Полицаи и прокурори от района на Велико Търново са участвали в обучение за установяване и работа по престъпления от омраза, съобщиха от прокуратурата. Този тип престъпления са мотивирани от пристрастия или предразсъдъци към определени групи хора въз основа на раса, етническа принадлежност, език, религия, националност, сексуална ориентация, пол или друга фундаментална характеристика.

В обучението са се включили 25 полицаи и прокурори от региона, като то е част от проект „Изграждане на всеобхватно наказателно правосъдие в отговор на престъпленията от омраза“, който се осъществява от Службата за демократични институции и човешките права при Организацията за сигурност  и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Освен в България, обучения се извършват още в Гърция, Италия и Полша.

Лектори са ръководителят на проекта Томе Шекерджиев, прокурорът от Великобритания Салма Юсеф, Хермас Ренес, който е полицай, специализиран в противодействие на престъпления с дискриминационни мотиви от Холандия, Франсоа Делю – консултант по въпроси за престъпления от омраза от Белгия и прокурор Калина Серафимова от Върховна касационна прокуратура.

Целта на обучението е да се постави акцент върху работата и ролята на полицията и прокуратурите и важността на взаимодействието им. Предвидено е обсъждане на  въпроси за мащаба на предубежденията и предразсъдъците в местната среда, разбирането за престъпленията от омраза и тяхното въздействие, установяването на потенциални случаи и ответните действия на разследване. На участниците са представени международната и регионалната правна уредба, документи на ООН, ОССЕ, съдебната практика на Европейския съд по правата на човека и примерни казуси. Предвижда се разработка и на наръчник за съвместно обучение на полицаи и прокурори, като ще се ползват практики и от България.

„Престъпленията от омраза не засягат само лица или конкретни групи, но и хора или имущество, свързани с група, която споделя защитена характеристика, като читалища или места за поклонение. Престъпленията от омраза засягат сигурността на хората, техните общности и обществата като цяло“, допълват от прокуратурата.

Проблемът с преследването на престъпленията от омраза е чувствителен и в последните години бяха организирани граждански протести срещу отказите на властите да разследват този тип престъпления, които често биваха квалифицирани само като хулиганство. Един от най-известните примери в тази насока е убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина в София, който беше пребит до смърт преди 10 години. Подсъдими за убийството са Александър Георгиев и Радослав Кирчев, като според обвинението те са пребили момчето, защото им приличал на гей. Софийският апелативен съд увеличи миналата година присъдата на Георгиев на 15 години затвор, а тази на непълнолетния тогава Кирчев на 6 години, като изрично посочи, че убийството е извършено по хомофобски, а не по хулигански подбуди, както пишеше в обвинителния акт. В момента делото е във Върховния касационен съд.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
faresclean
faresclean
28 декември 2022 15:48
Гост

الطيور مخلوقات جميلة نحب عادة رؤيتها ، لكنها في بعض الأحيان تغزو منازلنا وتعيث فسادا في الحدائق. لحسن الحظ ، هناك العديد من الحلول لإبعاد الطيور دون الإضرار بها وضمان منعها من القدوم إلى ممتلكاتك في المستقبل. احكم إغلاق الفتحات التي تتسلل الطيور من خلالها إلى منزلك. تحقق من النوافذ وفتحات التهوية وفتحات السباكة التي قد تتسلل الطيور من خلالها إلى منزلك ، ثم قم بتغطية هذه الفتحات بشبكة سلكية عازلة. تميل الطيور إلى التعشيش في السندرات والأماكن الضيقة والعوارض الخشبية ، لذا احتفظ بها بعيدًا عن الطريق. إذا لم تتمكن من القيام بذلك بنفسك ، فابحث عن شخص متخصص… Покажи целия коментар »