Специализираният наказателен съд определи постоянен арест за четирима от арестуваните за злоупотреба с медикаменти за онкоболни. С мярка „задържане под стража“ са соченият за ръководител на организираната престъпна група Милослав Пейков, както и Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Денсузов.

На другите трима задържани – Зора и Небесна Балджийски и Светлана Тюлекова, съдът определи „домашен арест“ като мотивът за това бе, че те имат здравословни проблеми.

Преди два дни спецпрокуратурата проведе операция в болниците „Йоан Павел“ в София и „Св. Мина“ в Благоевград срещу нелегална търговия с лекарства за онкоболни.

Разследващите твърдят, че злоупотребите са извършвани по две схеми. Според едната медикаментите били подменяни с други, с изтекъл срок на годност преди да бъдат вливани на пациенти.

Според втората лекарствата били реекспоритани чрез фирми към други държави, а за да прикрият това си действие задържаните регистрирали фиктивни вливания на хора, които дори не били пациенти на болниците.

Пред журналисти днес адвокат Емануил Йорданов заяви, че липсва ясно обвинение. „Твърди се, че организираната престъпна група действала от април месец тази година, без да се разбере откъде идва подобно твърдение и какво се е случило между април и деня, в който обвиняемите са задържани. Липсват доказателства по делото. Това е поредният пример, в който се вижда как прокуратурата решава, че първо трябва да задържи обвиняемите и след това да събира доказателства“, каза адвокат Йорданов.

От своя страна наблюдаващият прокурор Лидия Манолова не изключи да има и други задържани участници в схемите.

В залата стана ясно, че соченият за ръководител на групата Милослав Пейков бил безработен, а преди това работел в сметопочистването.

 

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 октомври 2018 11:11
Гост

Със сигурност има и други участници. Дано нещата се разплетат и виновниците си понесат последствията.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2018 22:57
Гост

Aдвокат Емануил Йорданов не можа ли да намери по- достоверни аргументи.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2018 22:26
Гост

На тези тримата какви ли са им здравословните проблеми?