Двамата задържани за отпечатаните милиони банкноти в долари и евро се прибират вкъщи.

Това реши състав на Софийския градски съд с председател Милен Михайлов, след като прие, че на този етап от разследването изобщо не може да се говори за подправени парични знаци, защото намерените банкноти не притежават и минимална имитация на защита, а приличат по-скоро на обикновени печатни копия на 100-доларови банкноти.

Преди два дни от прокуратурата обявиха, че са арестувани 48-годишният Илия Ненов и 54-годишната Даниела Андонова, след като при обиски и изземвания от домовете им, както и от печатница, в отдадено под наем на фирма хале на Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, били открити около 4 000 000 неистински долара, около 3 600 000 евро, релефни изображения и фотоплаки.

Прокуратурата обвини и двамата за държане на подправени парични знаци, за което могат да получат от 2 до 8 години затвор, както и за намерените материали за производството им.

Адвокатите и на двамата обвиняеми обаче обясниха днес в съда, че в домовете им и в колата на Ненов са открити банкноти, които нямат такива характеристики. Според защитата въпросните банкноти могат да бъдат използвани само като реквизит за сватби и кръщенета и нямат стойност, поради което Андонова ги складирала в мазето на жилището си.

Служителката на печатарската фирма Вяра Богданова дала показания, че печатарската машина, на която работел Ненов, била „Хайделберг“ от 1987 г. за двуцветен печат.

„От тази машина очакваме да произведе парични знаци? Това поне за мен е абсурдно“, каза адвокатът на Андонова, но и двамата защитници не пледираха съдът да остави обвиняемите без мярка за неотклонение, а искаха домашен арест или гаранции.

Съдия Михайлов обаче се позова на експертната справка по делото, според която банкнотите са отпечатани на незащитена хартия, чиито водни знаци, защитни нишки и власинки са отпечатани, а не са вградени в хартията. Не са използвани и печатните техники на високия и дълбокия печат за серийните номера и изображенията.

„От установеното експертът прави заключение, че представените банкноти не притежават необходимите защити и представляват фалшиви банкноти. Настоящият състав намира за основателни възраженията на защитата, че към настоящия момент не е събрано нито едно годно доказателство, което може да отнесе така иззетите банкноти към съставите на чл. 244, ал. 2 от НК“, заяви съдия Михайлов и подчерта, че до момента остава неясно дали тези банкноти изобщо имат характеристиките на подправени парични знаци.

„Остава недоказано, че иззетите банкноти представляват изобщо годен предмет на тези престъпления, а не са само печатни копия на 100-доларови банкноти, които нямат изобщо характеристиката на парични знаци. Те са фалшиви, но не са подправени парични знаци“, заяви съдията и определи най-леката мярка за неотклонение за двамата обвиняеми – подписка, след което те бяха освободени.

Определението обаче не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Софийския апелативен съд.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Меченце
Меченце
21 март 2021 18:04
Гост

На сватби и кръщенета се дават истински пари.

Иванчо Лаков
Иванчо Лаков
21 март 2021 14:49
Гост

Ха-ха-ха,то не бяха напъни и дуене на бузи ,а то за едното нищо….да не стане така и с шпионите,че много намирисва тази шпиономания.Всичките работят във Военното разузнаване,но поведението им е като на деца от малките групи на детската градина.Профисионалисти….!

Срам и позор!
Срам и позор!
19 март 2021 9:56
Гост

Очаквам онова тъпоумното с налудничавия поглед и необятното празно подкаскетно пространство скоро да обяви, че са задържали в мазето на някоя детска градина ОПГ от лелки, нелегално произвеждащи водни пистолети (ама изглеждащи направо като истински в очите на прости милиционери и кухи каскетни лейки).

Гарантирано от Гешев и ГЕРБ
Гарантирано от Гешев и ГЕРБ
19 март 2021 10:07
Гост

А веднага след това с промени, вкарани между 1 и 2 четене в ПЗР на Закона за счетоводството, да се приемат промени в НК, криминализиращи производството на реалистично изглеждащи водни пистолети, а използването на всякакъв вид пръскалки около парламента да се вкара като тероризъм в Глава „Престъпления против републиката“.

студентски казус
студентски казус
19 март 2021 9:44
Гост

Я като учебен казус да питам-налице и ще е подкуп с негоден предмет-вадиш, и слагаш на масата „банкноти“ от играта монополи? И казваш-ако ми свършите работата-ще има още от същите?

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 6:57
Гост

Адвокатът към обвиняем:
-За да ви защитавам трябва да ми платите. Пари имате ли?
Обвиняемият:
-Пари нямам, но имам един Форд.
Адвокатът:
-Ще се задоволя с него. какво сте откраднал?
Обвиняемият:
-Как какво-Форда!

Ти мисълта ми е-по казусът проблем обвиняемите да намерят пари за хонорара-няма!

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 6:56
Гост

А какво стана с бандеролите, фалшивите дипломи, шофйорските книжки??
Реквизит 😁👍👍👍

Немарчев
Немарчев
19 март 2021 0:21
Гост

Според защитата въпросните банкноти могат да бъдат използвани само като реквизит за сватби и кръщенета и нямат стойност, поради което Андонова ги складирала в мазето на жилището си.

МОГАТ. ЗНАЧИ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ КАТО РЕКВИЗИТ НА ИСТИНСКИ БАНКНОТИ, ТАКА ЛИ? ТОГАВА ЗА КАКВО СА ПЕЧАТАНИ?! БЕЗЦЕЛНО, Е ТАКА, ЗА УДОВОЛСТВИЕ, А?

въпрос
въпрос
19 март 2021 6:52
Гост

Я малко тема да разписал. В играта монополи има „банкноти“.
В играта рулетка в детските магазини има пластмасови монети.

Законно ли е на сватби да се хвърлят банкноти от играта монополи? Влизат младоженците, а по тях се сипят монети от детска рулетка и „банкноти“ от играта монополи?

Проблем ли е да си напълниш джобовете с „банкноти“ от играта монополи?

Асен
Асен
19 март 2021 8:06
Гост

Да си печатаме и ние 😉

В допълнение
В допълнение
19 март 2021 0:06
Гост

Хайде замислете се (ако можете), кой нормален ще печата реквизити на стойност милиони и ще се крие по мазетата на университета. Или…си печатат както си му е реда, вземат истински пари за фалшификатите, а прокурори и съдии видиш ли се загледали в най-скапаните фалшификации, или предварително са изработили толкова лоши копия, да има какво да показват като ги хванат. Основен принцип на българското правосъдие- за милиони няма закони.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 6:54
Гост

В детската игра мополи в комплект с играта има банкноти за милиони стари италиански лири. Какъв е проблема тези пари, те ди ги печатат с идеята да бъдат комплект към детска игра монополи?

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 22:46
Гост

По интересно е че адвокатите са пледирали за Домашен арест

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 21:42
Гост

Печатането на пари за реквизит е със специален нормативен ред и изисква съответните документи. Оставам с впечатление, че нито съдията, нито прокурорите го знаят, тъй като аргументите са им в съвсем друга посока.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 21:46
Гост

Печатането на реквизит в разрез със съответния нормативен акт е административно нарушение.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 21:00
Гост

Сега Тиквата какво ще обяснява на американците? Ще прехвърли топката на каскета, а той ще се оправдае с корумпирания съд?

Златни малинки
Златни малинки
18 март 2021 19:51
Гост

Вече не е смешно, страшно и срамно е! От сбирщината на милиционеро каскетите, полюционер бопаджии и парашут следователите може да очакваме утре да арестуват група момиченца и момиченца от някоя детска градина докато си играят едните с пластмасови пистолети на войници, а другите докато „готвят“ на мини печиците си и да им лепнат обвинения я за тероризъм, я за производство на наркотици!
Луи Дьо Финес пасти да яде с неговите класически полицейски комедии! Тука има титани и няма начин да не ги видят и оценят в Европа и САЩ, я Кьовеши, я ДЕА!

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 21:47
Гост

По-лесно става да си оправят стъкмистиката с нарушителите на „пандемичните мерки“.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 19:48
Гост

Някой пак удари каскета в земята.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 19:04
Гост

Изумена съм. Чакам дефиниция на подправени, по-подправени, най-подправени…. Невероятна работа… Фалшиви, по-фалшиви, най-фалшиви…. И ако по принцип би могло да се чуди човек какво е голямо количество, частният случай изобщо не е чуденка… Тук прокуратурата си е на мястото, ама други май не са… Сватби и кръщенета … само раждане и погребение са пропуснали…

Гешев е позор!
Гешев е позор!
18 март 2021 18:37
Гост

Тъпоумният любител на селския туризъм с каскета и налудничевия поглед за пореден път се убеждавам, че не прави разлика между компютри и компоти.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 18:36
Гост

Ей, тези адвокати. Добре си изиграха картите.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 18:37
Гост

За това им се плаща. Дано да не е с фалшиви пари.

Димчо
Димчо
18 март 2021 18:32
Гост

Явно Гешев не е наясно какво е „номинал“.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 18:34
Гост

Това нещо със селският туризъм ли беше свързано?

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 18:35
Гост

Не, с един каскет на фона на природата.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 18:28
Гост

Нищо ново под слънцето. Поредните минали между капките.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 18:30
Гост

При тази Гешевтура, така ще е.

Vigo
Vigo
18 март 2021 18:23
Гост

Дебилна история, защо им е било да печатат това, а на прокуратурата да се излага идиотски?

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 18:20
Гост

А Гешко се хвалеше, че разбили сериозната група със Сикрет Сървис. Хахаха

Спондж
Спондж
18 март 2021 18:22
Гост

Ако Байдън забрави да благодари, ще го отдадем на възрастта.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 18:23
Гост

Колко още хвалби ще се пръснат в съда, ако знаеш…. Подозирам много

ала бала
ала бала
18 март 2021 18:18
Гост

E,сега, това е глупост – и на ксерокс да са копирани, имат вид на долари, и не се знае кой ще се заблуди – ето опит поне

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 18:20
Гост

E, ти даваш ли си сметка, че като пипнеш такава банкнота, веднага разбираш, че нещо не е наред?

въпрос
въпрос
18 март 2021 20:09
Гост

То и банкнотите от играта монополи на театория могат да забудят някой ,че са истински италиански лири, нали?

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 21:49
Гост

Опит за какво, колега? Аз ако си копирам 20 лева в офиса, опит ли е? И за какво? Явно нещо са се осрали разследващите. Може и американците да са им дали зор, преди да е завършен процеса.

Vivan
Vivan
18 март 2021 18:16
Гост

Интересно все пак, че защитата искала домашен арест. Това само по себе си предполага невъзможност да си помислиш, че може да изпросиш нещо повече от съда. А накрая – подписка. Защитниците ли са зле, съдията ли нещо е предобрил…

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 18:21
Гост

Защитата. Съдът е действал адекватно

123
123
18 март 2021 18:14
Гост

Пореден балон, спукан в съда. За съжаление, почти всичко май свършва така, когато започне с абломби от полицията.

OMG
OMG
18 март 2021 17:28
Гост

Явно не е било предназначено за сериозния пазар, ама чак пък толкова хартия за сватби и кръщенета…

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 17:33
Гост

Aми, ако бяха левчета можеше да се разсъждава, че ще минат на някой пазар или селска лафка, ама долари и евро къде?