Делото срещу уволнения вече следовател Иван Христов, свързван с Димитър Желязков-Митьо Очите, вече шест месеца не може да тръгне в съда.

Миналата седмица съдия Ани Захариева от Софийския градски съд (СГС) за втори път е прекратила делото и го е върнала на прокуратурата за процесуални нарушения в обвинителния акт, показа проверка на „Лекс“. Той беше внесен за пръв път през август м.г. от специализираното звено „Антикорупция“. Според обвинението Христов е извършил принуда над полицаи в Несебър, като разследването срещу него започна миналата година във връзка със стрелбата срещу Димитър Желязков-Митьо Очите и евентуални връзки между двамата.

Първоначално Христов беше обвинен в злоупотреба със служебно положение и покрай разследването бяха изнесени данни, че е изпаднал в несъвместимост с магистратската длъжност, тъй като бил действителен собственик на хотел и заведение в Слънчев бряг. Инцидент в заведението е довел и до принудата, която той е упражнил върху двама полицаи, заради което в крайна сметка беше пратен на съд.

Около полунощ на 6 юни м.г. заведението на Христов „Вира Тики Бар“ било посетено от германски турист, който се скарал с диджея. Туристът си тръгнал, като казал, че ще уведоми полицията, но бил настигнат от Христов, който го напръскал със спрей, след което няколко човека пребили чужденеца. Случайни минувачи подали сигнал на тел. 112 и екип от двама полицаи дошъл на мястото. Още при пристигането им обаче, Христов ги чакал на място и започнал да им нарежда какво да пишат в докладната записка, след което разяснил своята версия за инцидента и настоял да не се споменава присъствието му на местопроизшествието.

Полицаите се притеснили, защото Христов често споменавал, че в правомощията му е да води разследвания по подадени сигнали срещу тях и по негова преценка „може да обърне по-сериозно внимание на някои от жалбите“. Вместо да докладват за извършено престъпление, за да пристигне на място разследващ полицай и да започне досъдебно производство, те приключили проверката с докладна записка, в която не споменали дори за присъствието на следователя. След това обаче размислили и уведомили своите преки ръководители за събитията от нощта на 6 юни.

В края на септември СГС върна делото на прокуратурата, която обаче протестира пред Софийския апелативен съд (САС). Докато делото се придвижи до САС, в сила влязоха промените в НПК от 5 ноември, които въведоха разпоредително заседание, като единственото, в което могат да се обсъждат въпроси, свързани с основанията за прекратяване, като участието на прокурора е задължително. Разпореждането на градския съд обаче е постановено еднолично от съдията-докладчик в закрито заседание и без изслушване на страните, каквато беше доскоро действащата процесуална уредба. Апелативните съдии прецениха, че няма как да се произнесат по разпореждане, което е постановено по старите правила и оставиха протеста без разглеждане.

При повторното внасяне на делото в съда, разпоредително заседание е проведено и ако прокуратурата не е съгласна с прекратяването, може да протестира отново, като апелативният съд няма да има вече основания да не се произнесе.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:32
Гост

­­Г­о­­р­­­е­­­щ­и­ ­м­­­о­м­­и­­ч­е­­­т­­а­ ­­­в­­и­­ ­о­ч­­­а­­­к­­в­­­а­т ­­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?4102