Конкурс за 44 съдии по вписванията в 36 районни съдилища обяви днес със своя заповед министърът на правосъдието.

В Софийския районен съд свободните места са 4, в Бургас – 3, в Нови Пазар, Пловдив и Лом – по 2, а по едно свободно място има в районните съдилища в Гоце Делчев, Петрич, Айтос, Карнобат, Варна, Девня, Оряхово, Дряново, Севлиево, Генерал Тошево, Русе, Луковит, Тетевен, Троян, Пещера, Перник, Чепеларе, Гълъбово, Търговище, Попово, Хасково, Харманли, Шумен, Елхово, Ихтиман, Самоков, Нова Загора, Асеновград, Никопол, Плевен и Сливница.

Кандидатите могат да подадат заявление за участие в конкурса в 14-дневен срок от обнародването на заповедта на министъра на правосъдието в Държавен вестник в деловодството на правосъдното ведомство или по пощата.

Към заявлението кандидатите трябва да подадат следните документи: нотариално заверени копия от диплома за завършено висше образование по специалност „Право“ и от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; автобиография, която да е подписана от кандидата; копие от лична карта; медицинско удостоверение, че кандидатът не страда от психическо заболяване; декларация за обстоятелствата по чл. 162 от ЗСВ, както и документ за платена такса от 50 лева.

Кандидатите могат да участват в класирането за съдия по вписванията най-много за два съдебни района, които трябва да бъдат посочени в заявлението, както и тяхната поредност.

Списъкът с допуснатите ще бъде публикуван на сайта на министерството. Там ще бъде обявен и списъкът с лицата, които са с нередовни документите. Това ще стане в 14-дневен срок от изтичане на срока за подаване на заявления.

Хората с проблеми в документацията ще имат 7 дни, за да ги отстранят. Следват нови 14 дни, в които ще бъде обявен окончателният списък с допуснатите и недопуснатите кандидати.

Конкурсът ще се състои от писмен и устен изпит. Писменият ще е под формата тест, ще се проведе на 15 септември 2019 г. от 10 часа в сградата на Министерството на правосъдието и ще продължи два астрономическа часа. Ако кандидатите са много, тогава мястото може да бъде променено като съобщение за това ще бъде публикувано на сайта на ведомството.

Изпитната комисия ще бъде определена със заповед на министъра на правосъдието. След формирането й тя ще изработи регламент за провеждането на конкурса, в който ще се уреди начинът на класиране на издържалите изпитите кандидати. От заповедта е ясно, че, за да бъде представянето успешно кандидатът трябва да получи оценка поне „4.50“ на писмения, за да бъде допуснат до устния изпит, на който пък трябва да получи поне „4.00“, за да влезе в окончателното класиране.

Конкурсната комисия ще изготви протокол с резултатите от писмения изпит, който ще бъде обявен в едномесечен срок от провеждането му както в сградата на МП, така и на интернет страницата му.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 август 2019 17:02
Гост

Предлагам развити теми за конкурс за съдии по вписванията. Всяка една тема отговаря изцяло по съдържание на въпросите от конспекта на МП, както и самия конспект, а също така и теста от последния изпит. Тел. 0877380022

Калина
Калина
30 юли 2019 12:10
Гост

Предлагам лекции/теми/развити въпроси за конкурс/устен изпит за съдии по вписванията актуални към 2019г. Темите са стриктно отговарящи на съдържанието на актуалния конспект на Министерство на правосъдието към 2019г. и сe явяват отлично помагало за успешното полагане на изпита Същите са съобразени с всички новонастъпили промени в нормативната уредба. След последната актуализация от тази година са около 530 страници (структирурани точно по гореспоменатия конспект на МП от 30 въпроса, плюс получаване на решен теста от 2009г. и 2013г. Лекциите се актуализират на всеки 2 месеца, като определено са своеобразен синтез от правото, касаещ само и в частност въпросите на МП и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 17:45
Гост

Предлагам развити теми за конкурс за съдии по вписванията. Всяка една тема отговаря изцяло по съдържание на въпросите от конспекта на МП, както и самия конспект, а също така и теста от последния изпит. Тел. 0877380022

Анонимен
Анонимен
22 юли 2019 15:54
Гост

o

Анелия
Анелия
02 юли 2019 15:30
Гост

Прeдлагам развити лекции/теми/ за конкурс/устен изпит за съдии по вписванията актуални към 2019г. Темите са стриктно отговарящи на съдържанието на актуалния конспект на Министерство на правосъдието към 2019г. Същите са съобразени с всички новонастъпили промени в нормативната уредба. Обема им е 530стр разработени стриктно по конспекта на МП от 30 въпроса, плюс получаване на решен теста от 2009г. и теста от 2013г. и други тестови въпроси и пряко свързани с материята и с възможност да се паднат на изпита. Лекциите са своеобразен синтез от правото, касаещ само и в частност въпросите на МП и са отлично помагало за успешна подготовка… Покажи целия коментар »

Аман
Аман
01 юли 2019 16:44
Гост

Само съдии по вписванията са ѝ притрябвали на тая система. То няма достатъчно истински магистрати на щат, съдлищата са претоварени от дела, а тука назначават чантаджии да водят регистри.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 22:02
Гост

ВСИЧКИ СА БОКЛУЦИ. ОТ ИЗМИКЯР ПО🥒 ИЗМИКЯРИН. ДОЛНИ ПРОДАЖНИЦИ.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 18:26
Гост

Пак ли ще скрият казуса и състава на комисията.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 18:15
Гост

Еее, най-накрая. Колко години се чака този конкурс. Едно хубаво нещо да направи ръководството на МП

ннннннн
ннннннн
28 юни 2019 15:04
Гост

Това, не са нови бройки, а места заети до конкурс!

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 14:46
Гост

В Елхово въобще защо са отворили бройка. Там не са се претоварили.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 14:44
Гост

Това ограничение да подаваш заявление за най-много за два съдебни района е абсолютно излишно.

въпрос
въпрос
28 юни 2019 19:13
Гост

Понеже ме мързи да търся-това ограничение пише ли го в ЗСВ?