Още 29 районни прокуратури в страната ще бъдат закрити. Те са в градовете Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови Пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово и Радомир, Елена, Кнежа, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево, Берковица, Елхово.

За една част от тях закриването може да започне на 1 октомври т.г., а за друга – от 1 януари 2020 г. На тяхно място ще бъдат открити териториални отделения, които ще бъдат към районната прокуратура в съответния областен град.

Това е вторият етап от реформата на съдебната карта на държавното обвинение. През лятото на 2017 г. беше решено да се въведе т.нар. унифициран модел за реорганизация на районните прокуратури, според който се създават 28 мегарайонни прокуратури, а останалите стават териториални отделения към тях.

През юли 2018 г. по предложение на Прокурорската колегия Висшият съдебен съвет реши от началото на тази година да бъдат закрити районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград. На тяхно място се откриват териториални отделения. Тези в Дряново и Трявна да бъдат към РП-Габрово, ТО в Тервел ще е към РП-Добрич, това в Ардино – към РП-Кърджали, Брезник и Трън минават към РП-Перник, Мадан и Чепеларе към РП-Смолян, а Тополовград към РП-Ямбол.

Първоначално бе предвидено сега да бъдат закрити 28 районни прокуратури, но днес е постъпило допълнително предложение и за закриване на тази в Елхово.

Днес Прокурорската колегия реши преди да подкрепи реорганизацията, да се срещне с ръководителите на съответните районни и окръжни прокуратури и да обсъди с тях втория етап. Срещата ще се проведе на 27 май.

Ето и идеята за втория етап от окрупняването на районните прокуратури:

Окръжна прокуратура-Бургас

Районните прокуратури в Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец и Царево да бъдат закрити, а на тяхно място да бъдат открити териториални отделения. Една от идеите e всички те да бъдат към РП-Бургас. Но има и втори вариант – Малко Търново да остане, а към нея да отиде ТО-Царево. Този въпрос тепърва ще се решава.

ОП-Сливен

Районните прокуратури в Котел и Нова Загора да се преобразуват като териториални отделения към РП-Сливен.

ОП-Русе

Тук само една районна прокуратура трябва да бъде трансформирана – тази в Бяла, като тя ще стане ТО към районната прокуратура в областния център.

ОП-Шумен

Ще се закрият РП във Велики Преслав и Нови пазар, а териториалните отделения ще бъдат към районната прокуратура в Шумен.

ОП-Разград

Районните прокуратури в Исперих и Кубрат да станат териториални отделения към РП-Разград.

ОП-Силистра

Районните прокуратури в Дулово и Тутракан ще бъдат преобразувани в ТО към РП-Силистра.

ОП-Търговище

Отново две районни прокуратури ще се закрият – в Омуртаг и Попово, като те ще станат ТО към РП-Търговище.

ОП-Пловдив

Да се закрие РП-Първомай, а териториалното отделение да мине към тази в Пловдив.

ОП-Стара Загора

Районните прокуратури в Гълъбово и Раднево да станат териториални отделения към РП-Стара Загора.

ОП-Монтана

Тук също ще се закрият две РП – в Берковица и Лом като те ще станат териториални отделения към районната прокуратура в Монтана.

ОП-Перник

Предложението е само тази в Радомир да се трансформира в ТО и да стане част от районната прокуратура в Перник.

ОП-Велико Търново

РП-Елена ще стане териториално отделение към районната прокуратура във Велико Търново.

ОП-Плевен

Да се закрият три районни прокуратури – в Кнежа, Левски и Никопол, като те да станат ТО към районната прокуратура в Плевен.

ОП-Варна

Районните прокуратури в Провадия и Девня ще бъдат преобразувани в териториални отделения към РП-Варна.

ОП-Ямбол

Последното предложение е за РП-Елхово, която стане ТО към районната прокуратура в Ямбол.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Якия
Якия
01 февруари 2020 14:12
Гост

Всички прокуратури трябва да бъдат закрити, а прокурорите – избити!

Реформатор
Реформатор
16 май 2019 13:56
Гост

Много е тъжно когато големи хора реват, че нещо някъде се закрива. Извинявайте, другари, ама то няма народонаселение в тези населени места. Кому е нужна прокуратура в град без хора. Където повечето са баби и дядовци. Реформата не е красива, не е повод за гордост, но е адекватна и рационална. Тъй че така ще е. Свиквайте.

юрист
юрист
16 май 2019 10:48
Гост

Аха, всяка РП ще покрива по една област. Ами тогава да вземат да ги слеят с окръжните и да ги преименуват на областни или регионални, какъв е смисълът да има две прокуратури с един и същ район на действие (и подвеждащи названия)..?

мнение
мнение
16 май 2019 7:45
Гост

За първомай е правилно. когато се случваха безобразията в местната милиция, местната прокуратура нищо не разбрала, което е странно , предвид връзката милиция-прокуратура . http://legalworld.bg/47392.shefyt-na-policiiata-v-pyrvomaj-pokrival-sin-na-biznesmen–otvlichal-biel-i-shofiral-nadrusan*.html

има ли значение
има ли значение
15 май 2019 18:22
Гост

Все по вече Нови пазар става едно село ! Град без болница , съд и прокуратура е село и то в процес на западане! Жалко за децата ни ! Хайде евро депутати спасете малките градове и върнете децата ни от чужбина ! Така ли ще ги върнете ?

Анонимен
Анонимен
15 май 2019 17:58
Гост

Май забравяш,че няма да има счетоводители,касиер,административни секретари и т.н. Ще останат само прокурори и деловодители. Реформата си е о.к.

----
----
15 май 2019 18:48
Гост

Вие наистина ли мислите, че я тези прокуратури има касиер , счетоводител и т.н. В тези прокуратури и сега има 1-2 служители, които да съвместяват функции. Статията не изяснява нищо – колко служители ще намалеят по места и колко ще е увеличението в „областния“ град – в Районните прокуратури?

Анонимен
Анонимен
15 май 2019 16:19
Гост

Голяма глупост, имитация на реформа. Ръководителите на териториалните поделения ще бъдат на длъжност зам. районен прокурор, с ранг на районен прокурор. Тоест – няма закриване на нито една районна прокуратура. Прах в очите на публиката.

Анонимен
Анонимен
15 май 2019 14:24
Гост

Това прекрояване е абсолютно неизбежно. А и прокуратурите там само изискват разходи.

Анонимен
Анонимен
15 май 2019 14:21
Гост

Прокуратурата в Елхово е напълно излишна.