Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу обвинителя от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Георги Асенов. Предложението за това беше на главния прокурор Иван Гешев, а в състава влязоха Светлана Бошнакова, Йордан Стоев и Пламен Найденов.

На заседанието не стана ясно какво е провинението на Асенов, което твърди главният прокурор. Но името на обвинителя нашумя през юли тази година, когато беше обвинен в хулиганство и унищожаване на чужда движима вещ след конфликт между него и охранители на болница в Плевен. Тогава от държавното обвинение поискаха съдът да задържи за постоянно Георги Асенов, но първо Софийският градски,  а след това и Софийският апелативен съд отказаха да сторят това, защото приеха, че доказателствата разколебават обоснованото предположение Асенов да е извършил престъпленията. Освен това СГС видя и тенденциозност в разследването, защото се събирали само доказателства в подкрепа на обвинителната теза, но не и такива за пълното и обективно установяване на истината.

Така или иначе Прокурорската колегия отстрани за два месеца от длъжност Георги Асенов, а днес образува дисциплинарно производство срещу него.

Същевременно кадровиците избраха нов районен прокурор на Монтана и това е Емил Овчаров и се довериха на Дарин Лаков да продължи да ръководи РП-Ботевград още един мандат.

И в двата случая акцент в изслушванията беше реформата на районните прокуратури.

Дарин Лаков бе питан как вижда оптимизацията в Софийския съдебен район. Според Лаков този район е специфичен, понеже няма една районна прокуратура, която да бъде „РП-майка“, както е в останалите части от страната. По думите му диференцираният подход, който е предпочитан засега от Прокурорската колегия, като че ли е най-добрият. Това означава някои районни прокуратури да се слеят, други да се разделят, а трети да се окрупнят.

От 1 януари 2021 г. пък се закриват РП в Берковица и Лом и стават териториални отделения към районната прокуратура в Монтана. Емил Овчаров заяви, че с колегите му са готови да посрещнат това предизвикателство и не очакват трудности, като той предлага да има още един заместник, който да стои в Лом, защото там делата са много.

След избирането на двамата, обвинител №1 Иван Гешев им пожела да бъдат по-активни в работата с медиите, за да може хората да се запознаят с успехите на прокуратурата.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 23:51
Гост

Ама то, служебната карта не е ли да се подпляскват хора с нея, да се паркира в забранената зона, да прелетяваш през КПП- тата и да се перчиш? Че за какво ще е друго???
Дълбоко се съмнявам, че който и да е охранител ще тръгне да се саморазправя с висш прокурор, особено в град като този, в който хората се познават.
Браво Гешев. Когато искаш да правиш промени в национален мащаб, е хубаво да започнеш от собствената си къщичка.

Lawyer
Lawyer
17 декември 2020 10:34
Гост

За ПРОТОКОЛА: Съдът: Обвиненият в хулиганство висш прокурор незабавно да бъде освободен от ареста! Софийският градски съд (СГС) отказа да наложи постоянен арест на обвинителя от Върховната касационна прокуратура Георги Асенов и разпореди той незабавно да бъде освободен. Асенов е обвинен в хулиганство и унищожаване на чуждо имущество заради инцидент в болница в Плевен, разиграл се в събота. От държавното обвинение уточниха, че той се e държал арогантно, след като не бил допуснат до медицинското заведение, ударил със служебната си карта по лицето охранител в болница и счупил телефона на друг. Във вторник Софийската градска прокуратура поиска от съда да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 1:09
Гост

Това е недопустимо поведение за един магистрат.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 1:09
Гост

Срам за гилдията.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 19:37
Гост

Гешев- строг, но справедлив.

Зузи
Зузи
16 декември 2020 19:38
Гост

Прави си PR отново.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 16:56
Гост

Е как може да не станат ясни причините за обвинението?

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 16:56
Гост

След като заместничката му се изцепи, че нямало нужда от човек, който да следи разследванията срщеу Гешев, но понеже такъв явно ще бъде назначен, сега Гешев си изкарва парата.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 16:55
Гост

Мафията в действие!

М. Кирилов
М. Кирилов
16 декември 2020 16:55
Гост

Щом е по предложение на Иван Гешев е ясно, че може и човека нищо да не е направил, но нещо не го кефи

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 16:54
Гост

Тая драка Гешев няма да се махне май от прокуратурата, нали?

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 1:11
Гост

A дано, ама надали.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 16:54
Гост

Така се репресират хората. Като си сложиш главен прокурор марионетка!

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 1:23
Гост

Бухалка.

Агов
Агов
16 декември 2020 16:54
Гост

Гешев е позор – оставка и затвор!

RisteV
RisteV
16 декември 2020 16:54
Гост

Че те кога са били ясни доводите на Гешев за каквото и да било ?

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 16:53
Гост

На заседанието не стана ясно какво е провинението на Асенов, което твърди главният прокурор. Но името на обвинителя нашумя през юли тази година, когато беше обвинен в хулиганство и унищожаване на чужда движима вещ след конфликт между него и охранители на болница в Плевен.

Да не би и този да е бил част от протестите и от несъгласните с управлението на ГЕРБ?

RisteV
RisteV
16 декември 2020 16:53
Гост

Като нищо