Парламентът прие днес процедурните правила, по които ще бъде предлаган и избиран новият състав на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС).

Бюрото има петима членове, включително председател и заместник, като всички имат петгодишен мандат. В момента негов председател е Бойко Рашков. Мандатът на членовете на НБКСРС изтича в края на годината. Депутатите приеха днес, че предложения за нови членове могат да правят в следващите 10 дни парламентарните групи, като те трябва да са писмено мотивирани и да има съгласие на кандидата.

Задължително изискване към бъдещите членове на бюрото е да притежават валидно разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво „Строго секретно“. Именно отнемането на този допуск на Георги Гатев доведе до освобождаването му от бюрото, на което той беше заместник-председател до 15 март. Миналата година прокуратурата съобщи, че Гатев е съдействал на трима обвиняеми магистрати да подадат в НБКСРС заявления за проверка дали са подслушвани незаконно и не бил спазен установеният ред. Гатев обжалва решението за отнемане на допуска му, но то беше потвърдено от Върховния административен съд.

Сега кандидатите за членове на бюрото, които нямат допуск, трябва да се съгласят да бъдат проучени в едномесечен срок от ДАНС, като попълват самостоятелно и подробен въпросник за ниво за достъп „Строго секретно“. В него има 30 въпроса, свързани с кандидата, неговите родители, съпруг/съпруга, деца, приятели в България и чужбина, работа, доходи и др. Въпросникът включва дори и питане дали в последните 10 години кандидатите са употребявали алкохол „в количества, причиняващи помрачаване или загуба на съзнание“. Те трябва да отговорят и колко често се е случвало това и дали са лекувани.

Решението кой да влезе в състава на бюрото се гласува в пленарната зала, като избраните трябва да получат повече от половината от гласовете на депутатите. Ако няколко кандидати са получили повече от половината гласове, то избран е този, който има най-много гласове „за“.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кандидат
Кандидат
25 октомври 2018 11:49
Гост

Не виждам защо има въпроси, свързани с роднините ми. Аз не мога да отговарям за техните действия. И ако някой от тях е имал проблеми със закона, това не ме прави по-недостоен от другите.

Шест пъти:"НЕ" !!!!!!
Шест пъти:"НЕ" !!!!!!
25 октомври 2018 11:42
Гост

Специалните разузнавателни средства са бърз и ефективен начин за разкриване на множество престъпления. Информацията от тях е строго поверителна. Именно за това хората, които работят със СРС-та трябва да са прецизно подбрани.

Johnnie Walker
Johnnie Walker
25 октомври 2018 11:30
Гост

Стига, бе! Чак ще ровят дали през последните 10 години не са се напивали безпаметно. Надали някой ще си признае, освен ако не се е лекувал разбира се.

Гроздан
Гроздан
25 октомври 2018 12:36
Гост

Защо? Така спокойно може да отговорят:“ Не помня, но ми разказваха за това“. 🙂