Четирима наказателни съдии бяха избрани днес от Пленума на Върховния касационен съд за членове на съдийската Комисия за атестирането и конкурсите. Това означава, че съставът на КАК остава непопълнен, защото свободните места бяха пет.

В комисията влизат Мина Топузова от ВКС (подкрепена от 81 свои колеги), Петя Колева от Апелативния специализиран наказателен съд (71 гласа „за“), Мария Лалова от Софийския апелативен съд (69 гласа) и Радка Дражева от Окръжен съд-Сливен (56 гласа).

Осем бяха кандидатите за пет места в съдийската КАК, останали непопълнени след избора, проведен от Пленума на ВКС през лятото.

Освен вече споменатите и избрани съдии, останалите кандидати бяха Мария Кавракова (Специализиран наказателен съд), Асен Попов (Окръжен съд-Варна) и Яна Димитрова (Софийски районен съд) и гражданският съдия Мая Христова от Окръжен съд-Варна.

Срокът за подаване на заявления изтече в петък.

Комисията за атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС се състои от 19 души – шестима кадровици и 13 магистрати, като двама се избират от Върховния административен съд, а 11 – от ВКС. През лятото Пленумът на ВКС избра шестима, пет места останаха свободни. ВАС избра Захаринка Тодорова и Весела Павлова.

На 20 септември върховните магистрати приеха нови правила, по които да протича изборът на членове на КАК, така че днешната процедура ще протече по тях.

Според правилника за работа на Съдийската колегия председател на КАК е действащ магистрат. Но членът на колегията Даниела Марчева иска това да се промени и за шеф да бъде избират кадровик. Такова предложение тя направи през лятото, но после го оттегли, защото трябваше да напусне заседанието. Сега то отново е в дневния ред на колегията, която ще го разгледа на утрешното си заседание.

Същевременно днес общото събрание на ВКС и ВАС гласува правила за избор на конституционни съдии. При ротацията тази година съдебната власт избира двама конституционни съдии, а парламентът и президентът – по един. ГЕРБ вече издигна кандидатурата на бившия зам.-шеф на ВКС Красимир Влахов за конституционен съдия.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Магистрат
Магистрат
01 октомври 2018 12:08
Гост

Дано да изберат Мария Лалова. Работили сме заедно. Тя е страхотен човек и професионалист.

Мишева
Мишева
01 октомври 2018 11:42
Гост

Забавиха се малко с избора, но беше редно да се изготвят нови правила.

Anonimen
Anonimen
01 октомври 2018 11:45
Гост

ВКС се изложиха тотално. Трябваше да спазят срока по процедурата. Нищо съществено няма в новите правила.

Минко
Минко
01 октомври 2018 11:35
Гост

По-разумно е председателя на КАК да е действащ магистрат.