Подсъдимият като член на организирана престъпна група Илия Стоилов, който е и брат на депутата от БСП Георги Стоилов, е напуснал страната напълно легално. Това стана ясно от спешното изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Валентин Радев в парламента.

Цацаров и Радев изложиха пред депутатите, по искане на ГЕРБ, фактите по случая с Илия Стоилов. Главният прокурор, който втори пореден ден е в парламента, след като вчера бяха приети докладите за работата на държавното обвинение за 2016 г. и 2017 г., ги предупреди, че няма да коментира съдебни актове и няма да посочи друго име, освен това на депутатския брат. „Прокурорското недоволство срещу съдебните актове се нарича протест“, каза той и напомни на народните представители, че всеки е невинен до доказване на противното.

От изложенията им с вътрешния министър стана ясно, че разследването за организирана престъпна група за изнудване е образувано в специализираната прокуратура на 5 април 2017 г. След половин година – на 14 октомври, Стоилов е арестуван и е привлечен като участник в групата. Наложена му е постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. След това на три пъти той и защитата му са искали тя да бъде променена, но съдът е отказвал.

На 13 юни 2018 г. спецпрокуратурата е внесла в съда обвинителния акт срещу престъпната група, в която членува депутатският брат. Съдът обаче го връща и на 21 август 2018 г. обвинението е внесено отново.

Така на първото заседание по делото на 29 август Илия Стоилов и още един подсъдим искат изменение на мерките им и съдът ги освобождава срещу подписка. „Те са били освободени незабавно в съдебната зала“, обясни Сотир Цацаров.

„На 6 септември 2018 г. Илия Стоилов е напуснал легално България, не е обявен за издирване и не са му налагани никакви ограничения за напускане на страната, направил го е през ГКПП Калотина“, съобщи Валентин Радев.

Специализираната прокуратура незабавно е протестирала освобождаването на Стоилов, но заседанието на Апелативния специализиран наказателен съд, на което отново е постановен арестът му, се провежда на 11 септември, когато той вече е извън страната.

„Към настоящия момент мярката „задържане под стража“ спрямо Илия Георгиев Стоилов не е изпълнена, защото от справката, представена от МВР, сектор БОП-Разград, е видно, че същият е напуснал територията на страната. Разполагаме с конкретни данни за лекия автомобил, за лицето, което го е придружавало, и евентуалната цел на пътуване“, каза главният прокурор.

Поканата към него и Радев да изложат фактите по случая в пленарната зала предизвика острата реакция на депутатите от БСП. Те направиха предложения в парламента да се явят шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, за да коментира дали премиерът Бойко Борисов е купил къща на любовницата си в Барселона и транспортният министър Ивайло Московски, заради преминаването без проверка на пътници от Ливан на летище „София“. Те бяха отхвърлени от мнозинството.

Когато Цацаров и Радев влязоха в пленарната зала, народните представители излязоха. „Няма какво да слушаме някакви съждения по слухове и мистър в оставка“, коментира Филип Попов от БСП.

Колегата му Драгомир Стойнев пък коментира, че депутатът Георги Стоилов няма как да отговаря за действията на брат си. „Чухме от главния прокурор, че всеки е невинен до доказване на противното. Да оставим институциите да работят“, каза той.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:15
Гост

­­Г­­­о­р­­е­щ­и­­­ ­м­о­­­м­­и­­­ч­е­т­а­­ ­­в­и­ ­­­о­­ч­а­­к­в­а­­т ­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?14698

Анонимен
Анонимен
13 септември 2018 15:55
Гост

Така ще е като се мотаят повече от година.

Някой си
Някой си
13 септември 2018 15:25
Гост

МВР, съдът и прокуратурата не са си свършили работата и сега няма какво да се обясняват, ясно е.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2018 15:03
Гост

Докато се занимават с придобивките на нечии любовници, престъпниците си щъкат извън граница.

Абсурд
Абсурд
13 септември 2018 14:56
Гост

Може ли човек с мярка „подписка“ да излезе легално през граница?

Анонимен
Анонимен
13 септември 2018 14:57
Гост

Така ще е като няма връзка между институциите.