Пловдивският апелативен съд отмени условната присъда на Иванка Ройдова, която подбуждала към убийството на близките ѝ агент на ДАНС, когото мислила за килър и постанови незабавното ѝ задържане в съдебната зала. Магистратите постановиха тя да изтърпи ефективно наказание от три години затвор.

Според данните по делото 67-годишната жена от пловдивското село Браниполе, станала известна като Кървавата Иванка, се свързала с агент под прикритие на ДАНС и му е възложила да отвлече брат ѝ Стойчо и после да го инжектира с инсулин, за да изглежда смъртта му естествена. Тя поискала и да бъдат ликвидирани синът на Стойчо – Георги, дъщеря му Гергана, съпругът ѝ Мариан и техните две деца на 8 и 15 години. Причината Ройдова да поръча убийствата било наследството на починалия ѝ баща Георги Ройдов в САЩ, което възлизало на 3-4 милиона долара. За „мократа“ поръчка тя обещала 10% от наследството.

Апелативните съдии днес признаха Иванка Ройдова за подбуждане към убийство и шест отвличания (престъпления по чл. 142, ал. 5 и чл. 117, ал. 2 от НК). „Всички престъпления са извършени от подсъдимата с користна цел – премахвайки брат си и неговите наследници, тя да получи наследството на починалия си баща“, посочва съдът.

За всяко от деянията на Ройдова законът предвижда от една до шест години затвор. „При определяне на наказанието ѝ, са взети предвид чистото съдебно минало и възрастта на подсъдимата. Същевременно е отчетено, че Иванка Ройдова е извършила седем отделни престъпления спрямо свои най-близки родственици. Проявила е изключителна упоритост за намиране на извършител на престъпните си намерения, като е търсила такъв от престъпния контингент“, обясниха от съда.

В съобщението за решението на Пловдивския апелативен съд се подчертава, че тя е предала на служителя под прикритие лист с написани от нея координати на „поръчаните“ си роднини и лично го е завела, за да покаже местонахождението им в Пловдив. Освен това Ройдова платила на мисления от нея за представител на престъпния свят предварително 3000 лв.

„Фактите и обстоятелствата, при които са извършени множеството престъпления мотивират апелативните съдии да приемат, че условното наказание, макар и да е в максималния му, предвиден от закона, размер, не е достатъчно за постигане на целите на наказанието“, посочват от Пловдивския апелативен съд.

По време на процеса срещу нея Ройдова твърди, че е невинна и е дала парите на агента на ДАНС, тъй като го мислела за адвокат, който може да ѝ помогне да си върне наследството, от което е била лишена.

Решението на Пловдивския апелативен съд не е окончателно.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Песимист
Песимист
26 юни 2018 13:50
Гост

Мислих си, че нищо не може да ме учуди, но да пожелаеш смъртта на дете………. Каква ли присъда заслужава такъв „човек“?

Anonimen
Anonimen
26 юни 2018 13:02
Гост

Попаднала е на „точния“ човек.

Петя
Петя
26 юни 2018 12:56
Гост

Да я пита човек на 67 години защо ламти? Вместо да се зарадва за племенниците си, които имат по-голяма нужда.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2018 12:54
Гост

Каква условна присъда? Даже малко са и дали.

Читател
Читател
26 юни 2018 12:17
Гост

Много заплетен случай, но май леля Иванка не е съвсем чиста. 3-4 милиона долара могат да побъркат всеки.