Нови правила в ЕС, гарантиращи, че всеки обвинен или заподозрян в престъпление ще бъде третиран като невинен до доказване на противното се прилагат от 1 април, съобщиха днес от Европейската комисия.

Става въпрос за Директива (EС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 г. относно укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство. Днес еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова призова всички държави-членки на ЕС да имплементират правилата ѝ възможно най-бързо.

Държавите-членки бяха задължени да въведат в сила законовите, подзаконовите и административните разпоредби, необходими, за да се съобразят с директивата най-късно до 1 април 2018 г., но от комисията не съобщават колко са го направили.

„Девет милиона души участват в наказателни производства в ЕС всяка година. Презумпцията за невиновност е основно право, което трябва да бъде спазвано в практиката навсякъде в Европа. На всеки гражданин трябва винаги да бъде гарантиран справедлив процес“, заяви Юрова.

От ЕК посочват, че директивата ще защитава по-добре правото на хората да запазят мълчание и да не се самоуличават в престъпление и да присъстват на наказателните процедури, които се водят срещу тях. В съобщението на комисията се подчертава, че тези права не са защитени по еднакъв начин във всички държави-членки.

Директивата изисква от властите във всяка държава при предоставяне на информация на медиите да не представят заподозрения и обвиняемия като виновен, докато вината му не бъде доказана в съответствие със закона. „Това не засяга актовете на обвинението, които имат за цел да докажат вината на заподозрения или обвиняемия, и предварителните решения от процесуално естество, които са взети от съдебните или други компетентни органи и се основават на подозрения или уличаващи доказателства“, се подчертава в документа.

Той изисква още заподозрените и обвиняемите да не бъдат представяни пред обществеността с белезници, в стъклени клетки или окови, освен ако това не се прави по специфични за даденото дело изисквания за сигурност.

„Когато държавите членки предвиждат възможността за провеждане на съдебен процес в отсъствието на заподозрения или обвиняемия, но условията за постановяване на решение в отсъствието на определен заподозрян или обвиняем не са могли да бъдат изпълнени, тъй като местонахождението на заподозрения или обвиняемия не е могло да бъде установено, въпреки положените разумни усилия, например, защото лицето е избягало или се е укрило, би следвало все пак да има възможност за постановяване на решение в отсъствието на заподозрения или обвиняемия и за изпълнение на това решение“, предвижда още директивата.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:27
Гост

­­Г­­­о­­р­­­е­­­щ­и­­­ ­м­о­м­­­и­ч­е­­т­­­а­ ­­­в­­­и­ ­­­о­­ч­­а­­к­­в­­­а­т ­­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?6857

Някой си
Някой си
03 април 2018 19:26
Гост

То родното ни НПК е създадено така, че да защитава заподозрените и обвиняемите. Дори и адвокати не им трябват. Законодателите са се погрижили, предвидили са, че могат и те да цъфнат с обвинение …

Питанката
Питанката
17 януари 2020 14:41
Гост

За това ли осъдителните присъди в БГ са 97,5% от обвинените пред съд?

Анонимен
Анонимен
03 април 2018 17:21
Гост

А защо няма директива за защита на жертвите

Анонимен
Анонимен
03 април 2018 17:23
Гост

Да, ако крадец влезе в къщата ти и го гръмнеш, може да те съди.

Някой си
Някой си
03 април 2018 19:28
Гост

Щото айдуците си имат лоби, а пострадалите не ….

Още неарестуван
Още неарестуван
03 април 2018 17:15
Гост

В България има ли го американския почин полицаите да ти четат правата от едни специални картончета, за да не забравят нещо или си ги помнят наизуст и казват на арестувания, каквото се сетят?

петьо
петьо
03 април 2018 16:43
Гост

Де юре нещата у нас са по директивата, но де факто – не съвсем

адвокат
адвокат
03 април 2018 16:38
Гост

Цецо, за теб ли я написаха тази директива?

Цецо
Цецо
03 април 2018 22:51
Гост

Аз коментирам като гражданин и, като гражданин с 6 апартамента, имам право на това.

Анонимен
Анонимен
03 април 2018 16:37
Гост

Това с коментарите преди присъда е важно да го прочетат някои представители на МВР и прокуратурата