Бившият председател на съда в Раднево Евелин Драганов няма да бъде осъден и на втора инстанция. Той е подсъдим за закана с убийство към служителката Йовка Митева и преди година Софийският градски съд (СГС) го оправда. Делото приключи и в апелативния съд, който обяви, че ще се произнесе в срок, което означава, че няма да има „обратна“ присъда, т.е.  Драганов няма да бъде осъден.

Обвинението е за случай отпреди 5 години, когато Драганов се обадил по вътрешния телефон на Митева и я попитал докога ще гледа кой влиза в кабинета му, след което казал: Мръсна к****, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи”.

В мотивите си първата инстанция беше приела, че заплахата не е могла да възбуди основателен страх у Митова, като се позова на заключенията на вещите лица и свидетели, които са заявили, че това бил манталитет на работа на Драганов през целия му мандат и макар и обидни, думите му не означавали, че ще застраши живота на служителката.

На последното заседание по делото миналата седмица адвокатът му Иван Петров изтъкна, че щом заплахата не може да бъде приета за основателна, а това било заключението и на експертите, то деянието не е съставомерно. Според него ставало дума за паразитни фрази в речта на Драганов.

Прокуратурата пък искаше условно наказание за бившия съдия, което да е за около 3 години. В последната си дума самият Драганов поиска само да бъде потвърдена оправдателната присъда на първата инстанция.

Основен свидетел по това дело е Люба Петрова, която пък е съдия в Раднево и в хода на разследването беше дала показания срещу Драганов. В съда обаче тя вече не ги поддържаше и каза, че била принудена да лъжесвидетелства от бившия член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов, а в замяна, той щял да ѝ съдейства да бъдат прекратени заведените срещу нея дела и да не ѝ бъде образувано дисциплинарно производство. Пред съда Узунов пък логично отрече твърденията ѝ и каза, че тя наистина е искала помощ и винаги била готова да говори срещу Драганов.

Според дадените на последното заседание по делото в САС показания на Петрова, първоначално тя се била съгласила да говори срещу Драганов, защото така ѝ било наредено. Когато в Раднево дошла Галя Георгиева от бившия състав на ВСС, Петрова поддържала тезата на шефката на съда Христина Вълчанова, че средата в съда е отровена, напрежението е високо и за всичко е виновен Драганов. Показания пред съда даде и Галя Георгиева, която потвърди, че Петрова ѝ се е оплакала, но каза, че и сама е останала с много лошо впечатление от Драганов. Люба Петрова каза на заседанието миналата седмица, че се е видяла още веднъж с Георгиева и след това няколко пъти с Узунов.

„Уговорката беше аз да подкрепя кампанията срещу Драганов“, заяви Петрова и добави, че Узунов ѝ обещал подкрепа за нейните дела, защото бил в много добри отношения с главния прокурор Сотир Цацаров. Така тя продължила да участва дейно „кампанията“ и дори казала, че била подложена и на сексуален тормоз от Драганов, който пък и нея заплашвал, че ще напълни устата ѝ с червеи.

Петрова така и не успя да си спомни дали сама е измисляла конкретните показания срещу Драганов, които сега отрича, или някой ѝ ги е писал предварително. В крайна сметка обаче, делата срещу нея влязоха в съда и от собствените ѝ думи се разбра, че вероятно това е причината и да не поддържа първоначалните си показания.

На въпрос, защо не поддържа думите си, Петрова каза, че се почувствала подведена и излъгана след всичко, което се случило с нея.

В последвалата очна ставка с Димитър Узунов тя потвърди последните си показания, а той отвърна, че никога не е ставало въпрос да ѝ съдейства и той не бил поемал такъв ангажимент. Бившият член на ВСС потвърди отново, че Петрова е търсила помощ и дори му е изпратила съобщение на телефона, в което го моли да ѝ помогне да започне работа. „Интересуваше се само от себе си“, каза още Узунов.

Делата срещу Петрова пък са две. Едното също е в САС и е за документно престъпление, защото е подправила протокол от съдебно заседание, което е провела без участие на прокурор и адвокат. По това дело тя беше осъдена условно на една година затвор на първа инстанция. Другият процес срещу нея още е в СГС, като по него тя е подсъдима с още четирима души, а обвиненията са за документни и длъжностни престъпления, подбуждане към лъжесвидетелстване и лихварство. Това дело сега ще започне отначало, тъй като председателят на състава Даниела Борисова се отведе по искане на адвокат Менко Менков, който защитава Петрова.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 ноември 2018 10:29
Гост

явно трябва да се обуздае „съдебната независимост“ – те се мислят за богове,попаднали погрешно на Земята..ама где го ИВСС ? а,да,те се занимават със статистики и анализи,що ли да взимат отношение…

Мишо
Мишо
12 ноември 2018 11:07
Гост

Явно главният свидетел може да фалшифицира, както устно, така и писмено.

Митето
Митето
12 ноември 2018 11:06
Гост

Любче, лъжесвидетелстването е подсъдимо.

Любка
Любка
12 ноември 2018 10:56
Гост

Евелин Драганов наистина може да не използвал тези думи като заплаха. И въпреки това за един председател е недопустимо да се държи така и може би трябва да промени каруцарския си манталитет.

Не на страха
Не на страха
12 ноември 2018 10:27
Гост

Люба Петрова не биваше да прави такъв остър завой.