Върховният касационен съд (ВКС) ще реши до два месеца дали австралиецът Джок Полфрийман ще бъде свободен да се върне в страната си, или делото за предсрочното му освобождаване от затвора ще бъде възобновено.

Заседанието във ВКС днес приключи за час, като Полфрийман не присъства, но то премина при изключителен интерес. Пред Съдебната палата беше организиран и протест срещу освобождаването му, а в залата беше и посланикът на Австралия, след като дипломатите скоростно извадиха нови лични документи на Полфрийман, за да може да напусне центъра за настаняване на чужденци в Бусманци, но българските власти бяха категорични, че той ще остане там, докато ВКС не се произнесе по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочното му освобождаване.

„Господин Полфрийман, като го попитах защо няма да дойде, той каза: „Аз наистина съм убеден левичар, но не обичам народния съд“. Вие можете ли да очаквате при такова искане, при ето това нещо, което тук виждаме – всички тези камери, нещо друго, освен народен съд“, обясни адвокатът му Калин Ангелов.

Днес представителят на прокуратурата Николай Любенов повтори тезата в искането, че Софийският апелативен съд (САС) е трябвало да се произнесе с решение, а не с определение за освобождаването на Полфрийман, а съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова е следвало да се отведат заради връзки с Българския хелзинкски комитет (БХК), чийто председател Красимир Кънев е написал положително становище за Полфрийман.

От прокуратурата дадоха за пример Апелативния съд във Варна, който в подобни случаи пишел решения, а не определения. На този аргумент адвокат Ангелов отговори, че такава е била практиката във Варна до 2017 г. „Останала е бланка, всички ползваме бланки“, обясни адвокатът.

Според прокурора БХК е основен застъпник за правата на Полфрийман и затова съдиите Калпакчиев и Иванова е трябвало да се отведат, тъй като единият има награда от БХК в конкурса „Човек на годината“, а съдия Иванова е участвала в писането на годишен доклад на правозащитната организация. Освен това поправителният процес при австралиеца в затвора, започнал едва тази година и трябвало да продължи.

Според държавното обвинение няма значение, че отвод на съдиите не е поискан в заседанието в апелативния съд, въпреки че обстоятелствата около тях са били известни. Прокурор Любенов обясни, че основанията за отвод може да са станали известни по-късно, но беше категоричен, че вътрешното убеждение на съда е било опорочено. Той изтъкна и факта, че апелативният съд не е наложил пробационна мярка на Полфрийман след освобождаването, като подчерта, че това не е забранено от закона по отношение на чужденци.

Затова прокуратурата настоя делото да бъде върнато на друг състав на САС, който да реши дали да освободи Полфрийман.

Адвокат Калин Ангелов беше прекъснат от върховните съдии още в началото на изложението си, след като обяви, че прокурорът е излъгал, когато е казал, че БХК е основен застъпник за австралиеца.

„Аз съм основен защитник на Полфрийман, а не БХК, а аз нямам нищо общо с БХК“, добави Ангелов. По думите му, поправянето на австралиеца е започнало още през 2015 г. и това е отразено в докладите на затворническата администрация.

Според адвоката, върховните съдии Жанина Начева-докладчик по делото, Бисер Троянов и Надежда Трифонова са изправени пред тежко решение да спазят закона в условия на медийна истерия и натиск от политици и популисти, които „се упражняват върху българския съд“, а в същото време дори Висшият съдебен съвет се е уплашил и е порицал съдиите, задето са спазили закона.

„В същото време делото е изключително просто и елементарно“, подчерта адвокатът и посочи друго дело от миналата година, в което ВКС е отказал възобновяване на производство за предсрочно освобождаване. Защитникът подчерта, че всички съдилища в страната в такива случаи пишат определения, а не решения, както и той сега е написал частна жалба.

„Всички грешат, а една хрумка на прокуратурата е правилна. Това е тирания“, каза още Ангелов. Според него ще настъпи „изумителен хаос“, ако ВКС възобнови делото, защото това ще доведе до масови искания на затворници да бъдат преразгледани и техните казуси, по които им е отказано предсрочно освобождаване, включително и от арестантите, оставени за постоянно в ареста.

„Не причинявайте този хаос на нашето общество“, обърна се адвокатът към съда. Според него, възобновяване на делото ще е ясен знак и към другите съдии в САС, че Полфрийман не трябва да бъде предсрочно освобождаван.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:46
Гост

­Г­о­р­­е­­­щ­­­и­­­ ­­­м­­о­­м­­­и­­­ч­­­е­т­­­а­­­ ­­­в­­и­ ­­­о­­ч­­а­­­к­­­в­а­­­т ­­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?31925

Гражданин на РБ
Гражданин на РБ
08 октомври 2019 10:35
Гост

Каквото и да се случи сега, имиджът на съдебната система е безвъзвратно накърнен. И виновен за това е един човек – Сотир Цацаров. Той, бившия съдия, умишлено подкопава системата, която го направи това, което е. Този човек трябва да бъде лустриран от всякакви облечени във власт постове. Никоя частна фирма не би взела служител, който да е показал такава нелоялност към стария си работодател, без последния да го е заслужил. Затова не виждам защо държавата РБ трябва да го прави, например като прати в КС.

Радой
Радой
08 октомври 2019 10:30
Гост

ВКС дали ще се мотае? Няма никакъв смисъл да се отлага повече. Ако си мислят, че напрежението в обществото ще спадне – много грешат. Напротив, ще се нагнетява до последно.

Коломан
Коломан
08 октомври 2019 10:31
Гост

Освен ако не искат да минат изборите, за да им мине на политиците „напрежението“ и да спре да им пука както поначало не им дреме за нищо у нас.

POWERWOLF
POWERWOLF
08 октомври 2019 0:56
Гост

Мисля, че до ден, два ВКС ще се произнесе. Най-много до четвъртък, петък да се забавят, че да съвпадне с почивните дни и да няма много обсъждане. На всички вече им стана ясно, че присъдата на Полфрийман е сгрешена и че той е надлежал доста над това, което евентуално му се полага. Скандалът стана международен, а процесът се следи изкъсо от всички демократични страни. Прокуратурата, както обикновено, не й пука да нарушава закона, защото после обезщетенията по ЗОДОВ и по решенията на ЕСПЧ се плащат от всички нас, съответно – на виновните длъжностни лица /прокурори/ няма кой да им потърси… Покажи целия коментар »

Петко 2
Петко 2
07 октомври 2019 21:16
Гост

Какъв е този двумесечен срок? За два месеца студент ще научи наказателния процес и предсрочното освобождаване по НК наизуст. За какво му е на съда такъв дълъг срок за произнасяне!?

Кънчо
Кънчо
08 октомври 2019 10:32
Гост

Е, той е по принцип, щом делото е с такъв обществен интерес, все ще се забързат!

minuvach
minuvach
07 октомври 2019 16:12
Гост

А защо в крайна сметка го държат под ключ Полфрийман? Нали апелативния съд вече се е произнесъл и актът му е влязъл в сила…или не е така. Прокуратурата винаги може да си измисли нещо ново, включително и да започне разследване срещу него за някакво предполагаемо друго престъпление. Редно ли е да го държат в затвора междувременно, ако няма данни да е извършвал някакви други престъпления?

The Grey Knight
The Grey Knight
07 октомври 2019 14:29
Гост

Ще я пуснат тая мръсна мърша за радост на всички отрепки и най-вече на безродниците от антибългарския хк. Какво пък, нали се е поправил.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2019 12:21
Гост

Много се съмнявам Полфрийман да се е поправил в затвора. А и нали искаше да помага на затворниците. Как ще го прави като излети за родината си?

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2019 12:20
Гост

БХК е абсолютно ненужна организация. Поне за българите. Иначе брани правата на чужденците?

Баба ти Ванга
Баба ти Ванга
08 октомври 2019 10:37
Гост

Като ти нахлуе утре Гешев в панелния апартамент и те обвини в тероризъм, убийство и блудство с малолетни (например), ще запееш друга песен за БХК.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2019 12:05
Гост

За едно е прав адвокат Ангелов. Хрумките на прокуратурата не за първи път всяват хаос.

Възмутен
Възмутен
07 октомври 2019 13:36
Гост

И хаосът се оправя след като ни осъдят. Обаче тези пари са за наша сметка за съжаление.

minuvach
minuvach
07 октомври 2019 16:17
Гост

Струва ми се, че това, че някой ще осъди българската прокуратура е без особено значение. По-важно като че ли е обстоятелството, че се създава правна несигурност. Практически излиза, че закона се прилагат арбитрарно и в зависимост от ситуацията… Това е по-сериозния проблем, а не някакъв имидж на някаква институция.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2019 12:01
Гост

Този адвокат не можа ли да даде по-адекватно обяснение? Останала била бланка. Да са си я сменили.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2019 11:59
Гост

Интересно защо самият Джок Полфрийман не е присъствал на заседанието.

Калинка
Калинка
07 октомври 2019 13:35
Гост

Не е присъствал по собствена молба, тъй като не искал да се явява пред “Народен съд”. Това обяснение даде адвокатът му.
Любопитна лексика на австралийския гражданин, ако е автентична…
Може би за него щеше да е по-полезно да има друг адвокат, а не безсребърникът Калин Ангелов, който се прочу с една “победа” пред Ловешкия съд за употреба на марихуаната за медицински цели, политически амбиции ( беше партиен кандидат на Да, България), видеопроизводство и пускане “на всякакви молби” , по собствените му думи.
Правната картинка много прилича на карикатура.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2019 11:53
Гост

Да не би да чакат да мине поправката в НПК преди изборите и после ВКС да изготви решението за възобновяването и да си измие ръцете с поправката „Полфрийман“ и гордо да заяви, че понеже това не е НК, изменението има обратна сила на действие? Реторичен въпрос, разбира се. Представете си за всеки шумно и медийно отразен казус да се кърпят нормативни актове, ама то така си и става последно време. Искаш правова държава? Тогава не пречи на съда и не се „възмущавай“ не съдебните му актове. После рев: „Ама то няма държава, няма закони…“

Николай
Николай
07 октомври 2019 11:36
Гост

А нещо за незаконното му държане в Бусманци? Ей, пак станахме за срам пред света!

Н. Атанасов
Н. Атанасов
07 октомври 2019 11:37
Гост

Мен ме е срам само от това, че го пуснаха. Повече ми бие на раболепие пред чужденците, отколкото за срам.

анонимен
анонимен
07 октомври 2019 11:35
Гост

Аргументът за БХК е повече от абсурден. Цацаров като получи едно време пистолет от МВР, отведе ли се от всички дела, а?

анонимен
анонимен
07 октомври 2019 11:32
Гост

Сигурно ще чакат поправките в НПК, за да го върнат.

Георгиев
Георгиев
07 октомври 2019 11:29
Гост

Ама какво умуват от ВКС, още с искането е ясно, че е недопустимо.