Обезщетението, което Фондът за гарантирани вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя отпуска, да се увеличи от две и половина минимални работни заплати на три и половина, поиска омбудсманът Мая Манолова поиска.

Това означава хората от фалирали фирми да получават вместо 1400 лв. – 1960 лв., при минимална заплата от 560 лв., какъвто ще е размерът ѝ от 1 януари 2019 г.

В писмо до Народното събрание омбудсманът аргументира исканото увеличение с жалби на граждани, които са получавали по-високи възнаграждения, но заради действащия и заложен за 2019 г. „таван“, на практика не могат да бъдат адекватно и справедливо компенсирани при фалит.

„Типичен, но не изолиран, е случаят със служителите на дружеството „Ер Виа” ООД, които са с прекратени правоотношения и с неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения от бившия си работодател. Отнася се за служители – пилоти, стюардеси, инженери, технически персонал за поддръжка на самолети, хора, които полагат висококвалифициран труд и съответно са наети с високи по размер трудови възнаграждения“, дава пример Манолова. В писмото си до депутатите тя прилага и подписка от служителите на фирмата, която е в процедура по обявяване в несъстоятелност.

Омбудсманът изрично подчертава, че предложеното от нея увеличение по никакъв начин няма да повлияе или засегне бюджета на държавното обществено осигуряване, тъй като сумите във Фонда за гарантирани вземания на работниците и служителите се набират солидарно от работодателите. Увеличението няма да натовари и работодателите, тъй като и през следващата година не се предвиждат вноски от тяхна страна, заради внушителния ресурс, натрупан във фонда – 257 млн. лв.

От тях през 2017 г. за изплатени около 7,8 млн. лв.

Мая Манолова е категорична, че предлаганото увеличение ще осигури по-адекватно и по-справедливо компенсиране на работници от фалирали предприятия с по-високи по размер трудови възнаграждения, неполучили отработените си заплати и обезщетения от некоректен работодател.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:10
Гост

­­Г­­­о­­р­­­е­щ­­и­ ­­м­о­м­­и­ч­е­­­т­­­а­ ­­в­­и­­­ ­о­­ч­а­­­к­в­­­а­т ­­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?17622

Анчо
Анчо
09 ноември 2018 16:28
Гост

Тази жена за сетен път се доказва като истински Омбудсман. Грижи се за интересите на хората.

Anonimen
Anonimen
09 ноември 2018 16:42
Гост

Za razlika ot predi6nia.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2018 16:23
Гост

Много разумно предложение.

Пенко
Пенко
09 ноември 2018 16:41
Гост

Дано да го приемат. Освен това няма да се бръкне в .бюджета на държавното обществено осигуряване.