на близо пет години оглавява дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество” в МВР.

Димитър Георгиев е бил зам.-министър на вътрешните работи в първото правителство на Бойко Борисов. А след това отива в частния сектор.

Специализирал е в Академията на МВР, в Института за лидерство „Пойнтман” (САЩ), в Европейския полицейски колеж CEPOL (Великобритания), в Източния университет на Ню Мексико (САЩ). Кавалер е на Националния орден за заслуги на Френската република.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 април 2018 13:19
Гост

Явно са доволни от него

съгласен
съгласен
04 април 2018 13:22
Гост

да, ама това хубаво ли е? или лошо?

Пейо
Пейо
04 април 2018 13:28
Гост

Разбира се, много хубаво даже, ама за него