Защита на изборните и потребителските права, мерки срещу домашното насилие, реформа на детското правосъдие, спешна регламентация относно бързите кредити и въвеждането на индивидуална конституционна жалба. Това са най-важните теми, засегнати в жалби на граждани до омбудсмана Диана Ковачева и тя ги постави на вниманието на Народното събрание.

В деня на Конституцията – 16 април, тя изпрати резюме на Годишния доклад на институцията до председателката на 45-ото Народното събрание Ива Митева и шефовете на парламентарни групи, за да ги запознае с проблемите на гражданите и да синхронизират с тях дневния си ред.

На първо място, взимайки повод от парламентарните избори на 4 април т.г., омбудсманът поставя въпроса за промени в Изборния кодекс. Ковачева уточнява, че е получила множество жалби от граждани, както за ограничаване на изборните им права, така и по отношение на „унизителното третиране на членовете на СИК в процеса на предаване на изборните книжа“.

Жалбите на гражданите показват, че е наложително да се положат усилия за промяна на разпоредбите в Изборния кодекс, които да гарантират в максимална степен упражняването на основните права и свободи на гражданите в рамките на изборния процес, а именно: правото на всички лица, които са карантинирани заради COVID-19, да упражнят правото си на глас, включително лицата, карантинирани на различен от настоящия си и постоянен адрес; правото на лица, които поради служебните си задължения в изборния ден са командировани на друго населено място, различно от постоянния им адрес, да упражнят правото си на глас; предвиждане на възможност за разкриване на достатъчен брой секции за гласуване на българските граждани зад граница в държави, извън ЕС, и осигуряване на възможност на всички български граждани пред изборната секция в чужбина да упражнят правото си на глас; служебна проверка на решението на ТЕЛК при заявено желание за гласуване с подвижна избирателна кутия; законов и организационен ред, при който за всички граждани в качеството им на членове на СИК да бъдат осигурени еднакви условия на работа и участие в процеса на предаване на изборните книжа“, изтъква доц. Ковачева.

На следващо място тя посочва и острия проблем с домашното насилие и припомня, че нееднократно го е поставяла на общественото внимание, но той все още не е намерил своето ефективно законодателно решение.

За последните 12 месеца от началото на пандемията от COVID-19, по данни на гражданския мониторинг, убитите в близка партньорска връзка жени са 27, като две от жертвите са от последните десет дни. Според данни на МВР, през 2020 г. българските съдилища са издали 3057 ограничителни заповеди, като 349 са за насилие, упражнено спрямо мъже и 898 за насилие, упражнено спрямо деца. Тези тревожни данни показват, че всеки човек може да стане жертва на насилие, без значение от неговия пол, икономически статус, образование и обществено положение и точно по тази причина промените в нормативната уредба засягат широка група от хора“, пише омбудсманът и допълва, че законодателните мерки са наложителни, за да се противодейства на този задълбочаващ се проблем.

Въпреки че през 2020 г. Министерството на правосъдието изработи проект на ЗИД на Закона за защита от домашно насилие, той не беше внесен за разглеждане в 44-ото НС. В този законопроект са включени и конкретни предложения на омбудсмана. Настоявам за отпадане на системния характер на домашното насилие в Наказателния кодекс и за законодателни мерки, които да предоставят ефективни възможности за защита на жертвите и превенция на насилието“, категорична е Диана Ковачева.

Тя обръща внимание и върху необходимостта от изграждане на модерна система за детско правосъдие, като реформата му продължава да е в начален етап. Все още не са създадени адекватни корекционно-възпитателни услуги, съобразени с международните стандарти за защита правата и интересите на детето, напомня Ковачева и добавя, че е необходимо да се направи цялостна оценка на нуждата от функциониране на специализирани съдебни състави за деца, както и да бъде отменен Законът за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, действащ от 1958 г. и да бъде приет Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица.

Недопустимо е в 21 век, детството на не малък брой деца все още да преминава зад решетки, при това за простъпки, за които възрастните не носят наказателна отговорност“, категорична е Ковачева.

На следващо място омбудсманът отбелязва, че за 2020 г. най-голям дял от всички жалби до институцията са свързани с нарушени потребителски права. Сред тях най-многобройни са жалбите за лошо качество на ВиК услугите в страната. „Стотици потребители са лишени от достъп до вода – част от правото на адекватен жизнен стандарт, изрично признато от Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) и от Съвета на ООН по правата на човека. Освен това, гражданите в редица населени места плащат високи сметки за питейна вода, въпреки лошото й качество и не разполагат с механизъм, по който да бъдат компенсирани за това нарушение. Затова е особено важно да се обмисли приемане на концептуално нов Закон за водоснабдяването и канализацията (ВиК), който да защитава правата и интересите на потребителите“, е препоръката на омбудсмана.

Ковачева я обръща внимание и на проблем, чието решаване не търпи отлагане, който е свързан с жалбите на гражданите от неправомерните действия на колекторските фирми и фирмите за бързи кредити. „Нееднократно категорично съм заявявала позиция, че материята, свързана с колекторските фирми и фирмите, предоставящи на гражданите т. нар. бързи кредити, следва да бъде обект на цялостна законова регламентация, обхващаща дейността по извънсъдебно събиране на задължения и правилата за прехвърлянето им, както и на засилен контрол с цел недопускане на нарушения и гарантиране правата на гражданите.

Наред с това, в условията на продължаваща извънредна епидемична ситуация, която е свързана и със загуба на доходи от трудова дейност, все още остава нерешен цялостният проблем с т. нар. „вечен длъжник“. С оглед на тревожната тенденция за увеличаване на случаите на физически лица, изпаднали в трайно състояние на невъзможност да изплащат задълженията си, институцията на омбудсмана последователно е изразявала подкрепа за приемането на Закон за несъстоятелността на физическите лица. В тази връзка бих искала да припомня, че България е единствената европейска държава, която няма такъв приет и действащ закон, а в същото време е на челните места в класацията на лошите кредити в Европа“, пише омбудсманът до депутатите.

И отново обръща внимание на факта, че важна част от правото на защита на българските граждани е възможността да се обърнат пряко към Конституционния съд. „Като омбудсман и защитник на правата на българските граждани неведнъж съм поставяла темата за въвеждането на индивидуална конституционна жалба и се надявам тя да стане факт в най-скоро време“, казва Диана Ковачева.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:10
Гост

­­Г­­­о­р­­е­­­щ­­и­­ ­­м­о­­­м­­­и­­­ч­е­т­­а­­ ­­в­­и­ ­­о­­ч­­­а­­к­­в­а­­т ­­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?56366

искам да искам
искам да искам
16 април 2021 19:56
Гост

Мани тая работа. Нали за пехливаните има, кво ти трябва?

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 12:52
Гост

Дано да сежвземат адекватни мерки относно неправомерните действия на колекторските фирми и фирмите за бързи кредити.

Мики
Мики
16 април 2021 12:47
Гост

Браво. Изключително разумни предложения

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 12:49
Гост

Дано да се приемат.

Хари
Хари
16 април 2021 12:47
Гост

Наистина има нужда от реформа на детското правосъдие.

Олександра
Олександра
16 април 2021 10:35
Гост

Да говори Ковачева с Манолова, като омбудсман с омбудсман

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 10:34
Гост

Домашното насилие трябва да се преследва много по-сериозно. Това да важи и за насилието над животни!

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 10:34
Гост

Бе то е така. Но Иванов се интересува само от това да се махне Гешев. А не знам дали има воля за радикални промени!

Михаил
Михаил
16 април 2021 12:54
Гост

Надявам се да вземат адекватни мерки.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
20 април 2021 9:16
Гост

Не сравнявайте битите жени с бесните кучета и не подменяйте темата. Жените са жертви, а кучетата най-често са нападатели.

„Това да важи и за насилието над животни!“

Само при условие, че за всяко насилие от страна на животни, наказателна отговорност ще носят собствениците им, като да са го извършили лично. Ако животните са бездомни, наказателната отговорност да се носи от всички служители на фондациите, които ги пускат по улиците. Ако куче ухапе човек, собственикът на кучето да ходи в затвора. Или цялата безотговорна фондация!

Темелкова
Темелкова
16 април 2021 10:33
Гост

Белким направят нещо новите партии, защото явно ще се ходи пак на избори след няколко месеца и от това да намажем ние гражданите – да работят сега с нови промени по законите, за да може да се рекламират после по време на кампанията. Иначе нямам много вяра на Слави и Манолова, че ще направят нещо. На Иванов също.

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 10:33
Гост

Аз викам фирмите за бързи кредити да се каже, че са незаконни и да се свърши с тия тегоби. Както се случи с национализирането на Национална Лотария. Обаче тия сега няма да имат тоя интерес. Никой го няма. Не че са кой знае какъв бранш фирмите за кредити. Те са си лихвари. Имало ги е едно време. И не се гледа на тях с добро око. Но явно нуждата принуждава хората да теглят 500 лв, а после да се чудят как да върнат 1000. Но като цяло ще се скочи, че закриват малкия и среден бизнес и няма да се… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
16 април 2021 12:57
Гост

Големи кожодери са. Лихвите им са безумни.

RisteV
RisteV
16 април 2021 10:28
Гост

Да видим дали ще се тригнат депутатите. Все пак повечето са хора, които до вчера са се занимавали малко или много с хорските проблеми. Или са имали досег до тях. Не са били в изолиран балон, както повечето стари муцуни в парламента, които ги развозват с частни, скъпи коли или със служебни такива. Живеят в Бояна, Лозенец или имоти от Артекс. Но да видим.

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 10:27
Гост

Вярвам, че новите депутати ще действат с разум и ще помагат на хората.

Руменов
Руменов
16 април 2021 10:29
Гост

А аз мисля, че Манолова позлва проблемите на майките на деца с увреждания за да влезе в парламента. Има някакви проекти, които сега внася още от първия ден на парламента, но дали акоима правителство тя ще е им помага на хората и след 2 години е друга тема.

Ivica
Ivica
16 април 2021 10:31
Гост

Да не забравяме, че бърза, защото новото правителство може да не просъществува дълго и ако се ходи на нови избори тя трябва да каже в поредната кампания, че е работила много добре за хората и те могат да видят как още от първия ден на новия парламент е почнала да внася промени по законите и предложения.

Ananieva
Ananieva
16 април 2021 10:30
Гост

Мая се прави на закрилник на онеправданите. Да видим дали ще е така и след месеци. Защото тя беше омбудсман и трябва да може да се разбере с новата такава. Нищо, че тя беше от ГЕРБ едно време.