77-годишният Петко Славов окончателно влезе в затвора за 3 години за това, че по непредпазливост е блъснал и убил с камиона си 5-годишната Марая в Русе.

Инцидентът стана на 12 ноември 2019 г. в русенския квартал „Долапите“. Детето било с баба си, но водело и куче на каишка. Пресичали улицата, когато кучето дръпнало детето към задаващия се камион. Славов прегазил момиченцето и продължил, без да спре, като настояваше, че не е разбрал, че го е ударил.

По-късно той беше задържан по описание на камиона, а пред съда в Русе призна всички факти от обвинителния акт, за да получи с 1/3 по-ниско наказание. Първата инстанция дори го оправда за бягството от местопрестъплението и го осъди на 3 години затвор. Прокуратурата протестира присъдата и Апелативният съд във Велико Търново увеличи наказанието на Славов на 4 години затвор, като го осъди и за това, че е избягал след инцидента.

Делото стигна до Върховния касационен съд (ВКС), след като защитата на Славов поиска условна присъда и той отново да бъде оправдан за бягството, а след това пледира да бъде оправдан и за смъртта на детето. Върховните съдии Биляна Чочева (председател на състава), Теодора Стамболова (докладчик) и Петя Колева пишат в решението си, че ако Славов не е бил съгласен с фактите в обвинителния акт, включително за бягството от местопроизшествието, не е трябвало да ги признава в търсене на по-лека присъда, а да опитва да докаже невинността си в състезателен процес.

„Просто казано, обсъжданата процесуална уредба не може да се ползва от една страна за привилегироване на подсъдимия с оглед налагане на наказанието при условията на чл. 58А НК, а от друга – при нейното експлоатиране той да може да претендира неустановеност на съставомерни факти… Ерго, за оправдаване на касатора от страна на върховната съдебна инстанция по наказателни дела, каквото искане е възведено в жалбата и допълнението към нея, и дума не може да става, тъй като признатите факти са престъпни“, пише ВКС. Върховните съдии допълват, че не може да бъде изпълнено и искането за оправдаване по квалифициращия признак за бягството, тъй като и той е бил признат от подсъдимия.

Според Славов наказанието му от 4 години затвор е целяло да се задоволят обществените нагласи за по-тежки присъди за престъпленията по транспорта. ВКС не се съгласява с този извод, но приема, че все пак наказанието е по-тежко от необходимото и осъжда Славов на 3 години затвор.

Според върховните съдии втората инстанция не е отчела, че момичето е допринесло за инцидента, след като внезапно е излязло на улицата.

„Това е обективен факт, който е независим от възрастта на потърпевшия и способността му да действа разумно (най-малко да знае и да се съобразява с нормата на чл. 113, ал. 1, т. 1 ЗДП), съответно да не носи наказателна или административнонаказателна отговорност“, се сочи в мотивите, в които ВКС допълва, че в случая няма и значение дали бабата е следвало да остави детето да води и куче, докато пресичат.

Макар да е пенсионер, който се грижи за семейство, не е осъждан и е помогнал на разследването, ВКС не се съгласява да осъди Славово условно заради цялостното му поведение като шофьор.

„Напротив, предвид наличните по делото не особено позитивни характеристики за него като дългогодишен водач на пътя и в частност пренебрегване на задължението за преминаване на управлявания камион на технически преглед, неявяване на тест за психическа годност въпреки нуждата от това поне заради възрастта, се отчита несъблюдаване на сериозни фактори, относими към пътната безопасност, формулиращи пренебрежителното отношение на Славов към стриктното спазване на правилата. Затова той трябва да изтърпи ефективно наложеното му наказание „лишаване от свобода“, пишат в заключение върховните съдии.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 16:50
Гост

Когато улицата влезе в съдебната зала, правосъдието излиза през прозореца! Общо взето тези господа и госпожи, така съдят по тези дела, а обективността е дефицит.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 22:45
Гост

А миналата седмица за дру един старчок,Стойко Янев от Сандански, на 75 години, пак за прегазено 6 годишно дете, 3 години условно!!!??? Макар да е видял детето и да е знаел, че на мястото има малко дете!!

Анонимен
Анонимен
28 януари 2021 21:24
Гост

Да го обесят публично ли предлагате?

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 20:12
Гост

Голямо геройство, да набиеш вързано куче. 77-годишен в затвора, при чисто съдебно минало и за непредпазливо деяние. Красота. Тия бабички и дядовци във ВКС сигурно не са виждали камион от дистанция по-къса от 5 метра, камо ли да са управлявали.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 16:53
Гост

Поздравления на ВКС за решението им.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 16:48
Гост

Е, как така да не е разбрал, че е ударил детето?

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 16:49
Гост

Явно не сте шофьор. Човекът е карал камион, а не мотор 🙂

Талион
Талион
26 януари 2021 13:52
Гост

За феновете на големите наказания – представете си, че докато си карате от нищото изскочи едно момиче пред вас и нямате много време да реагирате. Но на чужд гръб и 100 тояги са малко от доблестните и винаги примерни шофьори.

Тутраканец
Тутраканец
26 януари 2021 14:27
Гост

Именно! Загубата на дете е непрежалима, но понякога се случват и нещастни инциденти. Мой познат блъсна посред нощ каруца с роми, които изскочили от черен път – крали дърва. Разбира се, без светлини и светлоотразители, излезли в последния момент – уби един. Наказанието трябва да съответства и на житейската ситуация!

Asparuhov
Asparuhov
26 януари 2021 13:23
Гост

Направо да го освободят бе. Ма те така са искали май в началото, а ?

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 16:53
Гост

Абсурд. Причинил е смърт.

Авигел
Авигел
26 януари 2021 13:23
Гост

Излагация!

Todorina
Todorina
26 януари 2021 13:22
Гост

Не вярвам, че такова нещо може да се случи в България и да се измъкне с толкова малко години, въпреки признанията и преклонната възраст

Asparuhov
Asparuhov
26 януари 2021 13:22
Гост

Поредните НЕАДЕКВАТНИ наказания

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 16:31
Гост

Да, такава ни е прикриватурата.

Englishman
Englishman
26 януари 2021 13:22
Гост

Не може детето да е прегазено и убито на място и наказанието, защото си признал бил да е 3 години. В САЩ няма да му се разминат 10

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 16:32
Гост

Срещу тях да тичаме не можем да ги стигнем.

Цецо К
Цецо К
26 януари 2021 13:20
Гост

За мен това наказание е безумно

Drob4ev
Drob4ev
26 януари 2021 13:19
Гост

Тук съм склонен да вярвам, че човека не е разбрал какво става, но защо тогава кара камион. Ясно е, че за да се препитава, но не може ако не вижда. Да му дадат друга работа в цеха или каквото работи там.

Серафим
Серафим
26 януари 2021 13:19
Гост

Е само 3 години ?

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 13:07
Гост

А за прокурорския син – 2 години условно за двама убити, за фигуристка по същия начин, там май беше 3г условно, но за този човек ефективно. Как става този номер?

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 13:09
Гост

Да се чете *фигуриста.

Englishman
Englishman
26 януари 2021 13:21
Гост

Според мен трябват по-серизони накзания. Стига бе хора. Убили са ДЕТЕ!

Серафим
Серафим
26 януари 2021 13:20
Гост

Кое как става бе бате? И това дето изборяваш и това наказание от 3 години е повече от малко и нелепо!

ЧСИ, нотариуси и др.
ЧСИ, нотариуси и др.
26 януари 2021 16:41
Гост

Плюйте си в пазвата и да не дава господ. Винаги съм казвал, че от такова престъпление не е застрахован нито един водач, който реално са намира на пътя. Не е лесно и за близките на пострадалите, ама не е лесно и за водача, особено ако някой внезапно изскочи или няма видимост и т.н. Не коментирам алкохол и превишена скорост. Затова, когато се иска увеличаване или намаляване на наказанията за този род престъпления всеки водач следва да се замисли, като постави себе си в такава ситуация.