Народното събрание на практика се разпусна, като прекъсна обичайната си работа по време на извънредното положение и реши да се събира, само когато трябва да гласува актове, свързани с него или когато има искане за това от тези, които по Конституция могат да настояват за свикването му.

Това решение беше взето днес по предложение лично на председателката на парламента Цвета Караянчева(как е формулирано то можете да видите тук). След близо три часа дебат за него гласуваха 115 депутати, а 65 бяха против.

По Конституция Народното събрание може да се свика по инициатива на председателя му, по искане на една пета от народните представители, т.е. 48 депутати, по искане на президента и на Министерския съвет.

Като от ГЕРБ обявиха, че те ще поискат заседание още следващата седмица.

„Не говоря да затворим парламента, а да се явяваме на заседания, когато има актове, които трябва да се гласуват във връзка с извънредното положение, а парламентарният контрол да бъде писмен. Е, няма да се гледаме по телевизията, но мисля, че това на този етап не е проблем“, каза Караянчева. По думите ѝ депутатите могат да наваксат с работата през ваканциите. „Но човешкият живот няма как да го наваксаме“, каза Караянчева и заяви, че демокрацията може да бъде опазена и под карантина.

По време на дебата от БСП остро се противопоставиха на прекратяването на обичайната работа на парламента и заявиха, че това е опит за прокарване на диктатура, тъй като изпълнителната власт ще остане безконтролна по време на извънредното положение.

„Ще намерим начин да се противопоставим на това посегателство над демокрацията и контролът над изпълнителната власт да продължи да се осъществява, а вие ще платите политическата си цена. Този парламент трябва да се свика само веднъж – да гласува оставката на това правителство и да обяви нови избори“, заяви Кристиян Вигенин от БСП.

Отговори му Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който заяви, че пред болестта и смъртта всички са равни. И съобщи, че сестра му, която също е лекар и е на първа линия в борбата с коронавируса, е заразена.

„Ако ние можем да спасим живот – на вас, на ваш близък, на администрацията, на мен това ми е достатъчно“, каза и председателката на парламента.

„Вие днес решихте след 30 години свободен парламентарен живот в България да се отървете от най-висшия представителен орган в държавата – искате да управлявате с укази, декрети и пресконференции. Вие се стремите към диктатура“, обърна се към мнозинството Валери Жаблянов. И каза на Караянчева, че „парламентът не е кооператив, където се спускат норми, за да си наваксва с работата през ваканциите“.

Съпартиецът му Крум Зарков пък заяви: „Никога толкова приказки не са изговаряни, за да се представи абдикацията като смелост. В момента няма съд, който да контролира, сега няма да има парламент, който да контролира“. Той посочи, че най-важната задача на Народното събрание сега е да поправи закона за извънредното положение, за чието допълване и изменяне валят предложения от адвокатите, бизнеса и съсловни организации.

Йордан Цонев обаче изнесе информация от т. нар председателски съвети в парламента, на които всички партии се събират заедно и стана ясно, че БСП са отхвърлили всички предложения за промяна в начина на работа на Народното събрание, така че да не се застрашава здравето на депутатите. „Отхвърлихте всичко – от дистанционно гласуване, през вземане на решения на подпис, през заседания в намален състав, през специален график на заседанията и много други. Очевидно е, че Народното събрание трябва да продължи да работи. Очевидно е обаче, че това не може да е по-обичайния начин, но БСП, позовавайки се на Конституцията отхвърляше всички варианти“, каза той.

Стана ясно, че основният аргумент на опозицията е бил чл. 81 от Конституцията. Той предвижда:

ал. 1 Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители.

ал. 2 Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство.

ал. 3 Гласуването е лично и явно, освен когато Конституцията предвижда или Народното събрание реши то да бъде тайно.

Цонев направи анализ на разпоредбата: „Имаме три думи да тълкуваме. „Присъстват“ къде е казано, че е в залата? Мога ли да гласувам „лично“ и „явно“ от кабинета си в Народното събрание, където съм изолиран и сам? Мога, разбира се“.

Така беше взето решението обичайната работа на депутатите да бъде преустановена по време на извънредното положение, а те да се събират, само при нужда да решават въпроси, свързани с него.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:35
Гост

­­­Г­­о­­­р­­­е­­­щ­и­ ­м­о­м­­и­­ч­е­т­­а­ ­в­­­и­­­ ­­­о­ч­­­а­к­в­­­а­­т ­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?39476

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 19:35
Гост

Как ми се искаше да видя Бойко и Нинова да си разменят мили реплики през маските.

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 19:36
Гост

Като Том и Джери са. И това напомняне на Боко за филията с мас.

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 19:37
Гост

Язък! Така ми се гледаше цирк.

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 14:36
Гост

Да ги разпускат. Няма да е голяма загуба.

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 19:33
Гост

Няма ли поне да имат видео връзка? А и ние да ги гледаме, че взе да ми става скучно в къщи.

Ай...
Ай...
26 март 2020 11:51
Гост

Крум Зарков е единственият адекватен в БКП, а госпожа Лъжа е непоносимо гадна лъжкиня.

Йордан господин
Йордан господин
26 март 2020 10:40
Гост

Много добро решение. Излишните излизания сега са ненужни. Иначе кел файда от мерките на кризистния щаб.

Деница Р
Деница Р
26 март 2020 10:40
Гост

Ами щом има човек, чиято сестра е заразена, то не е момента сега да се правят заседания. Не е кой знае какво нашия парламент, но остана да се изпоразболеят и да не се събират. Ще стане криза ептен.

Вая
Вая
27 март 2020 3:02
Гост

Ами да се карантинира у тях си и да не ходи в НС!

Ристевски
Ристевски
26 март 2020 10:38
Гост

Адекватни мерки трябва да се вземат. Засега те са такива.

Ървин
Ървин
26 март 2020 10:38
Гост

Спрете да излизате за щяло и нещяло. Можете и онлайн да заседавате

Спиридон С
Спиридон С
26 март 2020 10:33
Гост

Ами ако ви привикват през ден? Вие и сега не се ли събирате за да обсъждате неща свързани с кризата? Или се събирате да национализирате още бизнеси?

Даниела Наум
Даниела Наум
26 март 2020 10:33
Гост

Подкрепям изолацията. Време е всички да се приберем и да мирясаме докато отшуми поне тук. Ясно е, че няма да отшуми скоро в световен мащаб. Но е ддобре тук да се справим.

Анонимен
Анонимен
26 март 2020 19:34
Гост

За съжаление това не е възможно за всеки.

Попгеоргиев
Попгеоргиев
26 март 2020 10:32
Гост

За мен е по-разумно да се приберат и да се събират на едно място само ако има какво да правят. Защото се видя, че вируса не признава пари и положение. Разболяват се от обикновени хора, до Домусчиев, принца на Англия и президента на Бразилия и Том Ханкс също.

Христофор
Христофор
26 март 2020 10:31
Гост

„Не говоря да затворим парламента, а да се явяваме на заседания, когато има актове, които трябва да се гласуват във връзка с извънредното положение, а парламентарният контрол да бъде писмен. Е, няма да се гледаме по телевизията, но мисля, че това на този етап не е проблем“

Е отнемате най-интереснот по телевизията сега. Риалити. Толкова е готино, като почнете да се карате и бутате. Как ще ни отнемете и това забавление в тези КУЧИ времена?

Филипа Р
Филипа Р
26 март 2020 10:30
Гост

Ами то сега е най-важното време, в което трябва да работе. Айде и сега си се приберете и какво правим. С декрети ли?

Френки Янг
Френки Янг
26 март 2020 10:29
Гост

Ами не е лошо. Белким спрат да се събират и да ръсят зарази. Да се прибират. Могат тия заседания и онлайн да ги правят.