Пленумът на Висшия съдебен съвет, а не Прокурорската колегия, да извършва подбора на европейските делегирани прокурори, които да работят само по дела, които са от компетентността на Европейската прокуратура. Такова предложение са внесли депутатите от БСП Крум Зарков, Явор Божанков, Филип Попов, Смиляна Нитова и Кристиан Вигенин между първо и второ четене на проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

В края на септември бяха обявени промените в НПК, с които се въвеждат мерки по прилагането на регламента за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура. Предложението на Министерството на правосъдието е подборът на европейските делегирани прокурори да се извършва от Прокурорската колегия, като същевременно те да бъдат на двойно подчинение – хем да работят по дела от компетентността на Европейската прокуратура и тогава да са подчинени на колегията на ЕП и изцяло независими от българския главен прокурор, хем да работят и по дела у нас, като по този начин ще са подчинени на горестоящите обвинители и на главния прокурор. От МП бяха предвидили още за европейски делегирани прокурори да може да бъдат избирани само обвинители.

От БСП обаче предлагат кандидати да могат да бъдат и съдии, и следователи, които да имат най-малко 8 години стаж.

Депутатите от левицата са разписали и процедура за подбор на европейските делегирани прокурори, която много наподобява тази за избор на председатели на ВКС и ВАС и на главен прокурор. Кандидатите подават заявление, придружено с актуална кадрова справка по образец, утвърден от съответната колегия на ВСС, а всички документи се публикуват на сайта на съвета в 14-дневен срок преди изслушването им.

Процедурата за подбор се открива от Пленума на ВСС, който обявява срок за подаване на документи, дата, час и място на изслушването, което да е по азбучен ред и да се излъчва в реално време.

Одобряването на кандидатите да става с поне 17 гласа „за“, а вотът да е явен.

„Когато кандидатите, получили седемнадесет или повече от гласовете на пленума на Висшия съдебен съвет са по-малко от броя европейски делегирани прокурори, за които е открита процедурата, се провежда нова процедура за подбор до допълване на оставащите места.

В случай, че Колегията на Европейската прокуратура отхвърли подбран с решение на пленума на Висшия съдебен съвет кандидат за европейски делегиран прокурор, се провежда нова процедура“, предлагат още от БСП.

Шестима народни представители, които неотдавна се отцепиха от левицата, също са излезли със свое предложение. Според Красимир Янков, Николай Иванов, Валери Жаблянов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов европейските делегирани прокурори трябва да се избират от общото събрание на прокуратурата така, както то излъчва членове на ВСС.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:20
Гост

­­­Г­­­о­р­е­­­щ­­и­­ ­м­­­о­­­м­­­и­ч­­­е­т­­­а­­ ­в­­­и­­­ ­­­о­­­ч­­­а­к­в­­­а­т ­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?49685

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2020 15:53
Гост

Искрено им завиждам на тези, които ще бъдат изцяло независими от българския главен прокурор.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2020 15:53
Гост

Късметлии.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2020 15:51
Гост

Пак извират от идеи. Въобще не одобрявам това предложение.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2020 15:50
Гост

Има логика в това предложение. Може би така ще се избегне субективизмът при избора.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2020 15:47
Гост

Ха да видим сега дали ще им стиска да приемат подобно нещо

Ante Faranica
Ante Faranica
04 ноември 2020 15:46
Гост

Хората от БСП да идат да си вземат по един МнМ бонбон и да си отиват у дома

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2020 15:46
Гост

Мисля, че идеята не е лоша

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2020 15:46
Гост

Да видим. За мен няма много логика в решението, но пък така ще се занимават наистина с конретен отрасъл, а не с всичко

Димитрова
Димитрова
04 ноември 2020 15:45
Гост

И да е добро предложението, не е гаранция, че ще мине, защото управляващите са от ГЕРБ

Френки Янг
Френки Янг
04 ноември 2020 15:45
Гост

Велико предложение

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2020 15:43
Гост

Може и да има хляб в тези предложения. Ще видим.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2020 15:43
Гост

Да приемат каквото си искат. Аз друго се чудя. Тия депутати, не само от БСП, а принципно, дали са компетентни да дават предложения изобщо? Кой решава дали стават за това или не?

Нешев
Нешев
04 ноември 2020 15:44
Гост

Е ууж се гледа образованието им. Ама кога е истинско е друга тема

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2020 15:44
Гост

Е предвид, че можеш да станеш депутат по различни от образованието прични, значи да се замислим дали са достатъчно адекватни и компетентни. Депутат се става ако имаш пари и връзки.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2020 15:50
Гост

За съжаление е точно така. За това сме на този хал.