Съдийката от Раднево Люба Петрова е осъдена условно на година затвор и на втора инстанция за измислено от нея съдебно заседание, показа проверка на „Лекс“.

Софийският апелативен съд (председател и докладчик Елена Каракашева, Веселин Пенгезов и Маргаритка Шербанова) изцяло е потвърдил присъдата на съдия Доротея Кехайова, която в началото на годината призна Петрова за виновна в документно престъпление. То е било извършено чрез поправяне на протокол от заседание по дело за прекратяване на принудителното лечение на освидетелствана жена през март миналата година. Съдия Петрова провела заседанието в отсъствието на адвокат и без да даде думата на прокурора, който закъснял. От тяхно име съдийката записала, че искат да се даде ход на делото, да се приеме направената експертиза и да се прекрати лечението на жената.

Цялото заседание продължило 5 минути, без да се снема самоличност, без да се разяснят правата на вещото лице и без да му бъдат зададени въпроси. Първоначално в залата дори не била прокурор Даниела Славкова, която си забравила химикалката, а като се върнала, заседанието вече било към края си.

Съдия Петрова попитала освидетелстваната как се чувства, има ли близки, които да се грижат за нея и жената казала, че е добре, имала дъщеря и син, който работи в Италия и можел да ѝ праща пари, но тя не искала да го занимава с проблемите си.

Когато прокурор Славкова влязла в залата, съдия Петрова ѝ казала: „Ами, Станка се чувства добре, желае да си ходи в къщи. Синът и дъщеря ѝ ще се грижат за нея“.

Заключението на експертизата също не било прочетено от съдийката, а вещото лице само казало, че проблемът при жената е, че няма кой да я контролира вкъщи дали приема лекарствата си и тя не го правила, поради което 64 пъти била настанявана в психиатрична болница.

Люба Петрова решила, че това е достатъчно и се обърнала към жената с думите: „Пускам те да си отиваш вкъщи“.

След като всички напуснали залата, в нея се явил адвокат Живко Желев, който се извинил за закъснението, но Петрова само му казала, че делото е приключило.

След края на заседанията за деня, съдебната секретарка не знаела какво да пише в протоколите и започнала да слуша звукозаписите и да ги съставя по тях. След това ги предала на Петрова, която обаче изискала на флашка протокола от въпросното заседание. На следващия ден Петрова върнала флашката и казала, че протоколът е готов. Секретарката обаче отказала да го подпише, защото нямал общо със случилото се в залата – в него пишело, че са се явили адвокат и прокурор, поискали са да бъде даден ход на делото, била снета самоличност на вещото лице и то било предупредено за отговорността, която носи, че прокурор Славкова е поискала да се приеме заключението на експертизата и да бъде приключено съдебното следствие. Същото изявление било приписано и на адвокат Желев, след което и той, и прокурор Славкова били казали, че искат да се прекрати лечението на освидетелстваната.

Секретарката записала в отделен протокол случилото се в съдебната зала, след което се подписала и така занесла в деловодството два протокола – един само с неин подпис и друг, подписан пък само от съдия Петрова. Съдебната деловодителка отказала да приеме делото, защото било с два протокола и така случаят стигнал до шефката на съда Христина Вълчанова, която подала сигнал до Специализираното звено „Антикорупция“ и така започнало разследването срещу съдия Петрова.

Делото за освидетелстване пък стигнало до Окръжния съд в Стара Загора след протест на прокуратурата. Той отменил определението на Петрова и решил делото по същество, като също отменил принудителното лечение на жената.

Заради това пък подсъдимата съдийка и защитата ѝ пледираха, че това е още едно основание за оправдателна присъда, тъй като деянието е малозначително. Пред САС защитата е заявила, че става дума за съществени процесуални нарушения, които са били отстранени по реда на инстанционния контрол.

„САС не споделя въведените с жалбите доводи, в които се сочи, че неспазването на процесуалните норми, може да бъде окачествено като нарушение на същите от страна на подсъдимата, но не и като престъпление, както и тези, с които се отхвърлят изводите на СГС относно прекия умисъл и специалната цел на дееца при съставянето на документа“, се казва в решението на апелативните съдии. В него те напомнят, че Петрова е вписала неверни обстоятелства в протокола, за да му придаде законосъобразна форма и е била наясно, че отразеното от нея не отговаря на истината.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано от Петрова пред Върховния касационен съд. Това е второ дело срещу съдийката от Раднево, която е подсъдима и в друг процес в Софийския градски съд за общо 9 престъпления, между които лъжесвидетелстване, лихварство, подправяне на документи и престъпление по служба. Това дело започна в СГС преди две години, но преди два месеца съдия Даниела Борисова се отведе по искане на защитата на Петрова и сега процесът ще тръгне отначало.

Люба Петрова беше основен свидетел и по делото срещу бившия председател на съда в Раднево Евелин Драганов. Той е подсъдим за закана с убийство към служителка и Петрова беше дала показания срещу него. В хода на делото обаче тя се отрече от думите си и каза, че е била принудена да лъжесвидетелства от бившия член на Висшия съдебен съвет Димитър Узунов. Драганов беше оправдан на първа инстанция.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Blinded
Blinded
21 ноември 2018 16:00
Гост

За миг си помислих, че става дума за Ирена Венкова от РС-Белоградчик, на която очевидно ще ѝ се размине.

Ангел
Ангел
21 ноември 2018 12:54
Гост

Този случай е като бяла лястовица.
А има хиляди други с тежки провинения на съдии.
Съдийка от Пловдивски районен съд изтри част от показанията на свидетел, за да облаготетелства другата страна. Аз съм потърпевш, но не мога да го докажа по категоричен начин.

Петко
Петко
21 ноември 2018 10:53
Гост

И докато се произнесе последната инстанция и приключи старото разследване тази съдийка ще си правораздава и ще си свирка. Ужас.

Възмутен
Възмутен
21 ноември 2018 10:55
Гост

Добре, че поне няма да получи 20 заплати като накрая я изхвърлят от системата. Ако въобще я изхвърлят докато се пенсионира.

Пепе
Пепе
21 ноември 2018 11:12
Гост

Дреме й. Тя с тия измами колко по 20 си е изкарала….

Анчо
Анчо
21 ноември 2018 10:51
Гост

Специализираното звено „Антикорупция“ и този път си свършиха добре работата.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2018 10:49
Гост

Тази съдийка си е сбъркала професията.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2018 10:47
Гост

Справедливо решение. Трудно е да съдиш колега, но правото преди всичко.

адвокат
адвокат
23 април 2019 13:18
Гост

Обаче пък като гледам кой е в съдийската тройка, за пореден път разбирам разкапването на съдебната система. Едно от лицата отдавна трябваше да търка наровете в затвора, ако територията в която съществуваме не беше Абсурдистан..