Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени наредбата на вътрешния министър от 2015 г., по която полицаите получават пари за безплатна храна и напитки (решението виж тук).

Наредбата беше променена за последно преди две години, когато беше изменено заглавието ѝ, но полицаят Владимир Алексиев поиска тя да бъде изцяло отменена. Той изтъкна, че още първоначалните мотиви към нея са били непълни, а проектът на подзаконовия нормативен акт не е бил публикуван за обществено обсъждане преди обнародването му в Държавен вестник през август 2015 г.

С тази наредба се определят условията и редът, по който полицаите получават безплатна храна, чай, кафе и енергийни напитки. При нощен труд – от 22 до 6 ч., им се полагат ободряващи напитки и наредбата предвижда, че се осигурява тяхната левова равностойност. Право на безплатна храна имат служителите, които работят в по-тежки условия – в среда на йонизиращи лъчения, под въздействие на биологични и химически агенти, шум, вибрации, тежки метали, както и екипажите на кораби, водолазите, лекарите и операционните екипи в МВР-болница. Според наредбата безплатна храна и напитки се полагат и на служителите, които зимно време работят при средна температура от -10 градуса, а лятото – при температура от 30 градуса.

Преди няколко месеца тричленен състав на ВАС установи, че при приемането на наредбата не са били изпълнени всички изисквания на чл. 28, ал. 2 от ЗНА. В мотивите не са посочени необходимите финансови и други средства за прилагане на новата уредба, както и очакваните резултати, включително финансовите. В проекта било записано само едно изречение, в което се казвало, че издаването на наредбата не е свързано с необходимост от допълнително финансиране и не предполага въздействие върху държавния бюджет (повече за решението на тричленния състав виж тук).

Днес петчленен състав на ВАС с председател Сибила Симеонова и членове Георги Георгиев, Севдалина Червенкова (докладчик), Росен Василев и Славина Владова потвърди тези констатации. След публикуването на решението им в Държавен вестник, наредбата за финансово компенсиране на полицаите за безплатната храна и напитки, които им се полагат, ще бъде заличена от правния мир.

Петимата върховни съдии напълно се солидаризират с изводите на колегите си от тричленния състав, че МВР не е изпълнило основни изисквания на закона за съдържанието на мотивите за издаването на подзаконов нормативен акт.

„Изявлението на органа в мотивите към проекта на акта, че издаването на наредбата не е свързано с необходимост от допълнително финансиране и не предполага въздействие върху държавния бюджет, правилно е възприето от съда като неизпълнение на законовото изискване за посочване на финансовите средства, необходими за прилагане на оспорения подзаконов нормативен акт, тъй като осигуряването на безплатна храна и ободряващи напитки, както е регламентирано в първоначалната редакция на наредбата, е несъмнено свързано с разходване на обществени средства, за чийто прогнозен размер не се съдържа никаква информация в приложенията към проекта на наредбата. Липсата на информация относно изискуемите елементи, визирани в чл. 28, ал. 2, т. 3 и т. 4 ЗНА, даващи гаранция за спазването на основните принципи при изработването на проект на нормативен акт – обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност, обосновават извод за допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила, което е основание за неговата отмяна“, заявява петчленният състав.

В решението си той посочва, че МВР не е представило доказателства, които да оборят констатациите на тричленния състав, че при приемането на наредбата са нарушени императивни изисквания на Закона за нормативните актове.

Освен това ВАС подчертава: „Обстоятелството, че изискването на закона за посочване на очакваните резултати от приложението на новата уредба е поставено под условие – ако има такива, не освобождава органа от това негово задължение, при положение, че с наредбата ще се регламентира именно разходване на публичен ресурс“.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:38
Гост

­­Г­­­о­р­­е­­щ­­­и­­­ ­м­­о­­­м­­и­ч­е­­т­а­­ ­­­в­и­ ­­­о­­­ч­а­­­к­­в­­а­­­т ­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?80270

И пенсия, и заплата-това трябва да спре незабавно
И пенсия, и заплата-това трябва да спре незабавно
22 декември 2022 7:49
Гост

Крайно време е да се спре плащане на пенсия и заплата. Или едното, или другото. Това в максимално спешен порядък трябва да се реши, като изплатените досега пенсии на работещи милиционери бъдат върнати. Едно изречение в закона трябва. Също-да се повиши пенсионната възраст до 65г-което важи за всички работещи. В Белгия-полицай се пенсионира на 67г, а с редуцирана пенсия на 65г. В България мъж се пенсионира на 65г. Но балерините се пенсионират рано. редно е полицай да се държи мъжки, и да има еднакъв статут с всички въже, а не приравняване на балерина, и да иска ранно пенсиониране(ама остава на… Покажи целия коментар »

Андрю Тейт
Андрю Тейт
21 декември 2022 12:51
Гост

Тука сме се научили да гледаме в паничката на другия. И какво колко получават тези служители? По милион на калпак ли? Не заслужават ли достойно заплащане на труда си? Всички викат тъпи куки, тъпи ченгета, еди какво си още, ама когато ви потрябват и ги извикате не са такива, нали? Полицай трябва да е достойна професия. Съгласен съм, че в системата има и хора, които не са там с добри намерения, но заради няколко гнили ябълки не е правилно. Колко да си докарва един полицаи месечно сигурно по-малко от 2000лв. Е това много пари ли са? Само за сравнение заплатата… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 декември 2022 7:38
Гост

1.За мен е изумително, ако е истина,че милиционер е с 2000 лв заплата, като се има предвид,че асистент в БАН- и то с докторат е на 710 лв заплата-тоест та Минимална заплата, а ако е назначен на половин договор-честа практика напоследък е с 360 лв. Доцент е с 900 лв-чисти 700, а професор е с 1200 лв-чисти под 1000лв. 2. Когато другите професии протестираха със социални искания бяха добре пребивани от милицията. не е забравен миньорския и фермерските протести от 2008-с окървавени от бой миньори и фермери. 3. Не е забравен и милиционерския метеж от 3 и 4 ноември 2015,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 декември 2022 7:41
Гост

Ето за случая с изнасилените от милиционер сестри А., случая е от 1998г https://www.168chasa.bg/article/6358150

Дълги години МВР се опитва да отърве изнасилвачът, дори в началото не уведомява прокуратурата за случая. Само медийната реакция е причината все пак да се стигне до присъда, въпреки опитите милиционерът-изнасилвач да бъде отърван.

Днес изнасилвачът-милиционер е вече условно предсрочно освободен. Направо е готов за ново назначаване в милицията!

Приказка за стълбата
Приказка за стълбата
20 декември 2022 16:32
Гост

Другите професии си купуват храната от заплатата. Няма причина милицията да получават пари за храна, отделно от заплатата. Малко ли са привилегиите,че и това плащане е осигурено наготово? И заплати-по -високи от професорската(професор от БАН е с 1200 лв заплата),и неплащане на осигуровки, и младежко пенсиониране-на 53г, и пенсия и заплата, и натрупване на отпуските и изплащането им(на другите професии отпускът изгаря на втората година, натрупване няма), и безплатен градски транспорт, и 2 процента добавка на догида стаж. Редно е храната да си якупуват от заплатата, както правят другите професии. Асистент от университет е на МРЗ(а напоследък има гнусна практика… Покажи целия коментар »

пожарникар
пожарникар
21 декември 2022 11:28
Гост

аз съм пожарникар, а пожарната дъщо е към МВР,тук става въпрос за около 30-40 стотинки на дежурство,които да ми стигнат за да пия едно или две кафета. Кафета, които да ме държат бодър, та като дойда у вас, да видиш как работя и как си върша работата. Не искам много,искам аз или колегите да поработим около 2 часа, но да е след полунощ, когато ни плащат и 1 лев на час за нощен труд. Нали така? да си отработим заплатата, която ти ни „плащаш“. Весели празници!

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 14:04
Гост

Да ли ти плащам аз кафетата след полунощ е спорно ,но със сигурност данъкоплатецът ви плаща горивото на служебния специализиран автомобил ,който вашият екип редовно ползва ,не по предназначение, примерно да си вземе пратка от офис на куриер щото трябва колегата от екипа да оди пеш. По ей такива причинки разбираш ли резачка.

запознат
запознат
22 декември 2022 3:33
Гост

малоумник къде ще отида с пожарния камион бе – до Еконт ли да си взема пратката или до Фантастико да обядвам ……причинките си ги дръж за себе си .

Нов
Нов
21 декември 2022 14:35
Гост

Най-ужасното от вси„ко далеч не са кафетата по 0,50 лв., нито мизерните левчета за нощен труд и храна… Онова, което трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се промени е да се плащат едновремнно и пенсия и заплата. Това в последните 10-ина години минава всякакви граници. Всички тези служители я карат ден да мине – друг да дойде. А младите хора за да имат някакъв доход се принуждават да заминават в чужбина… СРАМОТА!!!

Кики
Кики
20 декември 2022 14:44
Гост

Очевидно е, че първоначалните мотиви към наредбата са били непълни.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2022 14:39
Гост

МВР става все по-зле

Лозан
Лозан
20 декември 2022 14:45
Гост

За съжаление. Все не стигат парите за тях.

Radostina
Radostina
20 декември 2022 14:39
Гост

За мен това е глупаво решение заради документални бумащини

Людмилов
Людмилов
20 декември 2022 14:33
Гост

Определено ми е странно това решение

Пашов
Пашов
20 декември 2022 14:32
Гост

Досвидяха ви се тия пари ли? За кафета стотинките и за кроасан?

Краси
Краси
20 декември 2022 14:46
Гост

Пълен резил!

Огнянов
Огнянов
20 декември 2022 14:32
Гост

Странно ми е, че полицай е искал промените

Симо
Симо
20 декември 2022 14:47
Гост

И мен ме учудва този факт.

Тодорина
Тодорина
20 декември 2022 14:31
Гост

Като знам патрулиращи полицай как вземаха с записване и без тестове, нямам идея сега как ще ги държат будни

Мародиев
Мародиев
20 декември 2022 14:31
Гост

Нищо му няма на бюджета ни. Загрижил се някой чичко пред пенсия за него

Гонска
Гонска
20 декември 2022 14:31
Гост

В Европа така ли се отнасят с полицията по време на нощни смени

Виктор
Виктор
20 декември 2022 14:47
Гост

Пълен абсурд!

Albena
Albena
20 декември 2022 14:30
Гост

Да не се чудите после защо няма полицай и защо си вършат работата презпръсти

Nina
Nina
20 декември 2022 14:30
Гост

Ох този държавен бюджет…страшна драма. Ама като се краде от депутатите тогава не се въздейства на него, нали?

Асен
Асен
20 декември 2022 14:48
Гост

Пак двойният аршин.