В един ден Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) повиши 59 районни магистрати.

23-ма от тях отиват в административни съдилища, а 35 – в наказателните, гражданските и търговските отделения на окръжните съдилища.

Моментът е почти исторически“ – така Олга Керелска описа случващото се днес на заседанието на Съдийската колегия, а поводът е, че конкурсът за трите отделения в окръжните съдилища беше обявен през вече далечната 2019 г.

През последните месеци СК на ВСС повиши класираните магистрати в конкурсите за ГО и ТО на окръжните съдилища, а днес назначи и съдиите, класирани за свободните места в наказателните отделения.

Зам.-шефката на РС-Хасково Даниела Николова беше повишена в окръжния съд в града.

На двете бройки в Окръжен съд-София отиват Кристина Тодорова (РС-Сливница) и Анелия Игнатова (РС-Ихтиман).

Димитрина Младенова (РС-Монтана) беше назначена в окръжния съд в града, Милена Карагьозова-Минчева (РС-Горна Оряховица) – в ОС-Велико Търново, Николай Николов (зам.-шеф на РС-Кюстендил) – в ОС-Кюстендил, Георги Иванов (РС-Бургас) – в ОС-Бургас, Георги Янев (РС-Благоевград) – в ОС-Благоевград, Красимир Комсалов (РС-Пазарджик) – в ОС-Пазарджик, Пламен Дочев (РС-Бяла) – в ОС-Русе, а Светлана Чолакова (РС-Разград) – в ОС-Разград.

В ОС-Плевен беше повишена Радослава Маждракова (шеф на РС-Казанлък), но докато течеше гласуването, тя изпрати писмен отказ да бъде назначена там. Това означава, че в ОС-Плевен трябва да бъде повишен следващият в класирането, а именно Борислава Якимова от РС-Плевен. Но това ще стане, след като бъде изготвено етично становище за качествата ѝ.

Същевременно днес 23-ма магистрати бяха повишени в административните съдилища. Този конкурс беше обявен през април 2021 г. Както вече стана ясно, местата са 23 в следните съдилища – три в Административен съд София-град (АССГ), по две в административните съдилища в Бургас и Русе и по едно в тези в София област, Благоевград, Враца, Кюстендил, Перник, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково, Варна, Добрич, Разград, Силистра, Шумен и Плевен.

Председателят на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов, Мария Месова-Стоева (СРС) и Димитър Думбалов (РС-Разлог) бяха повишени в АССГ.

На двете бройки в Административен съд-Бургас отиват Яна Колева (РС-Бургас) и Йовка Бъчварова (РС-Котел), а магистратите от РС-Русе Елица Димитрова и Галена Чешмеджиева-Дякова – в АдмС-Русе.

Шефката на районния съд в Стара Загора Милена Костова-Колева ще работи в АССО, а бившият член на ВСС Димитър Узунов (РС-Сандански) – в АдмС-Благоевград.

Прокурорът Ивелин Борисов от РП-Добрич беше назначен в АдмС-Варна.

На мястото в АдмС-Враца беше повишена Силвия Житарска (РС-Бяла Слатина), в АдмС-Кюстендил – Ася Стоименова (РС-Кюстендил), в Перник – Антония Атанасова-Алексова (РС-Перник), в Пловдив – Веселка Златева-Кожухарова (шеф на РС-Пазарджик), в Пазарджик – Ева Пелова-Трифонова (от СРС и съпруга на председателя на СГС Алексей Трифонов), в Смолян – Петя Оджакова (РС-Смолян), в Стара Загора – Петър Вунов (РС-Хасково), в Хасково – Павлина Господинова (РС-Хасково), в Добрич – Ивелина Велчева (РС-Балчик), в Разград – Юлияна Цонева-Йорданова (РС-Исперих), в Силистра – Атанас Николов (СРС), в Шумен – Бистра Бойн (РС-Шумен) и в АдмС-Плевен – Виолета Николова (РС-Плевен).

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков си направи отвод по предложението за повишаване на шефката на районния съд в Стара Загора Милена Колева.

И за двата конкурса Съдийската колегия гласува предварително изпълнение на решенията си.

Същевременно Христо Крачунов от СРС беше повишен в ОС-Враца. До тук се стигна, след като назначеният на тази длъжност негов колега Любомир Генов (РС-Добрич) се отказа от това място.

Други 18 съдии бяха повишени по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ в гражданските отделения на окръжните съдилища.

В Софийския градски съд бяха назначени магистратите от СРС Анелия Янева, Десислава Янева, Стефан Шекерджийски, Десислава Зисова и Темислав Димитров, както и Михаил Малчев от РС-Дупница и Живко Желев от РС-Пловдив.

Таня Георгиева и Николай Стоянов от РС-Пловдив бяха повишени в ОС-Пловдив, Лилия Руневска (РС-Костинброд) – в ОС-София, Николай Стоянов, Геновева Илиева, Деница Славова и Михаил Михайлов от РС-Варна – в ОС-Варна, Радка Цариградска (РС-Павликени) и Еманоел Вардаров (РС-Горна Оряховица) – в ОС-Велико Търново, както и Вера Коева и Гюлфие Яхова от РС-Благоевград – в ОС-Благоевград.

Още шестима магистрати, също класирани под чертата, пък бяха повишени в търговските отделения бяха повишени в търговските отделения на СГС и на окръжния съд в Добрич.

Румяна Спасова-Кежова, Елена Шипковенска, Стою Згуров и Гергана Троянова, всички от СРС, бяха назначени в СГС, а магистратите от РС-Добрич Станимир Ангелов и Павлина Паскалева – в ОС-Добрич.

47
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
5ко
5ко
09 ноември 2022 19:04
Гост

А правосъдие кога ще има

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2022 15:07
Гост

Много исторически! Ще остане в учебниците по история! Търси се втори Йосиф Флавий. Да отбележи паметната дата.

Gogi
Gogi
09 ноември 2022 11:36
Гост

То за съдиите се знае че са назначени по заслуги, всс трябва да спре да съществува, но и за помощници вече е с връзки, даже във вкс ги запознават преди конкурса и им показват къде ще стоят, масово не отидохме на интервюто, което също е било пародия, защото ни казаха от помощниците, няма смисъл да се явявате, те вече са избрани, даже ни ги представиха. Тази система е гнила, преди поне конкурсите във вкс бяха истински.

Айдукат
Айдукат
09 ноември 2022 11:42
Гост

Вече и в СГС е така. Въпросът е защо си мълчим.

Gogi
Gogi
09 ноември 2022 11:49
Гост

На кой да се оплаче е на арменския поп ли, в сгс деловодители завършили право вече знаят че ще са или съд помощници или младши. Като говориме Та какво, кой ще ни обърне внимание те завладяха съд система, не искат кадърни искат послушковци

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2022 10:16
Гост

Значи като почнат съдиите да завиждат и да гледат кой е най-натоварен и кой е по-най-още натоварен, срамота, ама иначе драпат да станат съдии,и първото им име е „съдия“, забравят си малкото име, и в магазина подчертават даже, че са съдии.

Адвокат
Адвокат
09 ноември 2022 1:36
Гост

Трябва да имаш нагласа да си съдия, успех на колегите, аз не мога да си представя да работя това – хубаво е да имаш интересни казуси, а иначе – те натоварва.

Особено ако само механично идват разни дела. 30 заповедни и 20 422, има добра обезпеченост. Но на трудов договор.

Добромира
Добромира
08 ноември 2022 21:13
Гост

Какво стана днес с избора на председател на Русенски окръжен съд?
Беше точка първа от дневния ред. Пълно мълчание по този въпрос.

То какво да стане
То какво да стане
08 ноември 2022 21:31
Гост

Кандидатката от 10 конкурса спечели 20 и като не можа едновременно да се настани в пет съдилища…А кандидата си изчислил и той че е избран в бъдещо време

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2022 21:06
Гост

отпадъци

Мммм
Мммм
08 ноември 2022 19:54
Гост

Lex,оправете си текста, съдиите от СРС са назначени в СГС, ТК, а не отново в СРС.

На какви се правите спечелилите пешки
На какви се правите спечелилите пешки
08 ноември 2022 19:26
Гост

На силно ръкопляскащите да ги питам как аджеба съдията Пламен Дочев от прословутото беленско съдилище спечели мястото за наказателен съдия в Окръжния съд в Русе участвайки в конкУра с граждански дела ???

русчуклия
русчуклия
09 ноември 2022 10:45
Гост

Районен съд Бяла наистина е прослувут. Очевидно не знаеш,че оттам са започнали кариерата си редица именит юристи . Ще ти спомена само Соломон Розанис, а другите се направи труда да ги научиш!
А съдията очевидно е спечелил с ум и разум!

Голяма злоба те тресе май.

Браво! Гордост!
Браво! Гордост!
09 ноември 2022 11:08
Гост

От Соломон Розанис до Пламен Дочев- градацията наистина е възходяща!

Географ
Географ
10 ноември 2022 10:02
Гост

Жалко, че не различавате Бяла (Русенско) от Бяла Слатина (Врачанско), но важното за комплексара е да плюе – така ще си оплакне пионерската душица във времена когато никой не го търси да доносничи!

Географ
Географ
10 ноември 2022 10:07
Гост

А съдия Соломон Розанис е започнал кариерата си в РС Бяла, а не в Бяла Слатина

Кукуригу
Кукуригу
09 ноември 2022 15:24
Гост

Добре, щом е прослУвут.

кики
кики
09 ноември 2022 12:49
Гост

И какво като е правораздавал в Бяла? Да не би да е по-глупав или по-малко знаещ от правораздаващите в СРС, например. Аман от злобни комплексари, които си мислят, че правото започва и свършва в София. Не познавам колегата, но съм чувала само положителни неща за него като съдия. А на разни пръкнали се от знайни и незнайни странни университети и нереализирали се „кадри“ явно им става по-добре, като изливат помия из формите. Гостът от 19:26 място не си намира, че не е от „спечелилите пешки“, а той надали е нещо повече от пешка. Кой знае на коя кантора плаща сметките… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2022 13:54
Гост

Ако това е писано от съдия/съдийка е много, много жалко. То език, то образност, противно чак. Както се изразяваш, такива са ти мислите. Много, много жалко.

На наздраве
На наздраве
09 ноември 2022 14:27
Гост

Абе да пийва повечко и здраве да е!

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2022 15:04
Гост

На силно плюещите аз пък да им кажа, че вместо да търсят под вола теле по форумите е по – добре да вземат и да по прочетат малко, че имат много боб да изядат, докато стигнат съдията и човекът Пламен Дочев! От друга страна не ми е известно той лично да е участвал в изготвянето на процедурата за конкурса. Що се отнася до „прословутото беленско съдилище“ – цитирам, по такъв начин може да се изразява само човек, който първо не уважава себе си и второ нищо от заобикалящият го свят. Направете си труда и погледнете годишните отчети на съда, там… Покажи целия коментар »

………
………
09 ноември 2022 15:55
Гост

А съдии дето стоят с бутилките алкохол в краката случайно дали има в някое велико селско съдилище?

кики
кики
09 ноември 2022 18:08
Гост

поредната полюция на някой, който в момента има бутилка алкохол в краката и е погълнал цялото и съдържание

Заки
Заки
08 ноември 2022 19:02
Гост

Браво! Успех занапред.

Лозан
Лозан
08 ноември 2022 19:00
Гост

Тези този път се престараха.

Чочо
Чочо
08 ноември 2022 19:00
Гост

Да не вярваш.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2022 18:26
Гост

Колега, в СГС, НО се чудят какво да правят, особено след звездите от Спец. Горе-долу така са в ГО. Малко по-натоварени са в ТО, ама сега ще закрепят. Трябва много да не знаеш какво вършил, за да се мотаел цял ден и да нямаш личен живот. Най-голямата далавера си остава Почивната станция – СОС.

Наказателен адвокат
Наказателен адвокат
08 ноември 2022 17:57
Гост

Ох, хора, айде по-трезво гледайте. Магистратите в СГС са изключително натоварени, някои от тях едвам намират време за личен живот. Съдейки по моя приятел от СГС, мммм, да ви кажа честно- той от работа вкъщи и от вкъщи на работа. Няма време да се ожени.

шлосер
шлосер
08 ноември 2022 18:04
Гост

Винаги може да напусне, и да стане юрисконсулт в администрацията. Заплата -1200 лв, време-бол. Всеки сам си преценя

Велизар
Велизар
08 ноември 2022 17:19
Гост

И мама е сред тях:). Честито!

съдия от Окръжен съд - Разград
съдия от Окръжен съд - Разград
08 ноември 2022 17:02
Гост

Много се радвам за съдия Светлана Чолакова ! Честито Светле ! Наслука и само напред ! 💐

Гражданин
Гражданин
08 ноември 2022 16:50
Гост

Хранилката е важна…., но да не забравяме, че не е лесно да си магистрат в БГ…все пак трябва да изплащаш поне два апартамента и нова кола. И бонусите за Коледа наближават…ще има едни минимум 12000 лв на калпак…за добре свършената работа.
В парламента пък се чудят дали да вдигнат МРЗ с 50 лв…срам ме е!

Колега
Колега
08 ноември 2022 23:16
Гост

Колко негативни лайка….мале как си пазите бонусите….аз бих добавил,че огромна част на проблемите идват от мързеливците в т.нар Съдебна власт!!! Скоро няма да има кой да Ви плаща огромните заплати, бонуси и пари за дрехи…народа избяга. Не е нормално в една държава заплатите в държавния сектор да изпреварват в пъти тези в частния сектор…

milka
milka
08 ноември 2022 16:22
Гост

Хаха, някакви от СРС ги повишили в СРС. :-)))))

Мунчо Мунчев
Мунчо Мунчев
08 ноември 2022 14:48
Гост

колеги коментират, че много, ама много отдавна не се било случвало в едно заседание на СК на ВСС да бъдат повишени толкова много боклуци едновременно – то не били вайбъри, дълги милиционери от софия, плешиви милиционери от гоце делчев, деца, любовници, съпруги, стринки, чинки и всякаква такава сволоч – днес сме били гледали епизод пореден на уродливото лице на неизкоренимата родна шуробаджанащина

Хахаха
Хахаха
08 ноември 2022 16:21
Гост

МНОГО ТОЧНО!

Калоян
Калоян
08 ноември 2022 14:21
Гост

Честито на Ева Пелова. Успех

Angelina
Angelina
08 ноември 2022 14:21
Гост

Ще видим какво ще свършат. От сега е рано да се каже.

Щерев
Щерев
08 ноември 2022 19:05
Гост

Времето ще покаже.

Фишо
Фишо
08 ноември 2022 14:21
Гост

Желая им много късмет

Ханска
Ханска
08 ноември 2022 14:20
Гост

Всички големи градове са се уредили

Кънов
Кънов
08 ноември 2022 14:20
Гост

Усепех на всички и без драми, надявам се

Спаружков
Спаружков
08 ноември 2022 14:19
Гост

Честито

Челингиров
Челингиров
08 ноември 2022 14:19
Гост

Ивелин Борисов смятам, че ще се справи

Тандемски
Тандемски
08 ноември 2022 14:18
Гост

Надявам се, че ще имат успешна работа

Журко
Журко
08 ноември 2022 14:18
Гост

Честито на всички. Пожелавам им успешна работа.

Kamenov
Kamenov
08 ноември 2022 14:18
Гост

Милена Минчева е страхотен професионалист.